
ROB VERREYCKEN
Of Robrecht Verreycken is de zoon van Wim Verreycken. Nog maar 17 jaar oud of hij geraakt al betrokken in een vechtpartij met tegenstanders van het apartheidsregime in Zuid-Afrika die op de parking van de GB in Borsbeek kooplustigen afraden Kaaps fruit te kopen. Van het gebeuren bestaan foto's, maar het gerechtelijk onderzoek naar de feiten draait uit op een sisser. Drie jaar later, op 26 oktober 1991, laat Rob Verreycken opnieuw zien dat hij geen doetje is. Na eerst Paula D'Hondt bij een bezoek aan een vrouwencentrum in Borgerhout 'onthaald' te hebben, vergrijpt Rob Verreycken zich aan PvdA-voorman Kris Merckx die op de Meir verkiezingspamfletten uitdeelt. Merckx krijgt een flinke oplawaai en moet in het ziekenhuis verzorgd worden wegens een gekloven lip. Op 3 oktober 1992 waar aan de ingang van Het Andere Boek stickers verkocht worden ten voordele van de staking bij Boel in Temse, worden de verkopers Erik De Bruyn en Filip Staes aangevallen door een commando waarbij meerdere getuigen Rob Verreycken herkennen. De knokpartijen met Merckx en met De Bruyn/Staes worden door de rechtbank samen behandeld, en op 19 oktober 1995 wordt Rob Verreycken in eerste aanleg voor beide geweldplegingen veroordeeld met onder andere een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel van 3 jaar.
Op 16 november 1992 wordt aan een spoorwegbrug in de Antwerpse wijk Zurenborg een plakploeg van Antwerpen Helemaal Anders overvallen. Onder het roepen van "Eigen Volk Eerst!" wordt Jongsocialist en vakbondsmilitant Kris Berden dusdanig bewerkt dat hij er een gat van een paar centimeters in zijn schedel aan overhoudt. Op basis van politiefoto's en een confrontatie achter glas herkent Berden Verreycken als één van de daders, maar het onderzoekt stropt omwille van een GP'er met extreem-rechtse sympathieën waardoor op 'mysterieuze' wijze een belangrijk bewijsstuk verloren gaat: een bril die op de plaats van de overval gevonden werd en aan Antwerpse politieagenten was overhandigd.
Als de IJzerbedevaart in 1996 verstoord wordt, is Rob Verreycken uiteraard van de partij. Het Nieuwsblad van 27 augustus 1996 publiceert een foto waarop we Vlaams-Blokvoorzitter Frank Van Hecke (!) zien die probeert Rob Verreycken in toom te houden. Op 27 maart 1997 wordt een rookbom naar het Antwerps PvdA-lokaal gegooid, en twee aanwezigen menen daarbij Rob Verreycken als één van de daders te herkennen. Verreycken ontkent evenwel enige betrokkenheid.
Op 24 november 1997, bij een protestactie tegen het Front National, zien politieagenten Rob Verreycken het fototoestel van een agent in burger afnemen, om het nadien de man in zijn gezicht te duwen waardoor de agent een week werkonbekwaam is. Het Antwerps stadsbestuur daagt Verreycken voor de rechtbank, al stemden drie gemeenteraadsleden van de meerderheidspartijen tegen de dagvaarding van Verreycken, en werd ook nog één onthouding genoteerd bij de meerderheidspartijen. Verreycken houdt zijn onschuld staande.
Zoals zijn vader heeft Rob Verreycken alle mogelijke extreem-rechtse groeperingen doorlopen: het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV), Voorpost... .
In De Morgen van 26 augustus signaleert redacteur Walter Pauli dat op internet, in de alt.revisionism-nieuwsgroep, de boodschap staat: "Hello, I am new on the net and I discovered this group. Is there still anyone who believes the six-million-story? Does anyone know the Flemish revisionist Verbeke? Please let me know! Greetings, Rebel." Antwoorden worden verwacht bij "Rebel<Verreycken@senators.senate.be>". Wat tussen haakjes staat, is het Internet-adres van Wim Verreycken. Vader Verreycken ontkent echter dit op Internet te hebben gezet, te meer hij zich een leek op internetgebied noemt. Maar vader Verreycken kan zich "levendig voorstellen wie de auteur van een dergelijk bericht is." Veel fantasie is daarbij immers niet nodig.
Rob Verreycken verdedigt als advocaat o.m. een negationist als Siegfried Verbeke verdedigen, en Verbeke is trouwens zeer tevreden over de manier waarop Rob Verreycken dat doet. Onder zijn cliënteel ook de 24-jarige Jeroen Mol, oneervol ontslagen paracommando én extreem-rechts militant. De man, die redacteur was van het VNJ-blad Storm met Rob Verreycken als hoofdredacteur, had een bomaanslag op zijn eigen woning gepleegd, kwestie links daarvan te kunnen beschuldigen. Jeroen Mol was daarbij niet aan zijn proefstuk toe: eerder had hij voor hetzelfde doel ook al een aanslag op zichzelf gepleegd. Voor de bomaanslag op zijn eigen woning werd hij op 3 december 1997 in Brugge veroordeeld tot drie jaar cel.
|