Voor we aan de bespreking van de gevechten en veldslagen zelf beginnen, volgt hier een bespreking van de militaire plannen. Deze waren reeds voor het uitbreken van de oorlog bekend.

Het Von Schlieffen-plan

De Duitse veldmaarschalk Von Schlieffen zag reeds vroeg in dat de Frans-Russische alliantie een mogelijke bedreiging vormde. Als het tot een conflict zou komen, dan zou Duitsland een oorlog op twee fronten moeten voeren. Het Von Schlieffen-plan was er dus in eerst instantie op voorzien om deze taak zo licht mogelijk te maken.

  1. Het voornaamste element in het plan was om via België bliksemsnel en offensief naar Noord-Frankrijk op te rukken. Vervolgens moest men westelijk om Parijs heen trekken om zo de verwachte Franse legers aan de Duitse grens in de rug aan te vallen.
  2. Voor Rusland zou men zich -in tegenstelling tot het westfront-vooralsnog defensief opstellen. Men hield ook rekening met mogelijk een tijdelijke bezetting van Duits grondgebied in Oost-Pruisen. Men voorzag dat de Russen pas na lange tijd een leger op de been zou kunnen brengen. Tegen de tijd dat het Russische leger ook maar enige ernstige bedreiging zou vormen, zouden de Fransen al verslagen zijn. In dat geval rukte men gewoon en massaal op naar het oosten.


Het Franse plan N°XVII

Tussen 1911 en 1914 had generaal Joffre het Franse aanvalsplan bedacht. Dit plan had ruw geschetst volgende inhoud:

De Fransen moesten zodra het conflict met Duitsland zou uitbreken een allesvernietigende aanval op Elzas-Lotharingen uitvoeren. Als de Duitsers langs de Belgisch-Franse grens zouden aanvallen dan was men overeengekomen dat de Britse bondgenoten ginds zouden ingrijpen.

Het geheel was gebaseerd op aanval. De vooroorlogse Franse militaire opleiding legde dan ook de klemtoon op aanval en verwaarloosde de verdediging. Deze strategie eiste dan ook een uitstekend moreel en de wil om aan te vallen van de Franse soldaten. In 1914 echter bleek het plan niet effectief. Met als voornaamste redenen dat de Duitsers zowel in aanval als agressieve verdediging goed getraind was. Ook bezat het Duitse leger veel meer machinegeweren die oprukkende soldaten zo neermaaien.

overzicht

vorig onderwerp

volgende: De oorlog breekt uit en de Duitse inval in België.