Verhaal   Achtergrondinfo   Rollen   Crew   Foto's   Audio   Boeken

Achter de schermen
Gerda Marchand
Louis Artus
Mike Verdrengh
Marieke Vervaeke



Actrice Gerda Marchand als Orna.

 

 

 





Voorlopig dragen de ezels nog de zware last.

 

 

 

 

Achter de Schermen

Dit 13 afleveringen tellende verhaal van 25 minuten was het eerste feuilleton dat in het buitenland gedraaid werd, namelijk in de buurt van Split, Joegoslavië. (meer precies : in Starigrad-Paclenica aan de Adriatische kust, een zestigtal kilometer boven Zadar)

Heruitzendingen vonden plaats in 1977 en 1986.

Op 1 januari 1970 werd kleurentv geïntroduceerd bij de BRT.
Voor Keromar werd geexperimenteerd met kleur, maar de eigenlijke uitzendingen waren nog in zwart-wit. De reden waarom men in Joegoslavië filmde ligt enigszins voor de hand. Men vond dat de kleuren zo goed mogelijk in beeld moesten gebracht worden. Hiervoor was er stralend weer nodig en in België is dit niet gegarandeerd.

Het weer viel daar reuze mee in Joegoslavië, soms werd het er zelfs te heet. Zo getuigt ook Mike Verdrengh, dappere Timbal die in minirok rondliep : "Zo'n korte rokjes zijn trouwens biezonder leuk. (...) Ik zou best in de zomer met zo'n ding over straat willen lopen, lekker fris. D'r moet lucht aankunnen, zeg ik maar."

Ook actrice Gerda Marchand (Orna) kan meespreken over de hitte die daar heerste. "Op een gegeven moment moesten we naar een eiland varen om er de scènes in 'De Hete Pan' in te blikken. Ik had een zwart, dik fluwelen  kleed aan en een lange pruik en het was er broeiend heet. Marc en Leo Haeltermans hadden dan nog jerrycans vol met citroensap mee, tegen de verschrikkelijke dorst."

Chef-Cameraman Louis Artus kon ons dan weer vertellen van de slimme ezels en de domme Joegoslavische boeren : "Om al het materiaal op de berg te krijgen, had men ezels ingehuurd. Ze  weigerden echter dienst en de boeren hebben uiteindelijk alles zelf moeten dragen. Het was echt heel veel en ontzettend zwaar.

Mike Verdrengh kijkt tevreden terug : "Er was een fameuze ploeggeest, en Bert aan de leiding om het zo te houden : dat liep gesmeerd. Zelfs al zaten er dagen van vijftien, zestien uur bij, die toch maar betaald worden als één draaidag : dik onder de duizend frank. En onder de schroeiende zon. Maar we deden het toch maar."

Dat niet iedereen tevreden was met het resultaat leert ons een artikel uit het tv-blad Humo van 1971 : "De BRT heeft dit feuilleton gemaakt met een zeer klein budget en in een minimum van tijd. Het is aan alles te merken. De enige luxueuze noot zijn de dijen van Annelies Vaes."

Uit het dagboek van script-girl Marieke Vervaeke

"Met de boot 'B Draga Zadar' 's voormiddags overgestoken naar de 'Hete Pan'. (een verlaten stuk rots aan de overkant van het water, nvdr) Er hingen donkere wolken boven de bergen, zodat er ineens geen bergen meer te bespeuren waren. Een paar minuten later begon het te regenen. Gewacht en gewacht, maar het bleef maar regenen. Rond 10h30 besloot Bert terug te keren naar de aanlegplaats. Bij de terugtocht hebben we een 'Typhon' boven het water zien opstijgen, wat volgens de schipper van de boot de laatste jaren heel zeldzaam is geweest. Ter plaatse hebben we ons lunchpaket opgegeten. Intussen was het gestopt met regenen, maar het bleef onmogelijk om te draaien."