linkler:  patoloji    hastalıklar  e-mail   ana sayfa 

 

Karaciğer ve görevleri

Karaciğer vücudun en büyük organıdır.Karnın sağ üst kadranında yerleşiktir. Sağ alt kaburgalarla üzeri örtülü ve korunmaktadır. Karaciğerin bugün bilinen 5000 den fazla fonksiyonu mevcuttur ve bunlar yaşamı sürdürebilmek için gereklidir. Vücudun esas yapıtaşlarını üreterek ve vücuda zararlı olan , dışardan alınmış veya hücrelerde biokimyasal olaylar sonucu oluşmuş zararlı maddeleri vucuda zararsız hale getirip atılmasını sağlar. Karaciğer safra üreterek safra kanalları aracılığıyla ince barsağa akan safra , sindirim olayında (özellikle yağların sindirimi) yardımcı olur.Karaciğer; keza protein, hormon ve enzimleri üreterek vücudun normal olarak yaşamı sürdürmemizi sağlar. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeleri üretir. Vücut için zararlı olabilecek zehirleri temizler. Kollesterol üretiminde , kan şeker seviyelerini sürdürmede , ilaçların prosesinde (yapısını değiştirerek zararlı etkilerini önlemek için yapılan işlemler)esas rolu üstlenir.

Bu kadar fonksiyona sahip olduğundan dolayı;karaciğer hastalandığında , birçok ciddi sonuçlara neden olur. Viral enfexionlar , karaciğeri etkileyen en sık hastalıktır. Karaciğer hücresi bir virüsle zarar gördüğünde , hücre daha fazla fonksiyon gösteremez. Daha az sağlıklı hücreleri , bu önemli fonksiyonları taşımaya çalışır bu yüzden birçok vücut fonksiyonu etkilenebilir

Hepatit nedir?

Hepatit karaciğerin iltihabıdır. Bunun sonucunda birçok belirtiler gözlenir. Bunların bazıları virüslere bağlı , bazıları değildir. Bazı toksik ilaçlar ve bağışıklık sistemi (immün sistem) bozukluklarıda karaciğer iltihabına neden olabilir. Hepatitin en büyük nedeni , viral hepatittir. "Hepatit" terimi ile işte bu "viral hepatit"ler söylenmek istenmektedir. Karaciğerin taze , alevli iltihabına "Akut Viral Hepatit" 6 aydan fazla sürmesi halinde "Kronik Viral Hepatit" adı verilmektedir

Her sarılık Hepatit midir?

Türkiye'de halk arasında , viral hepatitle sarılık özdeşleştirilir ve her sarılık "viral hepatit" zannedilir. Halbuki sarılık bir hastalık değil belirtidir. Birçok hastalık sarılık (belirtilerine) neden olabilir. Örneğin, ana safra kanallarında taş olması sarılığa neden olabilir. Ancak viral hepatit'le hiçbir ilgisi yoktur ve bulaşmaz. Yeni doğanlarda rastlanan sarılığı da hepimiz biliriz. Bu tür sarılığın da "viral hepatit"le bir ilgisi yoktur ve bulaşmaz. 

Hepatit yapan nedenler nelerdir? 

En başta virüsler (A,B,C,D ender rastlanan E,F,G gibi) olmak üzere , toksik kimyasal maddeler (Karbon tetraklorür , vinylchlorür gibi) , bazı ilaçlar (örneğin tüberküloz tedavisinde kullanılan İNH, bazı sinir hastalığının tedavisinde kullanılan chlorpromazin gibi) özellikle batı ülkelerde daha fazla görülen alkol , bazı mikroplar (Tüberküloz,brucella), radyasyon ; genetik olarak geçen nadir hastalıklar , demir depolama hastalığı (Hemokromatozis)(irsi olarak geçen ,başta karaciğerde olmak üzere demir birikmesiyle organ hasarına yol açan ender bir hastalık), bakır depolama hastalığı (Wilson hastalığı)(bakır metabolizması bozukluğu nedeniyle özellikle karaciğerde ve gözün kornea tabakasında bakır depolaması ile karaciğerde hasara neden olan ender bir hastalık) .