Tien redenen waarom de Bob Evers-serie zo populair is:

Willy van der Heide heeft als schrijver van de Bob Eversserie naam gemaakt. Maar hij wil er zich niet op beroemen getuige het feit dat Willy van der Heide een pseudoniem is. Zijn echte naam houdt hij liever voor zichzelf. Geen koploper-type dus. Hij verschuilt zich liever ergens achter. Dat kun je ook goed op de foto zien: fez op petje, bril, pijp, westernvest, overhemd en schrijfmachine zie je beter dan de man zelf. Relativeringsvermogen, minderwaardigheidsgevoel of zelfkennis? Wie zal het zeggen... De entourage doet het trouwens best. Willy van der Heid is de auteur van een bestseller-serie! Jan Prins, Bob Evers en Arie Roos bestonden al in 1949 en de 'jonkies' doen het nog best. De 32 delen beleven herdruk op herdruk. Er bestaat trouwens onenigheid over deel 34 en 35 (deel 33 is nooit uitgegeven omdat het manuscript niet kompleet is). Maar deel 34 & 35 wel, en bij Uitgeverij van Holkema & Warendorf. Uitgevers Mij. De Eekhoorn b.v. bij wie deel 1-32 zijn uitgegeven, acht dit in strijd met een ondertekening van het kontrakt. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken.
Misschien een leuk onderwerp voor deel 36? De drie vrienden zullen er wel raad mee weten. Die koplopers lossen ieder probleem op!

1.

In de meeste Nederlandse jongensboeken - en zeker die uit 1950 - wordt vaak een waarschuwend vingerje opgestoken als in het vuur van het avontuur fatsoensnormen overschreden dreigden te worden. Arie Bob en Jan maken zichzelf nergens druk om en ouders, onderwijzers of dorpsagenten om hen op de vingers te kijken ontbreken. Dus geen moralistische boodschap in het verhaal maar zuiver avontuur en dit spanning.

2.

Hun tegenstanders zijn geen dorpsagenten of kruimeldieven, maar internationale misdadigersbendes die zich bezighouden met deviezen- en schilderijensmokkel, muiterij of diamantenroof.

3.

De avonturen spelen zich niet af op een enkele plek, maar op de Zuidzee-eilanden, de Kalaharivlakte, ontelbare plaatsen in Nederland en Amerika, Honoloeloe, Trinidad, Mexico enz. enz.

4.

In elk avontuur wordt een stevig robbertje gevochten, met revolvers gedreigd en geschoten en worden om beurten de jongens en de boeven vastgebonden en afgezonderd in diepe kelders en afgelegen pakhuizen.

5.

De jongens werken niet of nauwelijks met de politie samen. Voor hen telt alleen het avontuur. Als dat is afgelopen is de kous af. Boeven uitleveren aan de politie geeft een hoop soesah, temeer daar ze zich in hun avonturenzucht zelf regelmatig buiten de rechte paden begeven - alleen al door het gebruik van vuurwapens!

6.

Gebrek aan geld hebben de drie vrienden nooit. In een van de eerste delen strijken ze een beloning op van 100.000 dollar en daar wordt in de latere delen regelmatig uit geput. Bovendien hebben ze alledrie rijke pa's: de vader van Jan Prins is oudkolonel uit het Indische leger, de vader van Arie Roos heeft een van de grootste vrachtrederijen van Amsterdam en de vader van Bob heeft in Amerika een grote fabriek van vliegtuig- en andere motoren.

7.

Hun levensstijl: ze reizen in taxi's, gehuurde auto's, jachten en vliegtuigen, ze logeren in dure hotels, eten in broodjeswinkels, voor onderweg worden gigantische hoeveelheden voedsel ingeslagen waaraan nooit London-tonic en Drosterepen ontbreken.

8.

Toeval is de motor van de avonturen. En dus verlopen de gebeurtenissen anders dan voorzien omdat een kippenfokker zonodig kippendieven wil vangen in dezelfde nacht dat een partij dollars de grens over moet worden gesmokkeld, omdat een pompbediende twee auto's door elkaar haalt, omdat iemand in een modderput valt, enz.

9.

De titel van de serie lijkt een merkwaardige vergissing. Niet Bob Evers, maar Arie Roos is de grote inspirator van de avonturen. De amerikaanse Bob Evers is de minst kleurrijke. Jan Prins heeft al duidelijk meer body: hij is gierig, secuur, schoon en netjes, heeft een technische knobbel en zijn hobby is het lezen van de Encyclopaedia Brittanica. Arie Roos is de grote held: dik, rood en lelijk, maar daar gaat hij niet onder gebukt. Hij heeft altijd een snedig antwoord klaar als er weer grappen over zijn uiterlijk tegen hem worden gemaakt. Bovendien kan hij met zijn onschuldige gezicht de meest fantastische verhalen uit z'n duim zuigen. Arie smijt met geld en hij heeft een abnormale eetlust. Arie Roos zou je nooit zelf willen zijn, maar hij is de ideale vriend!

10.

Veel dezelfde beelden komen in de verhalen voor: boeven hebben altijd haviksneuzen en rattengezichten, tantes zijn zonder uitzondering vervelend en Belgen, vrouwen en negers behoren niet tot de slimsten der aarde. Negers worden regelmatig aangeduid als aapmens of chimpansee. Door dit veelvuldig hanteren van stereotypen wordt de herkenbaarheid van personen en situaties vergroot

Dit zijn tien redenen waarom de serie terecht/ten onrechte zo populair is. (doorhalen wat niet van toepassing is) (Uit: Tikker 3 (1980/1981) no. 1 met gebruikmaking van gegevens uit Vrij Nederland 16-8-'75)


Inhoudsopgave alles over Bob Evers


Laatst gewijzigd op 17-03-1997

Deze pagina wordt onderhouden door:

Pieter Jelle Jongejans
Lagedijk 210
1544 BM Zaandijk


This page hosted by Get your own Free Home Page