Onjuistheden in de boeken over de serie

Twee jongens en een Bob Evers serie

Het verschijnsel Bob Evers

Ook in dit boek zijn fouten te vinden; een voorbeeld is blz 65. JB merkt op dat Parsons in deel 28 schilderijen in de vleugels van een 2-persoons vliegtuig vervoerde. De vleugels konden dat 'net hebben'. JB zegt dat een 2-persoons vliegtuig ongeveer 150 kg kan vervoeren. Aangenomen dat Parsons 70 kg weegt, moeten de schilderijen (volgens JB) dus 80 kg wegen. Het is dus onmogelijk dat Bob in deel 29 met alle schilderijen vertrekt.

Dat is natuurlijk een onzinnige opmerking. Deze redenering gaat alleen op als de schilderijen IN het vliegtuig worden vervoerd. Nu de schilderijen in vleugels gestopt heb je te maken met andere problemen: de hele constructie van het toestel is erop berekend dat (a) al het vervoerde gewicht IN het vliegtuig zit en (b) kracht op de vleugels NAAR BOVEN TOE wordt uitgeoefend (opwaardse druk) en NIET naar beneden (extra belasting door schilderijen). Bewering b laat ik voor het gemak verder even buiten beschouwing. De belasting bij a is zeer ongewoon voor vleugels. De belasting veroorzaakt door de schilderijen moeten volgens een natuurkundig principe berekend worden omdat het gewicht zich niet op het (gunstige) middelpunt bevindt. In het kort betekend dit dat de belasting die het vliegtuig kan verdragen gelijk blijft (in Newton) MAAR het vervoerbare gewicht ( in kilogram) neemt schrikbarend af.

Als ik aanneem dat de spanwijdte van het vliegtuig 8 meter is, Parsons 70 kg weegt (wat ERG weinig is) en aanneem dat de schilderijen gelijkmatig over het oppervlak van de vleugels verdeeld zijn kom ik tot de volgende berekening. Ik ga hierbij ook uit van het feit dat het toestel 150 kg (=1500 Newton) kan vervoeren. De schilderijen zorgen voor een belasting van 150kg - 70 kg = 80 kg (=800 Newton). Gemiddeld drukken de schilderijen aan iedere kant van het vliegtuig op de helft van de vleugel (= 2 meter vanaf de cockpit). Nu wordt de berekening simpel:(x= het gewicht van de schilderijen) x maal 2 m = 800 Newton; dus x = 400 Newton, waardoor de schilderijen 40 kilo blijken te wegen en NIET 80 kilo. Bob kan ze dus (zij het met moeite) zelfstandig verplaatsen.

Op blz 65 maakt JB nog een fout(je). Hij praat over de judokunst van Arie. In deel 20 beweert iemand dat Arie judo beheerst. In deel 27 blijkt dat Arie geen judo beheerst. JB noemt dit een fout van WvdH. Dat is natuurlijk niet zo: de man in deel 20 heeft zich gewoon vergist. Deze man kende Arie overigens ook niet!!! ( LET WEL: Arie, Jan of Bob hebben zelf in deel 20 NOOIT beweerd dat Arie judo beheerste.)


Inhoudsopgave alles over Bob Evers


Laatst gewijzigd op 17-03-1997

Deze pagina wordt onderhouden door:

Pieter Jelle Jongejans
Lagedijk 210
1544 BM Zaandijk


This page hosted by Get your own Free Home Page