image001animated-moose

*        Home

*        VillaBlia in Munkfors                                                                                                                                   Vàrmland

*        draaiende3DglobeSkogslund in Sunnemo

*        Omgeving/Zweedse gewoonte´s & ditjes en datjes....

*        Flora & Fauna van Vàrmland

*        Activiteiten & Sportvispagina

*        Wat is er in Vàrmland te doen (activiteiten op een rij)

*        Reis & praktische informatie

*        Huurprijzen & voorwaarden

*        Contact

                                                              Flora en Founa van Vàrmland-midden Zweden

  sunnemo9.JPG                zwe.jpg

 

 

De Eland het symbool van Zweden

alg.jpgmoose4alg.jpgDe Eland (àlg) komt voor in het gehele Zweedse vasteland, het is de grootste hertensoort. Zij zijn zwervers die zeer grote afstanden kunnen afleggen, bij het rennen kan een eland een snelheid van wel 60k.m/pu behalen. Elanden leven bijna alijd solitair. 's Winters kunnen ze zich verzamelen in kleine gemengde kudden. De eland leeft voornamelijk van scheuten en twijgen van bomen, ook zoekt hij graag landbouwgebieden op om zich te voeden met knollen en granen. De eland heeft kleine ogen, zijn oren lijken op die van een muilezel, zijn snuit is breed, met een overhangende bovenlip en een lange neusrug. Het mannetje heeft een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter en een lichaamsgewicht van 320 tot 800 kilogram, het vrouwtje een schofthoogte van 150 tot 170 centimeter en een gewicht van 275 tot 375 kilogram. De staart is klein, en wordt 7 tot 10 centimeter lang. Het gewei van de mannetjes weegt zo'n 20-35 kg en kan een spanwijdte hebben van zo'n 1-1/5 meter. Een eland leeft meetal in de buurt van water. Vroeg in de morgen en in de schemering baadt hij door het water om van de waterplanten te eten, het is een uitstekende zwemmer. De eland kan maximaal 27 jaar oud worden. 

roofdieren.JPGIn Vàrmland kunt u de beer, wolf, lynx en veelvraat tegenkomen. Dassen, bevers en herten komen hier ook veel 92797voor. Zweden heeft een rijke vogelwereld. In de bossen leven auerhoen, korhoen, hazelhoen en vele spechten en uilen. In de wateren zitten veel bevers, otters, zalm en forel. Er komen ook slangen (o.a. de adder) voor in Zweden. Bij het dorpje Rada is een musea over de vier grootste roofdieren van Vámland Bigfour-scandinavia.
De Zweedse bruine beer komt voor vanaf het midden van Zweden tot aan het hoge noorden. Het is het grootste roofdier van Europa en kan ongeveer 40 jaar oud worden. Van november tot april houdt de beer een winterslaap, waarbij hij ongeveer 40% van zijn lichaamsgewicht verliest en zijn hartslag zakt van 40 tot 10 slagen per minuut. Een moederbeer krijgt om het jaar ongeveer 3-4 jongen. De wolf wordt tussen de 140 en 180 cm. lang. Het gewicht ligt tussen de 25 en 55 kg. Het is zelden dat u een wolf tegenkomt in het wild, zij worden zeldzaam zijn goed beschermd in Zweden.

                                             btnup_over[1]

            Het landschap

sve_over_80.gifVärmland wordt gedomineerd door naaldbossen, bijna 80%. Het landschap wordt doorsneden door lange dalen in noord-zuid richting. Fryksdalen en Klarälvsdalen zijn de bekende bergdalen. De landbouwgebieden in de dalen samen met de vele meren en de bossen geven de variatie en schoonheid aan dit prachtige landschap. In de bossen kunt u veel heide planten en mos-soorten vinden. Een overzicht van alle natuurreservaten van Vàrmland.

Het landschap in Noord-Värmland heeft het karakter van een voorgebergte. De hoogste toppen zijn Granberget en Brånberget met toppen van bijna 700 meter hoogte. Het gebied is dunbevolkt, en bestaat voornamelijk uit naaldbossen.

In zuid Vàrmland ligt het Vänern-meer, dit is het grootste meer van Zweden. Het is ongeveer 8.000 jaar geleden ontstaan na de laatste ijstijd. Op dit moment leven er 35 verschillende soorten vis waaronder zalm. De visarend is een karakteristieke vogel voor de Vänern-meer. U kunt hem vrijwel overal in het scherengebied zien jagen. De aalscholver, zeemeeuwen, scholekster en de eidereend maken het beeld van het Vänern-meer als binnenzee compleet

Hier bloeit de dophei en de dotterbloem.

venusschoentje.jpgOostelijk Värmland bevat ijzererts en veel mineralen. De mijnen van Långban (ten noorden van Filipstad) zijn rijk aan mineralen. Met meer dan 300 soorten is dit 's werelds mineraalrijkste gebied. In oostelijk Värmland liggen ook veel veengebieden. De combinatie van mos en water zorgt voor een rijk vogelbestaan. Hier broeden vaak zwanen, kraanvogels en goudplevieren. Op de kalkrijke grond kunt u bijzondere flora vinden, bijvoorbeeld verschillende soorten orchideën. Het zeldzame venusschoentje komt ook voor in dit gebied.

bloem.jpgEr komen meer dan 2000 plantensoorten in Zweden voor, waardoor in de lente en´s zomers de velden en de bossen vol staan met bloemen. Een groot aantal van de bloemen zijn beschermd. Iedere provincie heeft zijn eigen `länsblomma`, in Varmland is dit de 'Skogsstjärna' De bloem wordt 10 tot 20 centimeter hoog. Met haar zeven blaadjes en zeven meeldraden werd zij vroeger als heilig beschouwd. Het getal zeven duidt op de zeven sleutels tot het hemelrijk. De bloem komt voor in de bossen en op de hei.

                        btnup_over[1]

Vruchten en Paddenstoelen

bloemen.bmpbes.JPGIn Vàrmland kunt u veel soorten rode/ blauwe bessen en bramen vinden. Ook zijn hier veel appel en peren bomen. Door de uitgebreide natuur en de geringe bevolkings-dichtheid is de lucht er heel zuiver en is er van milieuvervuiling zoals in andere westerse landen nauwelijks iets te bespeuren. Het water in de meren en beekjes is meestal direct drinkbaar. Door de schone lucht is Zweden in het algemeen uitermate geschikt voor het telen van natuurproducten. In deze zuivere lucht en temidden van de onaangetaste natuur rijpen de vruchten waarmee de Zweedse jams worden bereid. Bjornekulla is een van de oudste Zweedse bedrijven in de fruitindustrie. Hun traditie van fabriceren gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw (1907).

 

Ook zijn er in Vàrmland veel paddenstoelen soorten bijv. de cantharel. Let wel op dat u de juiste plukt er zitten giftige soorten tussen. Er zijn volop paddenstoelen, in de maanden augustus en september. In Zweden mag iedereen paddenstoelen plukken en dat wordt dan ook volop gedaan. U kunt ze het beste meenemen in een mandje, zo krijgen ze frisse lucht en worden ze niet geplet. Beschadigde, beurse, natte paddenstoelen gaan snel over tot rotting, en rottende eiwitten van zwammen kunnen vergiftigingen veroorzaken. Vers verzamelde eetbare_paddestoelen2paddenstoelen kunt u enkele dagen in de koelkast goed houden, maar het is beter om ze dadelijk te verwerken en op te eten. In principe kunt u alle paddenstoelen drogen. Wist u dat voor het verven van wol en ander textiel de kleurstof uit paddenstoelen gebruikt kan worden. In Zweden bestaan zelfs speciale verenigingen die zich met deze hobby bezighouden. Een site met informatie over paddenstoelen.

© all rights reserved webross 2005