image001animated-moose

 

*        Home

*        VillaBlia in Munkfors                                                                                                                                    Vàrmland

*        draaiende3DglobeSkogslund in Sunnemo

*        Omgeving/Zweedse gewoonte´s & ditjes en datjes....

*        Flora & Fauna van Vàrmland

*        Activiteiten  & Sportvispagina

*        Wat is er in Vàrmland te doen (activiteiten op een rij)

*        Reis  & praktische informatie

*        Huurprijzen & voorwaarden

*        Contact

                                                                    (Sport)vissen in Vàrmland Zweden

Vàrmland is met zijn vele meren en de rivier de Klaràlven een echte visprovincie, zowel in de zomer als in de winter kunt u deze sport beoefenen. Het is heerlijk om een rivier of meertje uit te zoeken en hier uw hengel uit te werpen, met daarnaast niets anders dan natuur

om u heen. Met 96.000 meren zijn de vismogelijkheden in Zweden bijna onbegrensd. Vissen vormt even als jagen, een belangrijk onderdeel van het Zweedse leven. Het vissen is in Zweden, naast de jacht, een belangrijke voedselbron. Vis zoals forel en zalm, zijn in Zweden geen luxe artikelen maar liggen in de supermarkt gewoon naast de vleessoorten. In de stromende riviertjes kunt u op zalm vissen waarvan de trek in mei vanuit Zuid Zweden begint. Op snoek en zalmforel vist u het beste in april. In het najaar wordt er met fuiken op rivierkreeft gevist. De beste tijd om te vissen is in de zomer vanaf 18.00 uur tot in de vroege morgen. Voor de meeste wateren moet een viskaart gekocht worden. Deze kaart is niet duur, u kunt ze per dag, week of maand kopen. Ze zijn verkrijgbaar bij V.V.V.’s, hengelsportwinkels en soms ook bij de benzinestations. Op de vijf grootste meren kunt u gratis vissen (Vänermeer, Vättermeer, Mälarenmeer, Hjälmarenmeer en Storsjönmeer). Bij Viskaart Vàrmland en Sportfiskeguide of Viskaart Noord Vàrmland kunt u meer over de visplocaties in Vàrmland vinden. Natuurlijk kunt u bij de plaatselijke toeriseninformatie centra´s ook navraag doen. In Hagfors en Sunne zijn hengelsport winkels. Kanoverhuur is op verschillende plaatsen mogelijk, zie de linkenpagina.

 

http://varmland.ungaornar.se/ungaornar/08_solhagen/fiske_solhagen.jpgSnoeken en baarzen bevinden zich meestal in brak water.

Zalm en forel komen in de rivieren bijv. de `Klaràlven` voor.

Bij Forshagaforsen, 30 km. bij Munkfors vandaan kunt u op zalm vissen, zie de site

van forshaga

 

 

 

 

Vliegvissen

aasvlieg

Vliegvissen wordt in Zweden veel beoefend, u staat in het water met een korte hengel (meestal tussen de 2 en 3 meter) waar een spoel op zit. De spoel bevindt zich helemaal aan het ondereind van de hengel en op de spoel zit een dikke lijn. Aan de dunne punt van die "vliegenlijn" is een nog dunnere meestal taps toelopende onderlijn bevestigd. Aan het uiteinde van de onderlijn wordt dan een kunstvlieg geknoopt. Een kunstvlieg is niets anders dan een vishaakje waarop een imitatie van een insect, visje of een ander beestje is vervaardigd. Zo'n kunstvlieg wordt van haar en veren en gemaakt en weegt daardoor bijna niets. De vliegenlijn is aan het begin dik, omdat deze als werpgewicht moet dienen. Om een zeker werpgewicht te krijgen, moet een flink stuk van de lijn buiten het topoog van de hengel zijn. Dat krijgt u alleen voor elkaar als u tijdens het werpen de lijn in de lucht telkens langer laat worden, zowel voor als achter u. U kunt met deze combinatie niet heel ver gooien. Afstanden van 25 mtr. zijn al erg groot. Iedereen die het voor het eerst ziet, praat van een lange zweep die door de lucht zwiept. Meer uitleg hierover bij vliegvissen

vliegenhengelVliegvishengelFlyfishing vissen28vliegvissen

btnup_over[1]

 

Jerkbaitfisket

 

Jerkbaitfisket komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten zo rond de jaren 30 van de vorige eeuw. U vist voornamelijk op snoek.

Het was Frank Suick die op het idee van deze vorm van visserij kwam. Het is een heel spektakel, het houd in dat u vist op snoek met een speciaal kunstaas de zogenaamde `jerkbait`. U maakt een rukkende bewegingen met een korte stevige hengel in ondiep water.

Jerkbait is de laatste jaren een rage op kunstaas gebied.

De jerkbait´s zijn er inverschillende lengtes en modellen, waarvan de nieuwste 2-delig is. Tips over goed aas zijn de merken Buster Jerk

en Salmo Slider. De vislijnen moeten zeer sterk zijn. Lijnen die aangeraden worden om te kunnen jerkbaitfiske zijn de Power Pro en Fireline.

 

jar

                                    Jerkbait

btnup_over[1]

Ijsvissen

Ijsvissen of `pimplar` in het Zweeds is een belevenis op zich, u maakt een gat in het ijs wel of niet met een ijsboor en met een speciale hengel kunt u vissen. Oost-Europeanen, maar vooral Scandinaviërs zijn aan deze visserij gewend. Een hengel voor ijsvissen kunt u kant en klaar kopen bij de hengelsport winkels in de wat grotere plaatsen. Het is een speciale manier van vissen.  De aassoorten moeten fijn, klein en flexibel zijn. U maakt met de hengel trillende verticalebewegingen en vist in ondiep water.

De ijshengels zijn 25 tot hooguit 50 cm. Om beter te kunnen vissen worden de hengels voorzien van een `quivertipje` in de vorm van een pianosnaar met een rubberen slangetje van een everzwijnhaar. Deze `quivertipjes` moeten verlengd of verkort kunnen worden i.v.m. het gebruik van verschillende gewichten van kunstaas. Het meest ideale is de hengel die zo'n 25 graden doorbuigt. De bijna altijd uit lood gegoten druppelvormige 5 tot hooguit 15 mm grote aassorten met ingegoten haakjes moeten larven en kreeftjes nabootsen.

Enkele veiligheidstips om rekening mee te houden, sneeuw isoleert en vertraagd de vorming van ijs. Neem bij twijfel geen risico, Jsvissen

op de verkeerde plaatsen kan gevaarlijk zijn.

ijsboor

Ijsboor, hengel en daarnaast verschillende soorten kunstaas.

Zorg dat u goed ingepakt het meer op gaat. U staat immers op ijs en de temeratuur kan zeer laag zijn. De Zweeden maken bijna altijd een vuur op het ijs om zich te warmen en de ketel op te zetten voor een warme drank.

ijsviss

 

                                                                                © all rights reserved webross 2005 btnup_over[1]