Het heelal 

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Pluto

Pluto is de kleinste en verste planeet in ons zonnestelsel. Omdat Pluto zo klein is en zo ver weg staat is de planeet pas in 1930 ontdekt. Over Pluto is heel weinig bekend. In 1978 werd ontdekt dat Pluto een maan had deze maan (Charon) is bijna net zo groot als Pluto zelf. Sommige wetenschappers vinden daarom dat Pluto eigenlijk een dubbel planeet is, een dubbel planeet zijn eigenlijk 2 planeten. Die 2 planeten draaien om elkaar heen, bij net zo als een maan om een planeet draait. Dubbel planeten krijg je als je 2 bijna even grote hemellichamen hebt.
Puto draait zijn rondjes om de Zon door de Kuiper Belt. De Kuiper Belt is een enorm groot ring om ons zonnestelsel heen, die bestaat uit rotsblokken, ijsblokken, gassen en een heleboel gruis.

De temperatuur
Pluto is verschrikkelijk koud, want de planeet staat het verst van de Zon af. De Zon heeft op de afstand die Pluto weg staat bijna geen invloed meer.

Dagen en jaren
Omdat Pluto zo verschrikkelijk ver van de Zon staat doet de planeet ook verschrikkelijk lang over zijn rondje om de Zon. Pluto doet iets meer dan 248 aardjaren over een rondje om de Zon. Een dag om Pluto duurt 6 aarddagen en 10 uur.

Leven
Op Pluto zijn geen aanwijzingen voor leven gevonden. Het is ook niet erg waarschijnlijk dat er leven kan zijn op Pluto, want er is (waarschijnlijk) geen zuurstof in de atmosfeer. Bovendien is het er zo verschrikkelijk koud dat leven wat wij kennen, doodt zou vriezen.

Manen en ringen
Pluto heeft 1 maan. Die maan heet Charon en is bijna net zo groot als de planeet Pluto zelf is. De maan heeft een diameter van ongeveer 1250 kilometer en Pluto heeft een diameter van ongeveer 2300 kilometer. Zoals je weet draait een maan om een planeet, maar bij Pluto en Charon is het anders. Omdat Charon en Pluto bijna even zwaar zijn, draait Charon om Pluto en Pluto om Charon. Dit lijkt lastig maar het valt mee. Als je naar het plaatje hiernaast kijkt, kun je zien hoe het zit. MP is het middelpunt. Pluto en Charon draaien samen om dat punt heen. De pijlen geven aan hoe ze draaien. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat ze achter elkaar aan zitten.
Ook interessant om te weten is het feit dat Pluto en Charon altijd met dezelfde kant naar elkaar toe staan. Bij de maan van de Aarde is het anders, onze maan draait om de Aarde en heeft na ongeveer een maand de hele Aarde 'gezien'. Als je op Pluto zou wonen aan de kant waar je de maan niet kunt zien, dan zou je de maan nooit zien. Als je de maan dan toch zou willen zien moet je naar de andere kant van de planeet reizen.

Bijzonderheden
- Pluto en Charon zijn eigenlijk een dubbel planeet.
- Pluto is de verste planeet in ons zonnestelsel.
 

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top