Het heelal

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Zwarte gaten

Een zwart gat is  geen groot zwart gat in het heelal zoals wij ons voorstellen, maar geïmplodeerde ster. Elk zwart gat heeft twee standaard delen: de gebeurtenis horizon en de singulariteit. De singulariteit was de kern van de ster en is nu de kern van het zwarte gat en de gebeurtenis horizon is theoretisch en niet van belang maar heeft weel een grens. als deze "grens" gepasseerd word is het afgelopen er is hierna geen ontsnappen meer mogelijk en aangezien er geen tijd is in een zwart gat omdat er niets meer gebeurt heet dit de gebeurtenis horizon.

Het einde en een begin

De grote van een ster word bepaald door twee factoren de inwaartse en uitwaartse kracht. De inwaartste kracht wordt veroorzaakt door de zwaartekracht van de ster door zijn grote massa. De uitwaartse kracht word vertegenwoordigd door de Kernfusie in de kern van de ster, dat is eigenlijk een gigantische explosie naar buiten gericht.  Deze twee krachten houden elkaar in evenwicht. als de fusie te groot wordt, wordt dat gecorrigeerd door de zwaarte kracht, en andersom. Maar, ook hier zijn uitzonderingen. Want bij een fusie is fusie materiaal nodig en wat nou als dat een keer op is? Dan heeft de zwaartekrachtvrij spel en is de ster ten dode opgeschreven. De hele ster word samengeperst totdat er een gigantische Supernova plaats vind. De buitenste delen van de ster worden keihard de ruimte ingeslingerd en wat opverblijft is de kern die ineenblijft storten mits de ster een even grote of groter massa had als 3 van onze zonnen. Als de kern zo groot was als de aarde blijft er een bol van 10 km doorsnee over. De kern is natuurlijk vreselijk veel groter dus zit er een gigantische massa in een klein bolletje. Even een 'klein' voorbeeldje. Het plaatje rechts is een schijf van draaiend materiaal die ongeveer even groot is als ons zonnestelsel maar is wel 1.2 miljard keer zo zwaar. Dit komt waarschijnlijk doordat er een zwartgat in de schijf bevind. De zwaartekracht is zo groot dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Dit lijkt vreemd maar dat komt doordat je een bepaalde snelheid nodig hebt om aan de zwaartekracht te ontsnappen. Hoe groter de zwaartekracht hoe groter de snelheid die nodig is om aan de zwaartekracht te ontsnappen. Dit feit was allang bekend. En op een gegeven moment vroeg men zich af wat er zou gebeuren als die snelheid sneller dan het licht zou zijn. Daar is maar één antwoord op mogelijk. Een zwart gat.

Onzichtbaar en toch waarneembaar

Een zwart gat is nooit gezien, maar er zijn wel waarnemingen geweest waardoor we denken te weten waar een zwart gat zit. Bijvoorbeeld als een planeet in het heelal een vreemde beweging maar waarvoor veel zwaartekracht nodig is. Als de bron van de zwaartekracht niet aanwezig is gaat het vaak om een zwart gat. Er zijn meer manieren om zwarte gaten te ontdekken. Als er materiaal in het gat valt zend het röntgen stralen uit. Dat zie je ook op het plaatje hierboven Voor alle duidelijkheid: wit is veel uitstraling blauw het minst. Er wordt allemaal materiaal naar één punt toe gezogen en hoe dichter het in de buurt van het centrum komt des te meer straling er vrijkomt. Dit voldoet aan alle tot nu toe bekende eisen die voor een zwart gat gelden. Dit object is dan ook één van de 'hoofdverdachten' wat zwarte gaten betreft.

 

Of plaatsvervanger?

Het is heel goed mogelijk dat het de kern van een melkwegstelsel vormt. Door zijn grote massa.  Een zwartgat heeft alleen materiaal nodig om te groeien. maar daar is wel aan te komen, want een zwart gat kan wat een ster ook kan; de ruimte verbuigen of licht. Er wordt licht uitgezonden door een ster (linksboven) en onderweg komt er een deel van dat licht langs een zwartgat (midden). Een deel van dat licht buigt af naar het zwarte gat. Als het de gebeurtenis horizon passeert niets dus ook licht kan daaraan ontsnappen. Een ander deel zal alleen afbuigen. En daar weer een deel van zal de Aarde bereiken links onder.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top