Uskomuksia

Kuu on kautta aikojen liittynyt eri kulttuureiden myytteihin ja kansanperinteeseen. Taikausko on aina ollut voimakasta ja paljon näistä uskomuksista elää yhä kaikesta huolimatta.

* * *


Kuun pimennyksistä

Entisaikaan pimennysten uskottiin johtuvan siitä, että lohikäärmeet nielaisivat Auringon.

* * *


Uudestakuusta

Lapsille opetettiin, ettei uuttakuuta saanut koskaan osoittaa sormella, sillä sen uskottiin tuottavan epäonnea koko kuukaudeksi ja lisäksi se oli epäkohteliasta.

Katso uuttakuuta oikean olkapääsi ylitse - se tuo onnea.

Kasvavan kuun sirppi tuli aina nähdä ensiksi ulkoilmassa, sen katsominen lasin läpi tai peilin kautta ei ollut suotavaa.

Nukahtaminen Kuun paistaessa kasvoille toi mukanaan painajaisia tai johti jopa hulluuteen.

Parasta oli niiata/kumartaa (joissakin maissa jopa useaan kertaan) uudellekuulle. Sillä varmistettiin toiveiden toteutuminen.

Hopeakolikon taskussa pyörittelemisen uudenkuun katselun aikaan sanottiin tuovan lisää rikkautta.

* * *


Stonehenge

Stonehenge

Englannissa sijaitseva Stonehenge, muinaisten kansojen taidonnäyte, antaa meille entisaikojen Kuun ja Auringon palvontaan liittyviä tietoja. Tutkijoiden mukaan Stonehenge on rakennettu juuri Kuun ja Auringon liikkeiden tarkkailua ajatellen.

Kuun ajatellaan olleen Aurinkoa arvostetumpi, sillä sen valo osuu kerran kuukaudessa Stonehengen ns. ylempään ikkunaan, kun taas Auringon valo ainoastaan kerran vuodessa alempaan "ikkunaan". Ainakin voidaan sanoa Kuun olleen yhtä tärkeä kuin Aurinko. Lisäksi Stonehengen tutkimistyön tuloksena on ajateltu muinaisten kansojen ehkä pitäneen Auringon ja Kuun jumalia yhtenä ja samana.

* * *