El Club de los Poetas Muertos

Conflicte Social

Inici Història Messiànica Comunitat tancada Intrús benefector Descoberta de la crisi Evolució dels personatges Sacrifici del Messies Resurrecció
Argument
Fitxa tècnica
Enllaços d'interès
Crèdits

 

Com bé és recordat a La llavor immortal , Jesús dirà: No he vingut a portar la pau, sinó l'espasa. I és que serà aquesta la conseqüència que, inevitablement, durà SEMPRE la difusió del missatge messiànic. Ana María Leyra ens parla també del conflicte que s'origina en el poder amb l'arribada d'un nou líder pel poble a través d'una comparació amb una història anterior a la del Messies, però de similars característiques: Joan Baptista. L'escriptora troba en la figura d'Herodes l'encarnació del poder absolut, qüestionat i amenaçat per Joan, algú a qui el poble tenia com a profeta , algú fins a cert punt també sagrat. El poder absolut és qüestionat i limitat. I repetides vegades trobarem en els relats bíblics aquesta confrontació entre les relacions dominador/dominant , ja que, com ens diu ella mateixa, el vertader tema de fons dels relats mítics hebreus és l'evolució que porta a una societat a expressar les seves tensions respecte al poder.

I succeirà el mateix cas a partir de la crida del professor Keating, ja que qualsevol missatge que no s'adigui amb les pautes marcades pel poder, es converteix en sinònim de confrontació. Aquesta confrontació serà duta a terme, tal com succeeix en el relat bíblic des de dos pols diferents. Per una banda es manifestarà en els comentaris acusatius de la resta del companys de l'escola dirigits al professor, sempre respostos amb gran contundència, ja que com ell mateix expressa, tan sols vol lliure-pensadors. D'altra banda, els mestres de la llei que anteriorment s'enfrontaven amb el Messies, també actuaran directament sobre el poble, exercint el seu poder absolut amb amenaces que sovint aconsegueixen dissuadir les opinions del fràgil poble, i hi haurà també enfrontaments més personals (ja anteriorment citats) entre pares i joves.

Realment però, aquesta confrontació amb el poder, amb les normes imposades, sobretot representada pel conflicte viscut per Neal, és imprescindible per afirmar la pròpia independència de l'adolescent, tal com explica Bettelheim , exemplificant el conflicte amb el conte de la princesa i la granota. Tal com és citat Freud en la mateixa obra: l'home només aconsegueix extreure sentit a la seva pròpia existència lluitant valentament contra el que semblen fortes forces superiors.