L'ADJECTIU KWENYA

POSICIÓ

L'adjectiu kwenya s'acostuma a posar davant del nom que modifica. Però, tot i això, ja que tots els exemples de què en tenim constància són textos poètics, és molt freqüent trobar anomalies i infraccions de la regla. Se sap que, per norma general, només els substantius en nominatiu porten l'adjectiu després d'aquest. Normalment, quan un adjectiu que hauria d'anar precedint al nom es posa després d'ell, es converteix en el receptor de les terminacions de cada cas, mentre que el nom resta invariant. Evidentment, això no es cumpleix sempre, de manera que la posició de l'adjectiu és objecte de discussions i molta confusió. El millor per a l'iniciat seria utilitzar la fórmula general sempre i, ja en nivells més avançats, aprofundir si es desitja en aquest aspecte. Un altre variant que pot aparèixer sorgeix quan l'adjectiu s'ajunta amb el nom formant una única paraula que pot o no separar-se per un guió.

 

NOMBRE I CONCORDÀNCIA

L'adjectiu kwenya presentarà concordància només en nombre amb el nom que modifica (recordem que no es fa distinció de gènere en els noms). Per als noms en singular l'adjectiu no adquireix terminació. Per als substantius en qualsevol dels plurals la formació del corresponent adjectiu serà la següent:

Acabats en -a

Acabats en -e

Acabats en -ea

Canvien -a per -e

Canvien -e per -i

Canvien -ea per -ie

 

GRAUS DE L'ADJECTIU

Comparatius i superlatius

No existeixen exemples vàlids d'adjectius que actuin en forma comparativa (més...que; menys...que), i, de fet, no es coneixen els mots "més" "menys" del kwenya. Quant a la forma superlativa només se'n té constància d'un exemple: el mot ankalima ("la més brillant/lluent"). Els estudiosos conjecturen que la formació del superlatiu es podria fer a partir de la partícula an-, que podria estar relacionada amb and- ("llarg"). Hi ha més hipòtesis al respecte que fins i tot prediuen la formació de superlatius amb altres prefixos, que podrien aportar un significat més específic del superlatiu, però es deixa aquesta recerca al lector ja experimentat.

Demostratius

Es coneixen els següents demostratius kwenya: sina, "aquest"; tana, "aquest d'allà" (el castellà diria "ese") i enta, "aquell". S'utilitzen de manera semblant al català o al castellà, i, així mateix, tot i que no en tenim cap exemple, haurien de formar el plural amb la terminació corresponent (-e, en aquest cas).

Possessius

Els possessius kwenya es formen mitjançant terminacions unides al nom. Així, quan volem declinar un substantiu haurem de seguir els passos: arrel + terminació de possessiu + terminació adient de cas. Com que totes les terminacions acaben en -a, trobarem facilment la terminació de cas, que sempre serà la corresponent a la primera declinació. Les terminacions corresponents a cada possessiu es resumeixen a la taula següent:

Singular

Plural

El meu

-nya

El nostre

-mma / -lma / -lva

El teu

-lda / -lya // -tya

El vostre

-lla

El seu

-rya

El seu

-nta

 

2ª persona singular: -lda i -lya ® forma reverencial; -tya ® forma familiar
3ª persona plural: -mma
® plural exclusiu; -lma ® plural inclusiu; -lva ® plural dual inclusiu i plural dual exclusiu

En la lliçó de pronoms s'estudiaran amb deteniment els conceptes de plural exclusiu, inclusiu i dual exclusiu/inclusiu. Per ara vegem alguns exemples d'adjectivació possessiva.

Finalment podem utilitzar l'estructura posseïdor + objecte posseït (l'anglès diria "Joan's house") mitjançant el possessiu. També existeix una expressió culta que es forma quan tenim un adjectiu possessiu que acompanya a un nom propi o un vocatiu. Sovint més que aportar informació essencial estableixen un efecte de redundància en la oració, així com nosaltres diríem "li vaig fer un regal a aquella noia". "Li" i "a aquella noia" són dos complements indirectes; per tant, "li" es considera obviable i redundant.

 

ELS NUMERALS KWENYA

CARDINALS

Es coneixen molt pocs indicis de la formació de nombres. Per sort, no haurem d'utilitzar llenguatges matemàtics complexos en la traducció de poesia kwenyana. Se sap que els quendi empraven tant un sistema decimal com un de duodecimal, sobre tot en els calendaris. Això encara dificulta més la comprensió numèrica que tenim. Hi ha diversos exemples de nombres que tenen diferents noms, però aquí només veurem els més usuals. Finalment, per formar els numerals més grans que deu s'ha optat, per falta d'exemples, a colocar consecutivament els nombres que formin la xifra que volem obtenir (126 ® minattenkwe).

Nombre

Traducció

Zero

Únat (= res)

Un

Mine

Dos

Atta

Tres

Nelde / nel-

Quatre

Kanta / kan-

Cinc

Lempe

Sis

Enkwe

Set

Otso

Vuit

Tolto

Nou

Nerte

Deu

Kainen

144 (el gran nombre)

Hosta

 

ORDINALS

Encara es coneixen menys exemples de la formació dels numerals ordinals. Les Etimologies indiquen a esta ("primer") i neuna ("segon"); però més recentment s'han obtingut les formes minya, tatya i nelya com a "primer", "segon" i "tercer". Luis González Baixauli, en la seva gramàtica a La lengua de los elfos, de "Minotauro", proposa que la formació dels ordinals es podria realitzar mitjançant la terminació -ya als cardinals llistats adalt. Així obtindríem la seqüència: minya, tatya, nelya, kantya, lepinya, entya, otya, tolya, nerdya, kaina, etc.

 

<< Anterior - Home - Continuar >>