Sterrenstelesel

ANW

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Sterrenstelsels

 

Sterrenstelsels zijn enorme sterrenfamilies die overal in het heelal verspreid liggen. Sterrenstelsels bestaan uit biljoenen sterren, stof en gas. Al deze materie wordt bij elkaar gehouden door de zwaartekracht. Ons zonnestelsel ligt in het sterrenstelsel genaamd de Melkweg. Onze Melkweg is een een spiraal stelsel. In een van die spiralen ligt het zonnestelsel, in de Orion-arm. Alle sterren die je ziet in onze sterren hemel horen bij de Melkweg. Niet alle sterrenstelsels hebben een naam. De meeste hebben een nummer, zoals M87, M83 en NGC 1365. Sterrenstelsels kunnen verschillende vormen hebben:

 

 

 

Spiraal

Spiralen stelsels bestaan uit een platte schijf en spiralende armen, die uit het middelpunt van de platte schijf komen. Deze spiralende armen bestaan vooral uit heldere jonge sterren, in een uitstulping in het midden bevinden zich de oudere sterren. Onze Melkweg is een ook een spiraal stelsel. Alle sterren die je ziet in onze sterren hemel horen bij de Melkweg. Het sterrenstelsel op deze foto is de M83.

 

 

Balkspiraal

Door sommige spiralenstelsels loopt een heldere balk met sterren,

 

zoals je hier ziet. De spiralen lijken uit de balk te komen in plaats van het middelpunt. Het sterrenstelsel op deze foto is de NCG 1365.

 

 

Elliptisch

Een elliptisch stelsel, zoals deze, ziet eruit als een grote schijf.

 

Deze stelsels zijn erg oud, dat is te zien aan het licht.

Dat de oudheid van de sterren effect op het licht heeft leggen we verder uit in het onderdeel sterren. Het sterrenstelsel op deze foto is de M87.  

 

 

Onregelmatig sterrenstelsel

Dit soort sterrenstelsels hebben willekeurige vormen en zij meestal kleiner dan de Melkweg. Deze sterrenstelsels bevatten veel jonge sterren, stof- en gaswolken.

Het sterrenstelsel op deze foto is de Magalhaese Wolk

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top