CSEREHÁT - SZÉKELYUDVARHELY
Tisztelt Címzett! A székelyudvarhelyi önkormányzati testületének tervezett akcióprogramja a csereháti üggyel kapcsolatban:
 
 

1.) A nyugati magyarsággal fölvenni a kapcsolatot és mihamarabb tájékoztatni őket a csereháti ügyről, illetve a székelyudvarhelyi önkormányzat segélykéreséről.
 
2.) Létrehozni, lehetőleg Svájcban egy "CSEREHÁTI BIZOTTSÁGOT", svájci magyarokból. Néhany neves svájci magyar személyiséget már megkerestünk ezzel a kérésünkkel. Visszajelzés egyelőre nem érkezett részükről.
 
3.) A svájci bizottság segítségével megkeresni azokat a svájci, nemzetközi fórumokat, ahol felül lehet vizsgálni/vizsgáltatni a Basel Hilft Egyesület elnökének, Cyrill Burgelnek a seglélyekkel kapcsolatos tevékenységét.
 
4.) Meghívni Basel önkormányzatának képviselőit Székelyudvarhelyre, hogy a helyszínen tájékozódhassanak a környékükről származó adományok okokzta feszültségekről, problémákról. ('98. január 5-e után esedékes a meghívás!).
 
5.) Egy kiadvány megjelentetése a Csereháton történtekről, a kezdetektől napjainkig,több nyelven.
 
 
Mit tudunk Cyrill Bürgel-ről, a Basel Hilft Egyesület elnökéről, illetve bukaresti üzlettársáról, Aristide Roibu-ról, aki az épületet kivitelező ARIS INDUSTRIE Rt. ügyvezetője:
 
1.) Cyrill Bürgel Romániából elszármazott, román nemzetiségű svájci állampolgár.
 
2.) Cyrill Bürgel nyugdíjazásáig a Basel-i bankszakmában dolgozott eléggé magas funkcióban. Bürgelnek családi szálakon nagyon jó és befolyásos kapcsolatai vannak a svájci gyógyszeriparban.
 
3.) Cyrill Bürgel üzleti kapcsolatban van Aristide Roibu-val; az OMEGA PRODINVEST részvnéytársaságban részvényes, mint a VELINVEST svájci cég ügyvezetője. Az OMEGA PRODINVEST vette át egy idő után a csereháti épulet finanszírozását.
 
4.) Aristide Roibu 1989 előtt a Szekuritate külügyi osztályán dolgozott.
 
5.) Aristide Roibu annak a Romániában szolgálatot teljesítő svájci nagykövetnek volt a gazdasági tanácsadója, akit a svájci kormány kénytelen volt visszahívni Romániából botrányos ügyei miatt.
 
 
Felvetődik néhany kérdés, melyekre bizonyítékokat kellene találni:
 
1.) Milyen pénzeket fordítottak és mennyit a székelyudvarhelyi csereháti épületre?  
2.) Kinek mennyi haszna származott az átutalásokból? Vajon nem pénzmosásról van-e szó?
3.) Miért nem lehet megtudni a svájci adományozók névsorát? (Cyrill Bürgel ebben abszolút nem hajlandó segíteni!)
Megjegyzes: Ezeket az észrevételeket természetesen tudattuk a kormányfőtitkárral, az RMDSz csúcsvezetésével, sőt a Hargita megyei rendőrkapitányság vezetőjével, valamint a megyei Korrupciós Bizotsággal is. Eredmény vagy kivizsgálás elindításáról semmi hír.
 
 
A székelyudvarhelyi önkormányzat félelmei:
 
1.) Mi lesz a helyi és környékbeli fogyatékos gyermekek sorsa, ha ők nem kaphatnak helyet a kisegíto iskolában?
 
2.) Hogyan oldódik meg az iskolábol kikerülő árvák szociális kérdése Székelyudvarhelyen, hiszen az épület kapacitása évente 100 nagykorú árva kibocsátására alkalmas?
 
3.) Hogyan alakul Székelyudvarhely nemzetiségi összetétele, ha évente 100 román anyanyelvű árvát kell elhelyezni a városban? (Hiszen a Szeplőtelen Szív Kongregáció, valamint a Basel Hilft Egyesület elsősorban román vidékekről akar árvákat Székelyudvarhelyre hozni!)
 
A fentiek azok a kérdések, melyekre az udvarhelyi önkormányzat keresi a választ.
 
A válaszok közös megkeresésében kérünk segítséget.
 
Tisztelettel és köszönettel,
Szőke László
1998. január 2., Székelyudvarhely.

Megjegyzés: A hatékonyabb akcióprogram kidolgozásáért minden javaslatot szívesen látunk.

 
Dokumentumok | Archív | Friss hírek | Fotók | Tiltakozások, felghívások | Üzenetek | Sajtószemle | Vissza a kezdőlapra


This page hosted by
Get your own Free Home Page