El Equipo Crónica, format per Rafael Solbes (1940-1981) i Manuel Valdés (1942), s'inicià el 1965 i s'afegí a la crítica social feta amb el llenguatge de la societat de consum, entenedor per tothom. Les seves temàtiques eren tretes de la iconografia cultural: estàtues gregues i romanes, les Menines de Ve`ázquez, escenes històriques, etc, que ells intercalaven i reconstruïen amb una visió profundament crítica per interpretar el món actual.
![]() |
América, América, 1965 |
Operaven amb obres de dues dimensions, que penjaven a les parets, i amb sèries repetides d'imatges corpòries fetes amb materials poc valorats, com ara el cartró pedra de les Falles valencianes. S'estenien per l'espai del local d'exposició en processons de figures seriades o bé amb figures individualitzades o fent grups.
![]() |
Occident, 1967 |
L'interès de l'obra realitzada per l'Equipo Crónica radica sobre tot en haver aconseguit una peculiar interpretació del pop art, amb l'objecte d'emprar determinades imatges de caràcter banal per promoure una autèntica crítica contra el règim franquista. Influits per l'estètica pop nordamericana (com en l'exemple de América, América, on segueixen l'esquema compositiu de Warhol), els artistes realitzen un art figuratiu, utilitzant tècniques com la fotoimpressió i la serigrafia, per tal d'obtenir imatges nítides i colors purs molt contrastats. La situació política que els envolta, però, farà que el seu art vagi molt més enllà dels objectius del pop art americà, dotant de personalitat pròpia les obres d'aquests artistes valencians.