ההיסטוריה של באר-שבע
ההיסטוריה של באר-שבע

באר-שבע העתיקה

באר-שבע הנה אחת הערים העתיקות בעולם. ההיסטוריה של באר-שבע מתחילה לפני אלפי שנים, בתקופת האבות. באר-שבע ממוקמת בצומת דרכי המסחר שבין המזרח למערב והעובדה שבמקום נמצאו מים הפכה אותו למקום יישוב. אברהם אבינו התיישב במקום באלף השני לפני ספירת הנוצרים. כאן, במקום הזה החלה צומחת האמונה באל היחיד, ביישוב הארץ ובשלום. בתקופת המלוכה הפכה באר-שבע לקו ההגנה הדרומי.

תל באר-שבע השוכנת כחמישה ק"מ מדרום לעיר החדשה הנה עדות ליכולת הבניה של הקדמונים.

בתקופה הרומית-ביזנטית באר-שבע שימשה כחומת המגן מפני שבטי המדבר. בשנת 1995 נתגלו שרידי כניסיה ביזנטית ליד השוק העירוני.

בתמונה רואים את האתר הנקרא באר-אברהם. במקום שתי בארות ולפי המסורת אחת מהן נחפרה על ידי אברהם אבינו והשניה על ידי יעקב. ליד הבאר נמצא עץ אשל עתיק שאף הוא מיוחס על ידי המסורת לאברהם אבינו.


התקופה העותומנית

מאז התקופה הביזנטית המקום נותר שומם. רק בשלהי המאה ה- 19 תחילת המאה ה- 20 החליטו התורכים, שהיו הכובש התורן במקום, להקים עיר שתשמש כעיר ספר בגבול עם מצרים ואשר תקרב את האוכלוסיה הבדואית אל המשטר העותומני. העיר נבנתה בצורה מודרנית לפי מושגי התקופה ההיא, ורבים ממבניה נשמרו יפה עד היום. היא כללה מוסדות ממשל, מסגד, בית-ספר, תחנת רכבת ורחוב ראשי. רחובותיה של העיר נבנו בצורת רשת. בתמונה המסגד הגדול שנבנה על ידי השלטון העותומני. המבנה שימש במשך שנים כאכסניה למוזיאון הנגב.

בין המשפחות הראשונות שגרו בבאר-שבע היו גם מספר משפחות יהודיות. משפחות אלה היו לעזר לחיילים ממוצא יהודי שנטלו חלק בצבאו של גנרל אלנבי בימי מלחמת העולם הראשונה.



תקופת המנדט הבריטי

בנובמבר 1917, בימי מלחמת העולם הראשונה, נכבשה באר-שבע על ידי הצבא הבריטי בפיקודו של הגנרל אלנבי. בית העלמין הצבאי שאוכלס בחיילי הצבא הבריטי הוא עדות אילמת לקרבות המרים שניטשו במקום. באותה תקופה מנתה אוכלוסייתה של באר-שבע כ- 7000 נפש. במאורעות 36-38 עזבו רבים מתושביה היהודיים של באר-שבע את המקום. עם סיומה של מלחמת העצמאות בשנת 48 יושבה העיר מחדש .

בתמונה בית העלמין הצבאי הבריטי.



הקרב לשחרור באר-שבע

ערב כיבושה של באר-שבע הפעיל ארגון האומות המאוחדות יחד עם העולם הערבי הפעילו לחץ כבד להפסקת הקרבות, אבל דוד בן-גוריון שראה את החשיבות הבטחונית של הנגב הורה להמשיך בקרבות. ב- 21 באוקטובר 48 יצאו כוחות צה"ל ממשמר הנגב, מרחק של עשרים ק"מ מהעיר, ותקפו את העיר. כוח אחד תקף מכיוון תחנת הרכבת הטורקית, וכוח שני מכיוון חצרים. בשעה 09:45 נכנעו הכוחות המצריים, ובאר-שבע שוחררה.

האנדרטה המופיעה בתמונה נבנתה בשנות השבעים לזכר פורצי הנגב. היא ממוקמת על גבעה הצופה לעיר. האנדרטה נבנתה על ידי האומן דני קרוון.



באר-שבע המתחדשת

לאחר מלחמת השחרור התיישבו בבאר-שבע ראשוני התושבים, חלקם חיילים משוחררים, והחלו את העידן החדש בתולדות העיר. היום מונה אוכלוסייתה של באר-שבע למעלה מ- 160 אלף נפש, והיא מהווה מרכז איזורי המשרת כ- 300 אלף נפש.

בתמונה שכונת רמות, אחת השכונות החדשות של באר-שבע.




חזרה לדף הבית של באר-שבע של באר-שבע


כתבו ליוצרי האתר