Discrimineren de Freinet-scholen subtiel?

   Fientje Moerman schijnt die mening in ieder geval toegedaan te zijn, lees er het interview met de schepen en meer bepaald de passage over multicultureel onderwijs maar op na. Dat was wel even slikken voor een ouder die weet welke inspanningen er precies vanuit bijvoorbeeld het Pedagogisch Centrum geleverd worden om het "Freinet-project" ook een echt multicultureel project te laten zijn.
 Discriminatie?Er zijn er nog die met de ogen knipperen bij het lezen van de aantijgingen. Bijvoorbeeld zij die zich herinneren hoe, zo'n vijf jaar terug, een groep ouders van de Harp met een bang hart, maar overtuigd van de noodzaak, "en bloc" met hun klas naar St.-Macharius trokken om daar (naast de Blokkendoos) een echt multicultureel project voor te bereiden. Resultaat van dit 5-jarenplan: het huidige Trappenhuis.
   Beschouwen we onszelf dan als multicultureel model? Helemaal niet! Mevrouw de schepen heeft overschot van gelijk waar ze de cijfers laat spreken. Vandaar dat op dit moment in de Harp ernstig gediscussieerd wordt over manieren om ons huidige 10%-cijfer op te krikken door alle mogelijke drempels te verlagen. Zo onderzoeken we hoe ouders meer kunnen betrokken worden bij de opvang van Nederlands onkundige ouders of de actieve ondersteuning van "doelgroepleerlingen". Wij stellen ons de vraag hoe die vervloekte wachtlijsten op subtiele wijze te gebruiken precies om op zoek te gaan naar een juistere verhouding in de multiculturele mix van de school (de schepen kent maar al te goed de problematiek van die lijsten om daar zomaar licht over te gaan).
   Wanneer mevrouw Moerman spreekt over "progressieven" die struikelen over 5% migranten op hun school dan heeft ze het zeker niet over de ouders van de Harp (en vermoedelijk al evenmin over die van enig andere Freinet-school). Wanneer de schepen subtiele discriminatiemechanismen meent te ontwaren als "hier worden helaas geen islamlessen gegeven" of "onze school veronderstelt dat ouders zich minstens een half uur per dag met het huiswerk bezighouden", dan willen wij graag de doelgroepouders ontmoeten die met een dergelijke smoes wandelen werden gestuurd; geen enkele Freinet-oudergroep zou dergelijke houding van een directie tolereren.
   "Selectief hanteren van adressenlijsten" en "selectief huisbezoeken afleggen" als middel om migranten buiten te houden? Ook hier slaat mevrouw Moerman, voor wat de Freinet-scholen betreft, de bal mis, maar... legt terzelfdertijd onbewust een vinger op de wonde. Er wordt net niet selectief rondgeschreven en er worden geen (of in ieder geval te weinig) selectieve huisbezoeken afgelegd om de eenvoudige reden dat wachtlijsten zichzelf ongevraagd opvullen, terwijl dit precies middelen tot positieve discriminatie kunnen zijn (zoals acties in de Vlieger hebben aangetoond).
   Wanneer mevrouw Moerman met een strenge vinger op de beschamende migranten-cijfers in de Harp, de Boomgaard en de Spiegel wijst, moeten wij ootmoedig het hoofd buigen en bekennen dat de inspanningen om daaraan te werken onvoldoende waren. Misschien komt het sommige mensen goed uit dat migranten zo moeilijk de weg vinden naar onze scholen. Maar dat is zeker niet de houding van het gros van de ouders, noch van de teams. Vandaar uit suggereren dat door allerlei subtiele machinaties migranten bewust uit de Freinet-scholen geweerd worden, is flauwe stemmingmakerij in een traditie die al meer dan 10 jaar elke gelegenheid te baat neemt om ons onderwijs verdacht te maken.
 Patrick Cohen
De Harp
Overzicht Artikels
Copyright © De Viervoeter                     juni  1998.