.

Gjeldsordningsloven.

- Har du alvorlige og varige gjeldsproblemer, kan gjeldsordningloven hjelpe deg.

- Før du søker om gjeldsordning, må du først forsøke å få til en ordning med kreditorene dine.

- Søker du namsmannen og får avslag, kan du søke flere ganger.

- Gjeldsordning kan bare etableres en gang.

- I gjeldsordningsperioden kan du oppnå f.eks lavere rentesats og lengre betalingstid på lånet ditt, eventuelt en nedskriving av hele eller deler av lånebeløpet. Etter perioden kan du få slettet den delen av gjelden som du ikke klarer å betale.

- Du må være forberedt på en enkel levestandard under gjeldsforhandlingene og i femårsperioden. Det kan taes beslag i dine eiendeler. Hytte, bil og alt som ikke er helt nødvendig må vanligvis selges.

- Har du en bolig som er større og dyrere enn nødvendig, vil du oftest måtte selge den og skaffe deg noe enklere. Loven vil i noen tilfeller hjelpe deg til å beholde boligen, hvis den er av rimelig standard.

- Loven trådte i kraft 1.januar 1993.

Hvem kan gjeldsordningloven hjelpe ?

Gjeldsordningsloven er ment å være en hjelp til privatpersoner med betydlige gjeldsproblemer. Problemene må være så alvorlige at du ikke er istand til å betale renter og avdrag etter hvert som de forfaller. Problemene må også være varige. Det vil si at om du har vanskeligheter over en periode, faller du ikke inn under loven. Begrepet "varige betalingsproblemer" må avgjøres etter en helhetsvurdering. Er du blitt varig arbeidsufør og derfor har gått ned i lønn, vil vilkåret som regel være oppfylt.

Kortvarig arbeidsledighet og sykdom vil under normale omstendigheter ikk bety at du kommer i varige betalingsproblemer. Arbeidsledige kan likevel falle under loven. Da må det vurderes spesielt om det er sannsynlig at du kommer i lønnet arbeid igjen, og om dette vil gjøre deg istand til å betjene din gjeld.

Næringsdrivende faller i utgangspunktet ikke uder loven. Sitter en privatperson igjen med et næringslivslån etter at virksomheten har opphørt, eller det kan dokumenteres at et slikt lån utgjør en uvesentlig del av den samlede gjelden, kan det gjøres unntak.

Det er ikke satt noe nedre grense for lånebeløpets størrelse. Gjelden må sees i sammenheng med inntekten og utgiftene forøvrig.

Hvor lenge varer gjeldsordninsperioden ?

En gjeldsordning skal normalt vare i fem år. Dersom du i løpet av disse årene får dårligere økonomi, kan du søke namsretten om en endring av ordningen, slik at den tilpasses din nye situasjon. Dette kan være aktuelt om du skulle bli arbeidsledig i perioden. På samme måte kan kreditorene be namsmannen om at gjeldsordningen blir endret dersom din betalingsevne skulle bli vesentlig endret i perioden. Dette kan være aktuelt hvis du f.eks var arbeidsledig da avtalen ble inngått, men senere kommer i jobb. Det samme gjelder om du mottar en større arv, gevinst eller lignende.

Avtalen må overholdes.

Det er særdeles viktig at du overholder gjeldsordningsavtalen. Gjør du ikke det, kan hele avtalen bli satt til side og din økonomiske situasjon blir som før avtalen ble inngått. Det samme gjelder dersom det viser seg at du i forhandlingstiden eller tidligere har vært uredelig, f.eks ved å holde tilbake opplysninger.

Når gjeldsordningsperioden er over.

Når perioden er over - normalt etter 5 år - vil all gjeld som ikke er tilstrekkelig pantesikret og som omfattes av ordningen, bli strøket. Dette vil også som regel gjelde ved en frivillig ordning. Her kan også andre vilkår være avtalt, f.eks nedsettelse av renten og lengre tilbakebetaling.

Trenger du flere opplysninger.

Ta kontakt med namsmannen eller sosialkontoret. Hvis du syns det er vanskelig å ta den første kontakten med et slikt kontor ved å selv møte opp, kan du ringe eller skrive brev. Den nye loven pålegger namsmannen å gi deg nødvendig veiledning.

Til toppen