This page created with Cool Page.  Click to get your own FREE copy of Cool Page!
Inleiding


Ik wil mijn Profielwerkstuk over mythen gaan houden. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik het eigenlijk gewoon tegenkwam in mijn speurtocht naar een onderwerp, verder vond ik het vroeger tijdens de geschiedenislessen (mits ze leuk werden vertelt) aardig om naar te luisteren.
Ik ga in dit werkstuk een aantal soorten mythen uitkiezen, ze vertellen en hierop ingaan. Welke functie vervullen ze? Door wie zijn ze verzonnen of opgeschreven en wat betekenen ze? Dit zijn bijvoorbeeld vragen die opkomen en die ik zal beantwoorden. In mijn Profielwerkstuk moet ik dan een aantal boeken behandelen, waarin verhalen en achtergronden van de beiden mythen soorten die ik wil gaan behandelen, beschreven staan.
Ik zal dit alles verwerken in een verslag dat op het Internet komt de staan. Mijn werkstuk zal dus een website worden. Mijn opzet zal ik proberen overzichtelijk te houden, namelijk de verschillende volken in aparte hoofdstukken behandelen, maar ze toch met elkaar laten samenhangen.
Ik denk dat een website een originele manier is van presenteren, want om deze rede heb ik ook gekozen om mijn werkstuk zo in te leveren. Het bouwen en leren maken van een website kost natuurlijk wel tijd en dit zal ik ook doorberekenen in de grootte van mijn werkstuk.

Ik zal nu mijn hoofd- en bijvragen uiteenzetten. Ik was eigenlijk van plan om in dit Profielwerkstuk de Keltische mythen en de Griekse mythen met elkaar te vergelijken. Mijn bijvragen zijn dan ook;
Wat is typerend voor de Keltische mythen?
Wat is typerend voor de Griekse mythen?
Verder wil ik nog drie wat meer algemene bijvragen beantwoorden en deze zijn; Welke functie hebben mythen?
En hoe oud zijn de oudste mythen?
Waar komen mythen vandaan?

Bij de bijvragen staan de verschillende mythen met hun karakteristiekheden en het is dan ook logisch dat mijn belangrijkste onderzoeksvraag is; Wat zijn de verschillen tussen de beide soorten?

Ik heb gekozen voor de Keltische mythen, deze heb ik gekozen omdat de Kelten een wijdverspreid ras in Europa waren en daarom zijn er ook veel verschillende mythen over. De mythen van de Kelten bevatten vaak goden-, liefdes- of oorlogsverhalen. Dit waren de belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Kelten.
In deze mythen komen vaak personen of gebeurtenissen voor waar je zo je vraagtekens bij het waarheidsgehalte kan zetten. Even een voorbeeld, in een van de verhalen van de Ulsterse (Ierland) held Cuchulain draagt deze jeugdige held en opstandeling 9 hoofden in de linkerhand en 10 in de rechter, dit terwijl hij op een strijdwagen terug komt rijden van een veldslag. Er zijn dus gebeurtenissen bij die in het echt niet kunnen. Vaak komt dit omdat de verhalen pas later zijn opgeschreven, onder Christelijke invloeden. Bekend is dan dat feiten vertroebelen. De Kelten hebben zelf geen verhalen opgeschreven en omdat de schrijvers van de verhalen van de Kelten er vaak een belang bij hadden ze van een andere gedachten te voorzien, zijn de verhalen in de loop van de tijd veranderd. (De Romeinen hadden er belang bij dat de Kelten werden afgeschilderd als beesten, om de ruim 1.000.000 slaven die men had gevangen bij de oorlogen te rechtvaardigen)
Desalniettemin zijn de verhalen nog steeds bewaard gebleven (zij het met vervorming) en luisteren mensen er nog graag naar. Ook hebben sommige verhalen nog steeds een bepaalde waarde of geven ze uitleg over historische gebeurtenissen. (Ontstaan van Ierland, zie hoofdstuk Kelten en Keltische Mythen)

Ook ga ik een deel van mijn Profielwerkstuk houden over de Griekse mythen. Deze soort heb ik gekozen omdat deze mythen toch wel een van de bekendste soort zijn. Iedereen kent wel een stukje van de verhalen van Hercules (Heracles), niet alleen van de geschiedenislessen maar ook bijvoorbeeld van de Walt-Disney video of de tv-serie. Het boeiende gedeelte van deze soort mythen is dat de Grieken de leermeesters waren van de Romeinen en er lopen dan ook zeer veel paralellen tussen de beiden culturen. Ook hebben de Romeinen zich tijdens hun veroveringen van het vasteland van Europa wel eens een beetje moeten aanpassen aan de Germanen en Kelten en dit zie je ook terug in het geloof en de mythen. Zo kom je dan ook weer bij de Kelten en bij de hoofdvraag en bijvragen in dit werkstuk. Er zijn duidelijke verschillen te vinden, maar ook paralellen.
De Romeinen kenden eigenlijk 12 belangrijkste goden die samen de wereld beheersten. Verder waren er 8 minder belangrijke goden en deze woonden samen met de 12 belangrijkste goden op de berg Olympus. Deze raad van 20 goden (het pantheon) zorgde voor de wereld. Verder waren er nog een 3e soort goden met duidelijk minder macht en aanzien. Deze leefde overal, bijvoorbeeld in de bossen en meren. Deze konden zowel goed als slecht voor mensen zijn. 
Omdat de goden veel met de mensen te doen hadden, ze regeerden immers de wereld, ontstonden er ook halfgoden. Dit waren kinderen van mensen en goden. Ook bestonden er verhalen over deze figuren, en deze verhalen waren niet bepaald onbekend. Hierboven staat waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een halfgod beschreven, namelijk Hercules. Allerlei verhalen deden en doen zich de ronde over de goden en halfgoden en de mythen worden in dit werkstuk besproken.
 
   
Kelten
 
  Grieken
 
   Onderzoeksvraag
 
   Bronnen
 
     


undefined


undefined
More...
Tom Cruise
under a
Vanilla Sky
click for photos


[Close]
Tom Cruise
under a
Vanilla Sky
click for photos


[Close]


Yahoo! Movies Exclusive

 
1