Σχετικά με το site.

  Δίσκοι.

  Υδρόβια Φυτά.

  Άρθρα.

  Στημένα Ενυδρεία.

  Φτιάχτο μόνος σου.

  Πίνακας συζητήσεων.

  Σελίδες που αξίζει να επισκευτείτε.

  Χρήσιμα downloads.

  Υπολογισμοί μεγεθών και μονάδων.

  Επικοινωνία.  

 

 

                   

Ο Δίσκος (Symphysodon Aquafasciatus), αποκαλούμενος και ο βασιλιάς του ενυδρείου, πήρε το όνομα του από το τέλεια κυκλικό σχήμα του. Προέρχεται από τα ζεστά, όξινα νερά του Αμαζόνιου και των παραπόταμών του, και μόλις τα τελευταία 20 χρόνια στάθηκε δυνατή η αναπαραγωγή του εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος.

 Πρόκειται για ένα ψάρι πανέμορφο και εντυπωσιακό τόσο λόγω του μεγέθους του που φτάνει σε πλήρη ανάπτυξη τα 20 εκατοστά διάμετρο, όσο και λόγω των απίθανων χρωματικών συνδυασμών του. Στην πραγματικότητα οι άγριοι Δίσκοι έχουν μόνο 4 ή 5 παραλλαγές στο χρώμα τους αλλά οι επιλεκτικές διασταυρώσεις που ο άνθρωπος κατάφερε κατέληξαν στο αποτέλεσμα να έχουμε στις μέρες μας ποικιλίες χρωματισμών που περνούν τις 130, οι λεγόμενες Discus Strains. Αυτό μεγαλώνει το ενδιαφέρον του ακουαρίστα μιας και οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι πάρα πολύ και οι ποικιλίες αναρίθμητες.

Τα χρώματα των Δίσκων εκτός από απόλαυση για τα μάτια μας είναι και ο καλύτερος δείκτης της υγείας τους. Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα ψάρια αλλά με τους Δίσκους είναι πιο έντονο. Ο άρρωστος ή στρεσαρισμένος Δίσκος χάνει τα χρώματα του και σκουραίνει σε σημείο που σε κάποιες πολύ άσχημες περιπτώσεις γίνεται σχεδόν μαύρος. Ο υγιής ενήλικος Δίσκος έχει έντονα ιριδίζοντα και λαμπερά χρώματα και φανταστικά σχήματα σε όλο του το σώμα.

Είναι από τα πιο ήρεμα σε συμπεριφορά ψάρια, κινείται με αργές και επιβλητικές κινήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ενυδρείου αν και προτιμά την μεσαία προς βαθιά ζώνη. Έχει ανάγκη την άνεση μέσα στο νερό και για αυτό τον λόγω συνιστάται η αναλογία 40 λίτρα ανά ενήλικο ψάρι. Λόγω της ήρεμης ιδιοσυγκρασίας του έχει ανάγκη και ένα ήσυχο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται η συγκατοίκησή του με νευρικά ψάρια όπως η Zebra Danio για παράδειγμα, γιατί η συνεχής κίνηση θα έχει σαν αποτέλεσμα το στρεσάρισμα του και αυτό είναι που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο. Χαρακτηριστική είναι η προτίμηση του σε όχι έντονους φωτισμούς πράγμα που δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να έχουμε ένα ελλιπώς φωτισμένο ενυδρείο αλλά ότι πρέπει να έχουμε φροντίσει για σημεία τα οποία να έχουν την κάλυψη σκιάς.

Ζει κοπαδιαστά και έτσι θα πρέπει να κρατείται και στο ενυδρείο. Το ζευγάρι θεωρείται ο μίνιμουμ αριθμός δίσκων που πρέπει να βρίσκονται σε ένα ενυδρείο. Ένας Δίσκος μόνος του δύσκολα θα προσαρμοστεί σωστά με αποτέλεσμα το μόνιμο στρεσάρισμά του και τελικά μάλλον άσχημη κατάληξη.

Πρόκειται για ένα, κυρίως σαρκοφάγο ψάρι με υψηλές απαιτήσεις στο διαιτολόγιό του. Απαραίτητα η τροφή του πρέπει να είναι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Δίνοντάς του σωστή τροφή και καλές συνθήκες είναι δυνατόν να φτάσει στο πλήρες μέγεθός του στα δύο περίπου χρόνια της ζωής του.

Λέγοντας καλές συνθήκες εννοώ προσεγμένο νερό και περιβάλλον γενικότερα. Οι απαιτήσεις των Δίσκων στην ποιότητα του νερού ξεπερνούν αρκετά αυτές του μέσου τροπικού ψαριού. Οι σταθερότητα των παραμέτρων του νερού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Προτιμότερο είναι μαλακό, σχετικά όξινο νερό και απαραίτητες οι συχνές αλλαγές του. Όσο πιο προσεγμένο το νερό και όσο πιο συχνές οι αλλαγές τόσο πιο γρήγορα και υγιώς αναπτύσσονται οι Δίσκοι.

Οι Δίσκοι είναι διαδεδομένοι παγκοσμίως. Πρόκειται ίσως για το Best Seller ανάμεσα στους ακουαρίστες γλυκού νερού και πάντα αποτελεί πρόκληση το στήσιμο ενός ενυδρείου με Δίσκους λόγω της ομορφιάς του αλλά και της κάποιας δυσκολίας του. 

Με λίγη προσοχή και προσπάθεια είναι δυνατή και η αναπαραγωγή τους από τον χομπίστα. Μέσα στο site αυτό θα προστεθούν σύντομα άρθρα που αφορούν στην αναπαραγωγή και το μεγάλωμα των νεογνών Δίσκων.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που ανέφερα στο εισαγωγικό σημείωμα του site, θα ήθελα να πληροφορήσω τους επισκέπτες ότι το υλικό που θα βρείτε εδώ είναι συνδυασμός έρευνας στα πλαίσια του internet, γνώσεων που αποκτήθηκαν μέσα από το διάβασμα σχετικών βιβλίων καθώς και προσωπικών εμπειριών.

Καλώς ήλθατε στον μαγικό κόσμο των Δίσκων. 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

       www.zdoop.com