Αρχική Θράκη Κομοτηνή Ξυλαγανή Σαμοθράκη Xρήσιμες Σελίδες Επικοινωνία Λίμνη Βιστονίδα (Μπουρού) και Πόρτο-Λάγος
Κατά την αρχαιότητα γύρω από τη λίμνη Βιστονίδα κατοικούσαν οι Βίστωνες, ένας από τους πολλούς λαούς που σχημάτιζαν το μέγα έθνος των Θρακών.
Την εποχή του Ηρακλή βασιλιάς των Βιστώνων ήταν ο Διομήδης. Ο Ηρακλής πήρε εντολή από το βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα, να του φέρει ζωντανά τα φοβερά άλογα του Διομήδη, άγριες φοράδες που τρέφοντας με ανθρώπινες σάρκες και από τα ρουθούνια τους πετούσαν φωτιές.
Έλεγαν τότε πως τα άλογα αυτά έγιναν τόσο άγρια επειδή έπιναν νερό από τον ποταμό Κοσσινίτη (σημερινό Κόσινθο), που χύνεται στη Βιστονίδα, γιατί τα νερά του είχαν την ιδιότητα να εξαγριώνουν τα ζώα που τα έπιναν.
Ο Ηρακλής πήρε μαζί του πολλά γενναία παλληκάρια έφτασε στο σημερινό Πόρτο Λάγος με πλοίο και ύστερα από μια γρήγορη απόβαση άρπαξε τα άλογα από τους σταύλους του Διομήδη και έφτασε στην παραλία.
Πριν μπουν στο πλοίο για την επιστροφή ο Ηρακλής και οι παρέα του, τους μυρίστηκαν οι Βίστωνες και ακολούθησε μάχη. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Διομήδη και έτρεψε σε φυγή το στρατό του. Στο μεταξύ όμως τα σαρκοφάγα άλογα πρόλαβαν και κατασπάραξαν τον φίλο του Άβδηρα. Στην μνήμη του Άβδηρου χτίστηκε αργότερα στην περιοχή η πόλη Άβδηρα.
Στους νεώτερους χρόνους η περιοχή της Βιστονίδας πέρασε όπως και η υπόλοιπη Θράκη από πολλούς κατακτητές. Τελευταία εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι το 14ο αιώνα και έμειναν μεχρι το 1920. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Βιστονίδα ονομαζόταν Μπουρού ενώ η γειτονική Ξάνθη που ήταν μια μικρή κωμόπολη λεγόταν Εσκέτζε. Το όνομα ‘’Μπουρού’’ χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους ντόπιους και συνδέεται με το φρούριο Μπουρού, που υπήρχε στις Βόρειες όχθες της.
Η λίμνη Βιστονίδα βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Ξάνθης Ροδόπης και είναι προέκταση του όρμου του Πόρτο -Λάγους. Έχει έκταση 45.000 στρέμματα και το βάθος της κυμαίνεται από 2 ως 3,5 μέτρα.
Η λίμνη είναι ο φυσικός αποδέκτης όλων των ορεινών χειμάρρων της περιοχής. Σε αυτή χύνονται τα ποτάμια Κόσυνθος και Κομψάτος (Κουρού).
Τα Φοινικόδεντρα σαν ροζ πινελιές καθρεπτίζονται πάνω στα γαλάζια νερά του Πόρτο - Λάγους. Στις ελώδεις εκτάσεις, βουτημένα μέσα στα νερά και στη λάσπη τα βουβάλια απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Στα δυτικά του Πόρτο Λάγος, κοντά στις Αλυκές στις αρχές του καλοκαιριού, ψάχνουν ψάχνουν για να βρουν τροφή χιλιάδες Μαυροκέφαλοι γλάροι (laruw melanocephalus) ενώ το χειμώνα περήφανοι θαλασσαετοί καθρεφτίζονται στα ήσυχα νερά της Βιστονίδας.
Το κλίμα μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν μέσο - μεσογειακό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται στους 15οC. Η μέση μέγιστη είναι 20οC, ενώ η μέση ελάχιστη 10οc. Οι άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή είναι βόρειοι ασθενείς ως μέτριοι.
Στα παράλια του Πόρτο - Λάγος, η βλάστηση που επικρατεί σχηματίζεται από διάφορα αμμόφιλα είδη όπως η Cakile maritima, η Salicornia europaea και ο θαλάσσιος κρίνος (Pancratium maritimum).
Μπροστά ακριβώς στο λιμάνι του Πόρτο - Λάγος, υπάρχει άλσος με παραθαλάσσια πεύκα (Pinus maritima), προερχόμενα από αναδάσωση.
Στα αλμυρά τέλματα φυτρώνει το Arthocnemum ftuticosum που εναλλάσσεται με τα Juscus sp. και τα Αρμυρίκια (Tamarix sp.).
Στη Βιστονίδα η επιπλέουσα βλάστηση ανήκει στα γένη Trapa, Lemna, Myriophyllum και Potamogeton.
Στις εκβολές των ποταμών Κομψάτου και Κόσυνθου υπάρχουν παραποτάμια δάση που αποτελούνται από Ασημόλευκες (Populus alba), Καβάκια (Populus nigra), Ιτιές (Salix alba, S. Pyrpurea S. Triadra), Φτελιές (Ulmus minor). Σκλήθρα (Fraxious angustifolia - oxy - capra) και Πλάτανους (Platanus orientalis).
Άλλα φυτά που υπάρχουν στη γύρω περιοχή είναι η Αγράμπελη (Clematis flammula) Ο Λυκίσκος (Humulus lupulus) η Αγριοσταφυλίτσα (Solanum dulcamara), το Αγριοκλημα (Vitris vinifera - sylvestris), κ.α.
Στα μικρά μησιά που βρίσκομται μέσα στη Βιστονίδα και στα παρόχθια οικοσυστήματα, υπάρχουν εκτεταμένοι καλαμιώνες που αποτελούνται από καλάμια (Arundo donax), Σάζια (Typha latifolia) και Αγριοκάλαμα (Phragmites australis).
Ψάρια. Η ιχθυοπανίδα της Βιστονίδας αποτελείται από τα είδη : Φρίσσα (Alosa fallax nilotica), Λιπαριά (Alosa caspialosa macedonica), Χέλι (Anguilla anguilla), Βιριάνα (Barbus cyclolepis), Γελάρτζα (Chalcalburnus chalcoides - macedonicus), Μικροσίρκο (Leucaspius delineatus), Τυλινάρι (Leuciscus cephalus macedonicus) Τσαϊλάκι (Leuciscus borysthenicus), Μουρμουρίτσα (Rhodeus sericeus amarus), Τσιρώνι (Rutilus rutilus), Κοκκινόφτερα (Scardinious erythropthalmus) Μαυρόψαρο (Tinca tinca), Μουστακάς (Gobio gobio), Πετρόψαρο (Blennius fluviatilis), Φιδόψαρο (cobitis taenia), Κουνουπόψαρο (Gambusia affinis), Αγκαθόψαρο (Gasterosteus aculeatus), Ποντογωβιός (Knipowitschia caucasica) και Μουρούνα (Acipenser sturio).
Αμφίβια. Τα αμφίβια που υπάρχουν στην περιοχή της Βιστονίδας είναι ο Τρίτωνας (Triturus vulgaris) η Βομβίνη (Bombina variegata), Ο Φρύνος (Bufo bufo), ο Πρασινόφρυνος (Bufo viridis), ο Δενδροβάτραχος (Hyla arborea), και οι βάτραχοι (Rana dalmatina και Rana ridibunda).
Ερπετά. Στα νερά των υγροτόπων της περιοχής υπάρχουν καλοί πληθυσμοί από Νεροχελώνες (Emys orbicularis και Mauremys caspica) και από Νερόφιδα (Natrix natrix και Natrix testelata). Στα γύρω μέρη ζουν πολλές Χερσοχελώνες (Testudo graeca, Testudo hermanni).
Άλλα είδη ερπετών : Οχιές (Vipera ammodytes), Σπιτόφιδα (Elaphe situla), Λαφιάτες (Elaphe quatorlineata, Elaphe longissima), Σαϊτες (Coluber najadum) κοιλοπέλτες (Malpolon monspensullanus) και διάφορες σαύρες όπως η Πρασινόσαυρα (Lacerta viridis) και η Τρανόσυρα (Lacerta trilineata).
Θηλαστικά. Τα δάση που υπάρχουν στα Δέλτα των ποταμών Κομψάτου και Κόσυνθου χρησιμοποιούνται σαν καταφύγια για τη βίδρα (Lutra lutra), τον Αγριόγατο (Felis sylvestris), τον Ασβό (Meles meles), την Αλεπού (Vulpes vylpes), Το Τσακάλι (Canis aureus), την Στοϊκτίδα (Vormela paregusna), τοι Δασομυωξό (Glis glis) κ.α.
Σε μικρούς πληθυσμούς υπάρχουν επίσης στην περιοχή, το Ζαρκάδι (Cpreolus capreolus), ο Λύκος (Canis lupus), το Αγριογούρουνο (Sus scrofa), οι Λαγοί (Lepus capensis) κ.α.
Στις ελώδεις εκτάσεις της περιοχής βόσκει μια αγέλη από Βουβάλια (Bubalus bubalus). Είναι ότι έχει απομείνει από τα πλήθη των Βουβαλιών που υπήρχαν άλλοτε στη Θράκη και χρησιμοποιούνταν σαν ζώα έλξης και στο όργωμα των χωραφιών.
Πουλιά. Η λίμνη Βιστονίδα, το Πόρτο - Λάγος, ο ποταμός Κόσυνθος και ο ποταμός Κομψάτος είναι σημαντικοί βιότοποι για τα πουλιά. Στους καλαμιώνες φωλιάζουν σπάνια είδη, όπως ο Πορφυροτσικνιάς (Ardea purpurea), ο Νυχτοκόρακας (Nycticorax nycticorax), ο Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus) και ο Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus).
Στις αλυκές που βρίσκονται δυτικά του Πόρρο - Λάγος, φωλιάζουν η Αβοκέτα (Recurvirostra avosetta), ο Καλαμοκάνας (Himantopus himantopus) και η Αγκαθολημάνα, σπάνιο είδος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η Θράκη είναι η μοναδική περιοχή φωλιάσματος και διατροφής σε όλη την Ευρώπη για το είδος αυτό.
Επίσης παρατηρήθηκε τελευταία μεγάλος πληθυσμός από Μαυροκέφαλους γλάρους (Larus melanocephalus), να φωλιάζουν στην Αλυκή.
Σε περιοχές με αλοφυτική βλάστηση, γύρω από τη λίμνη και σε όλες τις παράκτιες λιμνοθάλασσες, φωλιάζουν τα Νεροχελίδονα (Glareola pratincola), ο Κοκκινοσκέλης (Tringa totanus), η Πετροτριλίδα (Burhinus oedicnemus) και υπάρχουν μικρές αποικίες από Ποταμογλάρονα (Sterna albifrons).
Στις αμμοθινές, δυτικά του Πόρτο - Λάγος φωλιάζουν ο Στρειδοφάγος (Haematopus ostralegus), ο Θαλασσοσφυρίχτης (Charadrius alexandinus), η Πετροτριλίδα (Burhinus oedicnemus).
Στο Δέλτα των ποταμών Κομψάτου και Κόσυνθου, βρίσκουν τροφή και ξεκούραση αρκετά είδη, όπως τα Νεροχελίδονα, τα Ποταμόγλάρονα, ο Ποταμοσφυρίχτης κ.α.
Στο λιμάνι του Πόρτο - Λάγος στο αλσύλλιο, που υπάρχει μπροστά σε αυτό, βρίσκουν καταφύγιο οι Σταχτοτσικνιάδες (Ardea cinerea), και οι Λευκοτσικνιάδες (Ergetta garzetta). Στη βόρεια πλευρά της λίμνης Βιστονίδας φωλιάζουν Μαυροπελαργοί (Ciconia nigra), και μεγάλα σπάνια αρπακτικά, όπως ο Θαλασσαετός (Haliaetus albicilla), ίσως ο Βασιλαετός (Aquila heliaca), ο Κραγαετός (Aquila pomarina), ο Σταυραετός (Hieraaetus pennatus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetus) ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Πετρίτης (Falco peregrinus), ο Δενδρογέρακας (Falco subbueto) και το Σαϊνι (Accipiter brevipes).
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στη περιοχή του Πόρτο - Λάγος μένουν και τρέφονται οι Αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus). Από την Άνοιξη του 1983., στη Θράκη και ειδικά στην περιοχή του Πόρτο - Λάγος εμφανίστηκαν τα Φοινικόπετρα ή Φλαμίγκος (Phoenicopterus ruber).
Στα χωράφια που βρίσκονται ανατολικά των λιμνοθαλασσών του Πόρτο - Λάγος, ξεχειμωνιάζουν τακτικά οι Χήνες (Anser albifrons και πιο σπάνια η Anser erythropus).
Στη Βιστονίδα το χειμώνα κάνουν την εμφάνισή τους τα Κεφαλούδια (Oxyura leucocephala), οι Κυνηγόπαπιες (Aythya ferina), τα Σφυριστάρια (Anas penelope), η Μαυροκέφαλη πάπια (Aythya fuligyla), η Χουλιαρόπαπια (Anas cl;ypeata), η Βαρβάρα (Tadorna tadorna), η Πρασινοκέφαλη (Anas platyrynchos) και το Κιρκίρι (Anas crecca). Στα νερά της λίμνης τρέφονται επίσης και πολλές Φαλαρίδες (Fulica atra).
Στις λιμνοθάλασσες του Πόρτο - Λάγος ξεχειμωνιάζουν το Κιρκίρι (Anas crecca), η Πρασινοκέφαλη (Anas platyrynchos) Η Χουλιαρόπαπια (Anas clypeata) η Ψαλίδα (Anas acuta), ο Καπακλής (Anas strepera), η Αβοκέτα (Recurvirostra avosetta) ο Κοκκινοσκέλης (Tringa totanus) κ.α.
Μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο Ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος, που έχει 500 κατοίκους και βρίσκεται 24 χλμ ΝΑ από την Ξάνθη. Είναι χτισμένο επάνω στη στενή χερσόνησο που χωρίζει τη Βιστονίδα από τη θάλασσα.
Στο χωριό υπάρχου 45 κλίνες, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Υπάρχει φρέσκο ψάρι και θρακιώτικη φιλοξενία, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του χωριού.
Εύκολα μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται λίγο έξω από το Πόρτο-Λάγος και είναι χτισμένο πάνω σε ξέρα, μέσα στη λίμνη.
Το Μοναστήρι είναι μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Διαθέτει μικρό ξενώνα. Αν περνάτε από την περιοχή αξίζει πραγματικά να σταματήσετε για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο και τα πλήθη των πουλιών (φωτ.)Στο Πόρτο-Λάγος υπάρχει επίσης μικρό Μουσείο, με ευρήματα από τα Άβδηρα και τη Βιστονίδα.
Πρώτες βοήθειες-Χρήσιμες πληροφορίες
Αγροτικό Ιατρείο στο χωριό Κουτσο, 10 χλμ. ΒΔ του Πόρτο-Λάγος
ΚΤΕΛ Ξάνθης :τηλ 25410 22684
Αστυνομία : Τηλ. 2541022205
Δασαρχείο Ξάνθης :Tηλ. 2541022669, 2541026500