Αρχική Θράκη Κομοτηνή Ξυλαγανή Σαμοθράκη Xρήσιμες Σελίδες Επικοινωνία Συνταγές
Δέλτα του Έβρου
Δαδιά
Λίμνη Μητρικού
Λίμνη Βιστονίδα
Δέλτα του Νέστου.

ΘΡΑΚΗ

ΝΟΜΟΣ EBΡΟΥ

Δαδιά: ένα δάσος για αρπακτικά πουλιά

Πληροφορίες

Η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί η χώρα των αρπακτικών, αφού από τα τριάντα εννιά είδη που ζουν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τριάντα έξη υπάρχουν και στη χώρα μας. Σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρπακτικά πουλιά, που φωλιάζουν συνήθως σε γκρεμούς και σε φαράγγια ή σε ψηλά δέντρα, μέσα στα δάση ή στις παρυφές κάποιου υγρότοπου. Όμως σε κανέναν άλλο τόπο δε μπορούμε να παρατηρήσουμε περισσότερα είδη από ότι στο δάσος της Δαδιάς, που βρίσκεται κοντά στο Σουφλί και συνδέεται οικολογικά με το Δέλτα του Έβρου.

Συνολικά είκοσι ένα είδη αρπακτικών πουλιών ζουν και φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς ενώ άλλα τρία παρατηρούνται, χωρίς να ξέρουμε αν αναπαράγονται στην περιοχή.

Το δάσος της Δαδιάς είναι μια σειρά δασωμένα υψώματα, που βρίσκονται στο Νομό Έβρου, δυτικά από το χωριό Δαδιά και αποτελούν τμήμα ενός ορεινού συγκροτήματος με χαμηλές κορυφές, γνωστού σαν <<Βουνά του Έβρου>>.

Τα δάση της περιοχής αποτελούνται κυρίως από δύο είδη πεύκων, την Τραχεία πεύκη (Pinus brutia) και το Μαυρόπευκο (Pinus nigra). Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θάμνων, όπως και πολλά σπάνια ποώδη φυτά. Υπάρχουν επίσης πολλά ξέφωτα, λιβάδια και βραχώδεις σχηματισμοί.

Στο δάσος της Δαδιάς μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα πιο σπάνια είδη αρπακτικών της Ευρώπης, όπως ο Μαυρόγυπας (Aegypius monachus), με πληθυσμό περίπου 25 ατόμων. Αυτός είναι ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Θαλασσαετός (Haliaetus albicilla), το πιο σπάνιο αρπακτικό της Ελλάδας, φωλιάζει ακόμη στη περιοχή. Ο Βασιλαετός (Aquila heliaca) φωλιάζει κι αυτός στη Δαδιά. Υπάρχει μόνο μια φωλιά από αυτό το σπάνιο είδος.

Άλλα σπάνια είδη πουλιών της περιοχής, είναι το Όρνιο (Gyps fulvus), ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), ο Χρυσαετός (Aquila chysaetos), ο Κραυγαετός (Aquila pomarina), η Αετογερακίνα (Buteo rufinus), ο Φιδαετός (Circaetus gallicus), ο Σταυραετός (Hieraetus pennatus), ο Χρυσογέρακας (Falco biarmicus), ο Τσίφτης (Milvus migrans), το Ξεφτέρι (Accipiter brevipes), το Διπλοσάϊνο (Accipiter gentilis) και ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus).

Στην περιοχή φωλιάζουν επίσης και μερικοί Μαυροπελαργοί (Ciconia nigra), είδος πολύ σπάνιο πια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τα αρπακτικά πουλιά της Δαδιάς είναι φυσικά σαρκοφάγα. Άλλα τρώνε πτώματα και άλλα πιάνουν ζωντανά θηράματα. Όμως, επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει αρκετή τροφή για έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό αρπακτικών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ) εφάρμοσε εκεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ειδικό πρόγραμμα. Κατασκευάσθηκαν ‘’ταΐστρες’’ όπου τοποθετούνται διάφορα σφάγια και έτσι τα πουλιά παίρνουν από εκεί τουλάχιστον ένα μέρος από την τροφή τους. Στην περιοχή που βρίσκονται οι ταΐστρες έχει κατασκευασθεί ένα παρατηρητήριο από όπου μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν, με κυάλια ή με γυμνό μάτι, τα διάφορα είδη αρπακτικών της περιοχής.

Το 1980 κηρύχθηκαν προστατευταίες δύο περιοχές του δάσους της Δαδιάς έκτασης 62.000 και 6.500 στρεμάτων. Στις περιοχές απαγορεύθηκε το κυνήγι (χαρακτηρίσθηκαν καταφύγια θηραμάτων από το τοπικό Δασαρχείο) και η υλοτομία.

Στα όρια του προστατευόμενου πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς, υπάρχει το Οικοτουριστικό περίπτερο και το Κέντρο πληροφόρησης Αρπακτικών.

Υπάρχει επίσης ένας πολύ όμορφος ξενώνας, χωρητικότητας 30 κλινών, για να φιλοξενεί τους επισκέπτες, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη εργαστήρια κ.τ.λ.

Οι επισκέπτες και οι επιστήμονες επιτρέπεται να εισέλθουν στο δάσος μόνο με την παρουσία οικοξεναγού και ορνιθολόγου.

Το ανεξέλεκτο κυνήγι που γινόταν στην περιοχή μεχρι το 1980, η χρήση δολωμάτων στρυχνίνης, που απαγορεύτηκε πριν από λίγα χρόνια και η καταστροφή των βιοτόπων ήταν οι κυριότερες αιτίες μείωσης των αρπακτικών πουλιών στην περιοχή του Εβρου.

Σήμερα, με τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, υπάρχουν ελπίδες για τη σωτηρία αυτών των πουλιών και για τον πολλαπλασιασμό τους.

Ένα μεγάλο ‘’εύγε’’ αξίζει στους κατοίκους της Δαδιάς, για τις θυσίες που έκαναν, προκειμένου να σωθεί το δάσος με τα αρπακτικά αλλά και το Τοπικό Δασαρχείο.

Ακόμα αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχει πρόταση να ανακηρυχθεί το δάσος της Δαδιάς σε Εθνικό Δρυμό.


Πληροφορίες

Πληροφορίες για το Οικοτουριστικό Κέντρο, Ξενώνα Δαδιάς, Κέντρο πληροφόρησης Αρπακτικών, στην Κοινότητα Δαδιάς. Τηλ.: 0554- 51360

Αγροτικό Ιατρείο: Μια φορά την εβδομάδα.

Δασαρχείο Σουφλίου: Τηλ.: 0554- 22221.


Αρχική Θράκη Κομοτηνή Ξυλαγανή Σαμοθράκη Xρήσιμες Σελίδες Επικοινωνία Συνταγές
Δέλτα του Έβρου
Δαδιά
Λίμνη Μητρικού
Λίμνη Βιστονίδα
Δέλτα του Νέστου.