HISTORIAA - näin kaikki sai alkunsa

Flyinvalleyn perustusvuotena 2004 syksyllä, kun lehtipuiden lehdet oli muuttaneet lehtivihreän upeaksi punan kirjoksi ja vielä viimeiset auringon lämmittävät säteet loistivat pilvettömältä taivaalta, sai Flyinvalley laakson satoja vuotta vanha tila uutta elämää. Päärakennus remontoitiin uudenaikaiseksi moderniksi tallirakennukseksi, säilyttäen ulkopuolelta edellisen vanhan ulkonäkönsä. Toinen pienempi tallirakennus, joka muistuttaa ulkonäöllisesti päätallia, rakennettiin siitostammoja varten. Satojen hehtaarien alue kunnostettiin, istutukset istutettiin, tallipiha laatoitettiin vaaleilla marmoria muistuttavilla kivilaatoilla ja aitaukset pystytettiin. Kaksi hiekkakenttää rakennutettiin, sekä suuri maneesi, johon sijoitettiin päätyyn tilava katsomo ja lämmin kahviotila. Unohtamatta Flyinvalleyn asuinrakkenusta, joka on rakennettu Englantilaiseen tyyliin. Se kunnostettiin ja remontoitiin. Muuraripensasta harvennettiin, jotta ikkunoista pääsisi kulkemaat valo sisälle ja kun kaikki viimein oli valmista, oli aika muuttaa Flyinvalleyhin ensimäinen nelijalkainen vuosiin.

Beatrix TKH asteli ensimäistä kertaa Flyinvalleyssa vähän tämän jälkeen, kun tila oli saatu viimeistä silausta myöten kuntoon. Beatrix ostettiin Belgiasta suuresta puoliverisiittolasta. Tamma oli suvullisesti arvokas, sekä erittäin lahjakas hyppäämään ja niinpä oli sanomattakin selvää, että estekentille tähdätään. Yksi hevonen suuressa tallissa tuntuisi ehkä hiukan hiljaiselta, joten pian Saksan matkani jälkeen saapui rahdilla samanikäinen harmaankimo trakehnerori Chapassio. Näin oli trakehnerkipinä hyvällä alulla ja nämä kaksi trakehneria onkin koko Flyinvalleyn tämän hetkisen kasvatuksen kantahevosia, sillä niistä kaikki sai alkunsakin.

Chapassio ja Beatrix sai pian seuraa uudesta tulokkaasta, kun ostimme rautiaan komean oriin muualta Euroopasta. Escaadah tuli meille, kun se oli vielä pieni varsa. Se hankittiin lähinnä sen mielenkiintoisen suvun vuoksi, mutta se oli myös lupaava estehevosen alku. Tuohon aikaan, kun tätä nuorukaista aloitettiin kouluttamaan ratsuksi, Chapassio ja Beatrix TKH niittivät tasaiseen tahtiin mainetta estekentillä ja ne etenivät kummatkin kevyesti suurille esteradoille. Tätänykyä Escaadah käyskentelee yhteistytallissamme Nonsheinissa Eeva T:n, joka itseasiassa sijaitsee lähes naapurissamme.

Vuoden 2004-2005 vaihteessa Flyinvalleyhin liisattiin vieras trakehnertamma AG Defender Suomesta ja astutimme sen Chapassionilla. Suuri odotuksemme syntyi tammikuussa 2005, nimittäin ensimmäinen kasvattimme näki päivänpaisteen. Tammavarsa nimettiin Feel FLY:ksi ja se tulee olemaan Flyinvalleyn historian yksi tärkeimmistä hevosista. Feel FLY oli tamma, jonka luulin pitäväni itselläni sen kuolemaan asti, mutta aika oli karsia ja jättää hevosia, ja "Fera" myytiin suureen puoliverisiittolaan Kosstenlossiin. Vielä meillä ollessaan tamma sai esikoisensa orivarsa Forest FLY, joka on merkittävä hevonen siinä mielessä, että se on ensimmäinen kahden sukupolven kasvattivarsa. Forest FLY myytiin Chilessä sijaitsevaan, hyvinkin virtuaalimaailmassa vaikuttaneeseen talliin, Yaveen.

Puolenvuoden lamakauden kohdattuaan keväällä -05 Flyinvalley eleli hiljaiseloa, mutta uusi kipinä syttyi alkutalvesta 2005 ja uusia trakehnereita ostettiin. Näitä olivat mm. oriit Sonnenmayer ja Classic Brandon, sekä tamma Raison D'être NON. Samoin vuodenvaihde rikastutti hevoskantaamme syntyvillä varsoilla, joita syntyikin nelisen kappaletta. Näistä lupaavin ja eniten odotetuin oli selkeästi kantatammamme Beatrixin varsa t. FLY Butterfly (i. Beistrich). Samoihin aikoihin Chapassio jatkoi voitokasta kilpailukulkuaan ja vuoden 2006 alussa se starttasi muutaman huikean 160cm radan sekä kevään edetessä osallistui jälkeläisnäytön laatuarvostelutilaisuuteen maaliskuussa neljän jälkeläisen voimin. Chapassio palkittiin vähäisestä jälkeläismäärästä huolimatta B arvonimellä. Ori on selkeästi näyttämässä, että on ansainnut kantaoriin paikan Flyinvalleyssa.

Vuoden 2006 keväällä Beatrix ja Chapassio alkoivat kiertämään enemmän NJ:n alaisissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Kantatamma Beatrix menestyi mukavasti, ansaiten muutamia luokkavoittoja ja yhden irtoSERTinkin. Mutta itse menestyjä oli, kukas muukaan kuin, harmaakimo hurmurimme Chapassio. Sen näyttelyistä ei muutaman kerran jälkeen oikeastaan osannutkaan odottaa muutakuin kolmen parhaan hevosen joukkoon sijoittumista, ja vuoden 2007 kevään alkupuolella sillä oli koossa lukuisia sertejä ja nähtiin ori pariin otteeseen BIS -kehissäkin.

Palataksemme vielä vuoteen 2006 voisi sanoa, että niin sanottu lamakausi iski Flyinvalleyhin jälleen vuoden 2005 tapaan ja taukoa pidettiin kesän alusta joulukuuhun asti, kunnes viimein kipinä syttyi jälleen. Tuona vuonna FLY -kasvatteja syntyi 7 kappaletta, joista menestyksekkäimpiä ovat tähän asti olleet: Delin omistuksessa oleva tamma FLY Butterfly (i. Beistrich), oma tammamme FLY Adelante (i. Star Theme's Alfonso), Siirin omistama Imagine FLY (i. Sonnemayer), oma tamma Carmén FLY (i. Chapassio) sekä Yaven ori Forest FLY (i. Inhere WD). Uuden palon koko virtuaalista hevostouhua kohtaan palattua oli aika tehdä siivousta hevoskantaan ja miettiä jalostussuunnitelmia sukutaulujen perusteella uudestaan. Lopulta rankan päätöksen jälkeen Escaadah, Sonnenmayer ja Classic Brandon saivat lähteä. Onneksi niillekin löytyi nopeasti hyvät kodit ja niiden uudet omistajat ovat olleet tyytyväisiä.

Hevoskanta alkoi kuitenkin taas nopeasti kasvaa, kun tuli aika etsiä tallin sen hetkiselle ainoalle oriille Chapassionille seuraa. Jännittävästä suvusta peräisin oleva trakehnerori Venerdi (i. Jack's Boy) astui Flyinvalleyn alaviin maisemiin. Eikä kauaakaan, kun Euroopan matkani jälkeen mukaan tarttuivat Saksalainen huippuhyppääjä Sensation ja Belgiasta Beatrixin kasvattajalta Puolalais peräinen tamma Viveca Z. Nämä uudet tuontihevoset toivottavasti täyttävät Chapassionin ja Beatrix TKHn jälkeen jäävän tyhjän aukon, sillä kantakaksikkomme olivat tässävaihessa jo saavuttaneet veteraani-iät. Mutta uudet asukkaat eivät siihen loppuneet, kun helmikuussa ostin hiukan heräteostoksena trakehneroriin Reggie Rockin (i. Agonia), päivääkään kuitenkaan katumatta tätä täysin yön mustaa oria. "Rocky" aloitti heti maitovarsasta lähtien menestyksekkään linjan NJ -näyttelyiden saralla kivuten BIS -kehiin asti, jossa sivussa tätä lupaavaa nuorta rupesimme kouluttamaan ratsuksi. Viides hevonen, myös täytyy myöntää tämäkin lieväksi heräteostokseksi, joka Flyinvalleyhin saapui oli todella lupaava tamma Vip NON. Jo toinen Nonsheinin kasvatti oli "Donnamme" rinnalle saatava, varsinkin kun tällainen kultakimpale eteeni sattui. Tällaisen hevoskatraan turvin lähti menestyksekäs vuosi 2007 liikkeelle.

Mutkikas, mutta jokseenkin ehkä lyhkäinen historia Flyinvalleyssa saa jatkoa ja pitenee päivä päivältä, kun jalot trakehnerimme raivaavat tietään virtuaalisessa hevosmaailmassa. Toivonmukaan niistä joku jäisi nimenä historiaan muidenkin mieliin.


TILAT

Flyinvalley Stable sijaitsee vihreiden nummien keskellä laaksossa, jossa on enemmänkin tilaa mitä olisi tarvis. Ratsastukselle maastot ovat täysi 10, sillä vaihtelevaa maastoa löytyy jokasorttia, sekä myös pienempi järvi, jossa on kiva käydä uittamassa lämpiminä päivinä hevosia. Iso tallirakennus sisältää 20 tilavaa karsinapaikkaa. Siitostammoille halusimme oman tallirakennuksen, jonka rakensimme päätallin viereen. Täällä on kuusi karsinapaikkaa, ja jokainen karsina on tavallista leveämpi, jotta tamma mahtuisi kunnolla varsomaan ja elämään myöhemmin jälkeläisensä kanssa samassa karsinassa.
Tätä tallia kutsutaan lyhyesti tammatalliksi, vaikka päätallissa asustavat orien lisäksi kaikki kilpailevat tammat. Tallirakennuksia vastapäätä on sievä engalntilais tyyppinen talo, jossa asustaa koko tilan omistaja Heidie. Kyseisen talon lisäksi rakennettiin samaan tyyliin kaksi muuta asuttavaa rakennusta, joihin majoittautui henkilökunta. Koko tilaa ympäröi vanhan puunväriset aidatut tarhat ja pidemmältä löytyy suuremmat laitumet. Maastoteitä rakennettiin entisten lisäksi 10 kilometriä lisää, mutta myös ihan luonnonpolkuja löytyy sitäkin pidemmän matkan.


HENKILÖKUNTAMME

  • Hevosten hoitaja/Tallimestari: Len Charles "Leni" (auttaa kaikissa tallitöissä, hoitaa hevoset ja pitää paikat järjestyksessä)
  • Valmentaja: Christiina Hafk (valmentaa ja ratsuttaa hevosia)
  • Tilan omista: Heidie (kaiken paperisotkun lisäksi, hoitaa, ratsastaa ja pitää koko Flyinvalleyn pystyssä)


     


  • Kuvien: T&L, Stall FP, Roshoeve, Pihla, Derek Dammann, Dinmore Manor Stud, Zuchthof Mansie, Holme Trakehners ja Klosterhof Medingen (Thank you!)
    Kaikki sivuilla esiintyvät tekstit: Heidie
    Sivujen ulkoasu ja sen suunnittelu: Heidie (kiitos pohjasta Destrylle)