Viveca Z

  Rotu ja virallinen nimi   trakehner, Viveca Z (Viivi)
  Sukupuoli ja rek.nro   Tamma, VH-xxxx
  Syntynyt ja ikä   04.02.2006 BLG, 7v. (muu ikääntyminen)
  Säkäkorkeus, väri ja merkit   164cm, musta, -
  Koulutustaso   Re: 140cm, Ko: Va B, Me: 100cm, Ir: 150cm
  Kasvattaja   John Milley, Belgia
  Omistaja   Flyinvalley Stables, Heidie, Englanti
  Saavutukset   -


KUVIEN © Dinmore Manor Stud


LUONNEKUVAUS

Vivecan saapuminen Flyinvalleyhin herätti oitis kiinnostusta myös muissa, sillä tamma on kotoisin samalta kasvattajalta Belgiasta, kuin Beatrix TKH. Yhdennäköisyyttä löytyy, mutta sukulaisuuksia rouvat eivät ole.
Viivi tuli lentorahdilla pari päivää Sebben jälkeen ja näin olimme parin päivän sisällä jälleen kahden uuden hevosen omistajia, eikä minkätahansa hevosien omistajia. Sebben lisäksi, myös Viivi häikäisi rohkealla hyppytyylillään ja osoitti nuoresta iästään huolimatta heti olevansa potentiaalinen suurten luokkien seuraava hyppääjä.
Luonteeltaan Viivi on itsevarma tapaus, mutta tosipaikan tullen saattaa välillä jänistää. Tamma on pieni jännittelijä, mutta hermonsa kuriin saatuaan, se on rautaisen rohkea tilanteessa kuin tilanteessa. Viivi on saanut hyvin ankaran käyttäymiskoulutuksen edellisellä omistajallaan Belgiassa ja tämän huomaa nopeasti hevosta käsiteltäessä. Se tottelee kaikkia käskyjä heti eikä vähän ajan päästä, eikä sitä ole koskaan saanut komentaa kahta kertaa. Välillä on tullut mieleen, onko Viivi mahdollisesti pelokas tottelija, sillä se ei uskalla juurikaan panna hanttiin missään asiassa ihmiselle. Viivi on kuitenkin hyvin kiintyvää sorttia ja on omistajaansa kiintynyt vähän ajan sisällä syväti, ja tykkää hakea turvaa ja huomiota hirnumalla hiljaa karsinassaan, mikäli hän sattun kulkemaan tallin käytävää pitkin. Myös kimeät kiljaisut tarhoilta ollessani näköpiirissä on jo hyvin totuttua Flyinvalleyssa. Hellyydestä Viivi ei tunnu koskaan saavan tarpeekseen.
Hoitaessa tamma ei tahtoisi pysyä rauhassa sitten ollenkaan, mikäli ei ole kiinni. Aikaisemmin se on kuullemma totuttu harjaamaan aina kiinni ollessaan, joten sen tottumukset eivät oikein sovi omiin menetelmiimme. Mutta tottelevaisena tamma se kovasti yrittää olla mieliksi. Usein kuitenkin se uteliaisuus hoitajan taskuissa olevista mahdollisista herkkupaloista vie voiton tai muutenvain huomion kipeä neiti haluaa näykkiä pienesti housun lahkeista tai töytäistä hellästi päällä kylkeen. Harjaamisesta tamma ei ole moksiskaan, eikä myöskään vesikarsinasta tai muistakaan normaaleista toimenpiteistä. Satulavyön kiristäminen ei tietenkään ole miellyttävää, mutta tästäkin selvitään aina pienellä mulkaisulla.
Ratsastaessa Viivi voi aluksi olla raskas kädelle. Sen tyylinä kulkea on usein "roikkuva", jolla se yrittää kaikin keinoin vain vilistää työnteosta. Muutama raipan napautus lautasille ojentaa tammaa kulkemaan oikein päin ja kevyempänä kädelle, mutta siitäkin saa muistutella aluksi kaiken aikaa. Viivi on siis aika hitaasti syttyvä hevonen, mutta lämmetessään se rupaa kuuntelemaan kunnolla apuja ja keskittyy täysillä siihen mitä ollaan tekemässä. Välillä joutuu kuitenkin jonkun verran säpsimään suuntaan jos toiseen, mikäli ympäristö niin pelottavalta vaikuttaa, mutta päättäväisen ratsastajan kanssa se ei lähde käsistä.
Esteillä Viivi on aluksi hiukan laiska ja huomaten pienet, alle metrin, esteet eivät oikein saa sitä nostamaan kunnolla koipiaan. Mutta mitä suurempia eteen saattuu, sitä enemmän tamma panostaa ylityksiin. Kisapaikoilla Viivi on aina täydessä terässä ja tekee parhaansa. Se saattaa myös välillä kuumentua liikaakin, milloin pitää muistaa ratsastajan hiukan rauhoitella tilannetta, jotta ei turhia tiputuksia ja puomin kolautuksia sattuisi. Kuumenemisen takia Viivillä käytetään kisapaikoilla pelhameita, vaikka normaalisti toimii erittäin hyvin normaalilla kolmipala nivelkuolaimellakin.
Maastossa Viivi on sellainen sinkoilija toisinaan, että varsinkaan kävelylenkeistä ei meinaa tulla mitään. Yksinään sen kanssa on oikeastaan turha lähteä minnekään, mutta jo toisen hevosen seurassa tamma on rauhallisempi. Kenttähevosta ei tästä hevosesta tulisi missään kuvitelmissakaan, vaikka se hyppääkin suurella sydämmellä jokaisen esteen, ne esteet pitää kuitenkin olla neljän aidan tai seinän sisällä.
Liikkeiltään Viveca on hieno hevonen, mutta ei yltäisi ihan huipulle. Siltä ei löydy kuitenkaan sitä tarvittavaa näyttävyyttä vaikka hyvin kaunis hevonen muuten onkin. Siksipä Viivistä voisi sanoa, että se on täysin estepainoitteinen hevonen, esteet ovat sen juttu ja niihin panostamme, toivottvasti myös hyvällä menestyksellä.


SUKUTAULU

i. Vivaldo I(evm)
trak, 166,8cm

ii. Ronldinor(evm)
trak, 162,1cm, KTK I puola
iii. Rodreque Z (evm)
iie. Impro Nore (evm)
ie. Vivalabella Qh(evm)
trak, 163,2cm
iei. Lancet Du Qh (evm)
iee. Vivarga (evm)
e. Leandra Z (evm)
trak, 165,9, KTK I BLG

ei. Sandro Bulldog (evm)
trak, 160,3cm, champion
eii. Sandro Negro (evm)
eie. Bewiaarox(evm)
ee. Leonarda Z(evm)
trak, 169,6cm
eei. Louis (evm)
eee. Cirena Z(evm)


SUKUSELVITYSTÄ
Viveca Z:n kummatkin vanhemmat ovat Belgiassa syntyneitä ja vaikuttaneita Puolalais peräisiä trakehnereita. Emä Leandra Z no arvostettu estepainoitteinen KTK I tamma Belgiassa ja toiminut monen vuoden ajan siitostammana jättäen hyvinkin menestyneitä jälkeläisiä estekentille. Isä Vivaldo I on kuuluisa hyppykapasiteetistaan, myös raisusta luonteestaan, mutta on periyttänyt luonteesta huolimatta raudan varsmoja hyppääjiä sekä muutaman GB tason kouluhevosenkin. Puolalaiset trakehnerit valtaavat suurimmaksi osaksi Viveca Z:n sukua, ja voisi sanoa tästäkin tammasta, että se on puolalainen trakehner. Mainittavin hevonen on emänisä Sandro Bulldog sekä Puolassa, että Saksassa ansainnut arvonimen champion ja ollut aikanaan menestynyt suurten ratojen hyppääjä. Sen korkea hyppykapasiteetti on mieltynyt monien muistiin, se on hypännyt ratsastajan kanssa jopa 170cm tasoisen radan ja hyppää irtona kevyesti samaa tasoa.
Myös isän puolelta ii. Ronldinor on Puolassa palkittu kantakirjaan toisella palkinnolla ja on ollut kautta aikojen merkittävä periyttäjä Puolan suurimmassa trakehnersiittolassa.


JÄLKELÄISET

 • 01.04.2007 ori FLY Iwao-Nacho Morholt i. Gordian II


  KILPAILUKALENTERI
  (Vain voitot ja sijoitukset)
  Kerroin: 2-1-1-0-0-0

  13.03.2007 ERJ, Kartano Blijvend, 100-120cm, 3/40
  15.03.2007 ERJ, Nonshein, 150-160cm, 1/40
  17.03.2007 ERJ, Cradless Stables, 160cm, 2/50
  17.03.2007 ERJ, Miseinen, 130-150cm, 1/40  NÄYTTELYT
  -


  MUUTA
  -


   


 • Kuvien: T&L, Stall FP, Roshoeve, Pihla, Derek Dammann, Dinmore Manor Stud, Zuchthof Mansie, Holme Trakehners ja Klosterhof Medingen (Thank you!)
  Kaikki sivuilla esiintyvät tekstit: Heidie
  Sivujen ulkoasu ja sen suunnittelu: Heidie (kiitos pohjasta Destrylle)