Plataforma per a la Defensa del Territori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

[Principal] [Al.legacions] [Informe Mèdic] [Presentació Estudi Mèdic] [Deficiencies estudi impacte ambiental] [Abandonament Comissió Seguiment] [Efectes de la Pol·lució Centrals Tèrmiques] [Efectes de l'Ozó] Suggerencies Memòria Resum] [Actes realitzats] [Fulls informatius] [Altres pàgines Web] [Llibre Obert]

La Plataforma presenta les al·legacions a l'avantprojecte i a l'Estudi d'Impacte Ambiental de la Tèrmica de l'Hospitalet de l'Infant. (7 d'agost de 2002.)

S'han presentat a la Delegació Territorial del Departament d'Indústria un plec de 111 al·legacions a l'avantprojecte i a l'EIA de la Tèrmica de 800 Mw que l'empresa gas Natural vol construïr a l'Hospitalet de l'Infant. Cadascuna de les al·legacions, preparades per la Plataforma per la Defensa del Territori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, inclouen un total de 24 punts que critiquen tant l'avantprojecte com l'Estudi d'Impacte Ambiental.
Els 111 ciutadans i ciutadanes que han presentat al·legacions són de diversos municipis, sobretot dels més directament afectats per la possible construcció de la Central Tèrmica de l'Hospitalet. Si no fos pel període de vacances en que ens trobem, i pel fet que tant sols es disposi de vint dies hàbils per presentar les al·legacions, segurament que se n'haguessin presentat moltes més. De tota manera, des de la Plataforma es valora molt positivament l'alt nivell de participació ciutadana, que demostra un cop més el desacord vers les agressions territorials que estem patint a les comarques del sud de Catalunya.
Les al·legacions fan referència sobretot als dèficits i contrasentits de l'EIA realitzat pel Grup d'Anàlisi i Gestió Ambiental del Dept. d'Enginyeria Química de la URV. En aquest aspecte es poden destacar:

  • No està justificada la necessitat d'instal·lar aquesta central de 800 Mw en aquest municipi, sobretot tenint en compte que les comarques de Tarragona produeixen actualment el 73% de l'energia que es consumeix a Catalunya. El Pla de l'Energia de Catalunya a l'Horitzó 2010, nomès esmenta que seran necessaris d'instal·lar 2400 Mw en Centrals Tèrmiques de Cicle Combinat d'aquí al 2010, i tenint en compte que ja funcionen 800 Mw a St. Adrià i s'estan construint 800 Mw al polígon industrial de Tarragona (ampliables a 1600Mw), la Central Têrmica de l'Hospitalet no està justificada. Segons el mateix Pla de l'Energia, aquestes noves instal·lacions han d'anar acompanyades del tancament de les centrals de producció energètica més perilloses i contaminants,i en l'estudi d'impacte ambiental en cap cas es considera el tancament de cap central d'aquesta mena.
  • L'EIA no presenta cap justificació ni garantia que el suministre de gas natural per al funcionament normal de la Central Tèrmica estigui plenament assegurat.
  • No es considera la proximitat de la Central Nuclear Vandellòs II, ni si existeixen incompatibilitats legals o tècniques entre les dues plantes.
  • Pel que fa als efectes sobre la salut, l'EIA reconeix que el funcionament de la Central Tèrmica significarà un increment d'1,39 casos/any en el número d'admissions degudes a infeccions agudes en el tracte respiratori superior, i de 0'5 casos/any en l'increment dels casos d'asma. Tot això incloent el l'anàlisi poblacions com Reus, Vila-seca i Cambrils, que tenen una població elevada i uns baixos nivells d'immissió. Si s'exclouen de l'anàlisi aquestes tres problacions els resultats serien: 6'25 casos/any d'admissions degudes a infeccions agudes en el tracte respiratori superior, i 2'28 casos/any de població afectada per asma. Si reduïm aquesta anàlisi als municipis més directament afectats, el nombre d'afectats pujaria a 7'42 casos/any d'afeccions respiratòries i 3'5 casos/any d'afectacions per asma.
  • No es considera que la Central Tèrmica excedirà en el període de funcionament nocturn els nivells sonors màxims permessos per les ordenances locals. La Central Tèrmica emetrà 70 dBA durant el seu funcionament, mentre les ordenances locals tenen estipulat un màxim de 60 dBA entre les 23h i les 8h. Tampoc es té en consideració la Llei 16/2002 de Protecció contra la contaminació acústica recentment aprovada pel Parlament de Catalunya.
  • L'EIA considera compatible que determinats punts del territori sobrepassin en determinades condicions els límits màxims permessos per la Directiva Europea 1999/30/CE per als òxids de nitrògen. El valor límit de la normativa està estipulat en 30 microgrmas/m3, i l'EIA reconeix que hi haurà determinats punts que sobrepasaran aquests valors: Dedalts (92'32 micrograms/m3), Masriudoms (40'06), Masboquera (37'95) i Vandellòs (36'19).
  • El model de dispersió de contaminants utilitzat nomès té en compte les dades meteorològiques d'un any (2000) i corresponents a l'estació del Perelló, situada 20 km al sud de l'emplaçament, amb la qual cosa els resultats del model no són un clar relflexe del comportament dels contaminants a l'atmosfera, tenint en compte que per a què un estudi d'aquest tipus sigui més o menys significatiu, es necessiten com a mínim sèries climàtiques de 30 anys (per a temperatura i precipitació) i de 15 anys (per vents), i que les estacions d'obtenció de dades estiguin el més aprop possible de l'indret on hi hauria el punt d'emissió (cal tenir en compte que a 0'5 km de l'emplaçament previst pel projecte hi ha l'estació meteorològica de la CN Vandellòs I, i que aquestes dades són les que s'han utilitzat en la memòria de l'EIA). A més, aquest model nomès s'ha aplicat a dos contaminants (NO2 i SO2), i per tant no es poden conèixer els efectes dels altres contaminants.
  • No s'han evaluat els efectes de l'ozó troposfèric (O3) sobre els sistemes naturals, quan s'està demostrant (http://www.ciemat.es/proyectos/pdiaeecotoxico.html) que si que n'hi ha.
  • L'estudi d'impacte ambiental no contempla alternatives a la ubicació de la central tèrmica quan segons el RDL 1302/86 de 28 de Junio de Evaliación de Impacto Ambiental diu que l'evaluació ambiental d'un projecte té com a objectiu bàsic "...introducir la variable ambiental en la toma de decisiones sobre los proyectos con incidencia importante en el medio ambiente, proporcionando mayor fiabilidad y confianza a las decisiones que deban adoptarse, al poder elegir, entre las diferentes alternativas posibles, aquella que mejor salvaguarde los intereses generales desde una perspectiva global e integrada y teniendo en cuenta todos los efectos derivados de la actividad proyectada."
  • L'estudi no considera l'impacte sobre l'avifauna protegida, quan la zona propera a l'emplaçament del projecte és hàbitat d'especies rapinyaires protegides.
  • Segons l'EIA una part dels terrenys afectats per la Central Tèrmica estan classificats com sòl no urbanitzable. A més existeix una inadeqüació a la nova Llei d'Urbanisme de Catalunya (Llei 2/2002 de 14 de març).
  • L'estudi considera compatible la central tèrmica amb el turisme que es vol desenvolupar a l'àrea d'influència de la central, i considerem que instal·lar una central d'aquest tipus provocarà justament l'efecte contrari. L'estudi tampoc esmenta una més que probable depreciació dels béns immobiliaris com a un efecte negatiu de la central.
  • L'EIA considera compatible l'impacte visual de la central, que serà perceptible des de 20 km al sud, i en molts indrets de la part nord, la qual cosa significarà la pèrdua de qüalitat de vida per aquest motiu, així com la pèrdua del potencial turístic de la zona.
  • L'estudi considera a partir d'un model teòric que la construcció de la Central Tèrmica significarà l'atracció d'empreses a la zona, quan està demostrat amb 20 anys de convivència amb les Centrals Nuclears que aquest efecte atractor no ha estat així.
  • Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant,