Plataforma per a la Defensa del Territori de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

[Principal] [Al.legacions] [Informe Mèdic] [Presentació Estudi Mèdic] [Deficiencies estudi impacte ambiental] [Abandonament Comissió Seguiment] [Efectes de la Pol·lució Centrals Tèrmiques] [Efectes de l'Ozó] Suggerencies Memòria Resum] [Actes realitzats] [Fulls informatius] [Altres pàgines Web] [Llibre Obert]

Conclusions de la xerrada informativa organitzada per la Plataforma: "Efectes adversos en la salut humana associats a la pol·lució atmosfèrica per centrals tèrmiques" a càrrec de Josep Ferrís i Tortajada (Unitat d'Oncologia Pediàtrica. Hospitalet Infantil Universitari La Fe de València. Coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Valenciana de Pediatria) i Júlia Garcia Castell (Anatomopatòloga. Hospital de Sagunt. Membre associat del Grup de Treball de Salut mediambiental de la Societat Valenciana de Pediatria). Celebrada a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant el dissabte 2 de Març de 2002.


La Central Tèrmica de 800 Mw que l'empresa gas Natural ha proposat de construir al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet emetrà a l'atmosfera més de 2'5 milions de tones annuals de contaminants diversos, funcionant amb gas natural, i quasi 4 milions de tones funcionant amb gasoil. Els principals contaminants i les quantitats anuals emeses a l'atmosfera són, segons la memòria-resum facilitada per la mateixa empresa:



Diòxid de Carboni (CO2):
Òxids de Nitrogen (NOx):
Diòxid de Sofre (SO2):
Partícules:
Monòxid de Carboni (CO):
Compostos Orgànics Volàtils (COV)

Gas natural

2.540.400 tones
2.190.000 kilos
130.524 kilos
189.216 kilos
718.320 kilos
291.798 kilos

Gasoil

3.864.912 tones
3.864.912 kilos
4.460.592 kilos
665.760 kilos
1.112.520 kilos
254.040 kilos

A banda d'aquests contaminants, la central també emetria altres substàncies químiques i radioactives que en la memòria-resum no s'especifiquen, i entre els que es trobarien: Arsènic, Cadmi, Crom, Cobalt, Plom, Manganès, Mercuri, Níquel, Fòsfor, Benzé, Formaldehid, Naftalè, Toluè, Pirens i Radó-222.


Els efectes en la salut humana d'aquests contaminants són els següents:
I ) Contaminants Físics :
1.- Contaminants acústics. El soroll derivat del funcionament de la CT produeix alteracions a l'organisme humà secundaries a la interrupció del biorritme somni-vigília.
2.- Contaminants electromagnètics. Les radiacions electromagnètiques generades per l'obtenció i la distribució elèctrica produeixen alteracions principalment en el sistema nerviós i cardiovascular.
II ) Contaminants Químics: Ocasionaran accions locals, comarcals i territorials. Els efectes sobre la salut seran els resultats finals de la suma de la resta de contaminants habituals secundaris a altres activitats humanes. Els principals contaminants químics atmosfèrics són els següents :
1.- CO2. Generarà alteracions al micro i macroclima ( estrés tèrmic, empobriment de la qualitat de l'aire, incidents a temperatures extremes, malalties tranmeses per insectes i a través de l'aigua ) amb repercusions indirectes negatives sobre la salut humana, que ocasionaran diverses malalties i incrementaran la mortalitat.
2.- NOx. Contribuirà a la formació de boira tòxica ( Smog ) que generarà importants problemes respiratoris ( bronquitis, asma, emfisema pulmonar, etc.) i cardiovasculars. També contribueix conjuntament amb el SO 2 a la formació de pluja àcida amb efectes directes sobre les vies respiratòries ( rinitis, sinusitis, faringitits, laringitis, bronquitis i asma ) i indirectes sobre el sistema gastrointestinal, renal i neurològic. Conjuntament poden ocasionar una important càrrega de malalties i morts prematures.
3.- SO2. Ocasiona irritacions oculars i de les vies respiratòries altes (rinitis, sinusitis, faringitis i laringitis) i baixes (bronquitis i bronquiolitis). També redueix la capacitat pulmonar, origina i desencadena al·lergies respiratòries, especialment asma. Alguns d'aquests efectes poden produir morts prematures. És precursor de les precipitacions àcides i les poblacions més susceptibles, com en altres contaminants, són els xiquets, els vells i les persones amb malalties respiratòries o cardíaques cròniques.
4. Partícules. Especialment les partícules fines (menors de 2,5 micres), produeixen alteracions de les vies respiratòries, que hipotequen el futur desenvolupament pulmonar en l'època pediàtrica. Originen un important absentisme escolar i professional per problemes pulmonars i cardiovasculars. També ocasionen un increment de les visites mèdiques, del consum de medicaments, d'ingressos hospitalaris i de morts prematures.
5.- CO. No és un gas irritant i sols és tòxic en combinar-se amb l'hemoglobina dels glòbuls rojos i dificulta l'oxigenació de les cèl·lules de l'organisme humà.
6.- Compostos orgànics volàtils. El gas metà contribueix a la formació d'ozò troposfèric i a l'efecte hivernacle. Ocasiona de forma indirecta diverses malalties, especialment broncopulmonars i cardiovasculars.
7.- Substàncies químiques perilloses. Estan constituïdes per l'arsènic, el cadmi, el crom, el cobalt, el plom, el manganés, el mercuri, el níquel, el fòsfor, el benzé, el formaldehid, el naftalé, el tolué i els pirens. Encara que estiguen presents en quantitats mínimes són substàncies perillosíssimes, ja que en les persones exposades poden ocasionar greus malalties agudes i cròniques, alteracions reproductives i increment del risc de càncer.
8.- Substàncies radioactives. La presència del gas radioactiu Radó-222 incrementarà l'exposició ambiental preexistent a la radioactivitat. Aquest gas és un agent cancerigen humà especialment associat amb el càncer pulmonar en les persones exposades.

CONCLUSIONS
Les conclusions extretes per la Plataforma per la Defensa del Territori en relació als efectes en la salut humana associats als contaminants atmosfèrics que emetria la Central Tèrmica de 800 Mw proposada per l'empresa gas Natural al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, si es que aquesta s'arriba a construïr, són:
1ª - La Central de Cicle Combinat de 800 Mw de l'empresa Gas Natural SDG, S.A., generarà diversos contaminants físics i químics molt perillosos amb un impacte negatiu sobre la salut humana.
2ª - Els efectes adversos sobre l'organisme humà es manifestaran a curt, mitjà i llarg termini i potenciaran i desencadenaran els produïts pels contaminants preexistents.
3ª - Les repercusions negatives sobre la salut humana podràn abastir un ampli ventall de malalties que oscil·laran entre patologies banals (conjuntivitis, rinitis, faringitis, cefalàlgia, etc.) i greus i potencialment mortals (bronquitis asmàtica severa, emfisema broncopulmonar, malaltia pulmonar obstructiva crònica, insuficiència cardíaca i increment del risc de càncer).
4ª - Afectarà principalment la població pediàtrica, les persones majors i les que presenten malalties respiratòries o cardiovasculars cròniques independentment de l'edat.
5ª - Contaminarà especialment el sud de la comarca del Baix Camp (municipis de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Pratdip i Mont-roig del Camp), el nord-est de la comarca del Baix Ebre (municipis de l'Ametlla de Mar i el Perelló), i sud-est de la Ribera d'Ebre (municipi de Tivissa), així com altres municipis d'aquestes comarques i de comarques veïnes; deteriorarà la qualitat de vida i podrà contribuir amb altres factors a provocar morts prematures en la població exposada.
6ª - El desenvolupament industrial ha de ser compatible amb una millora de la qualitat i quantitat de la vida humana i respectuós amb el medi ambient. Això es pot aconseguir amb el foment de l'estalvi energètic i de les energies no contaminants (solar, eòlica i biomassa), així com amb la construcció de centrals de cicle combinat de menor potència (fins a 200 MW) situades prop dels llocs de consum elèctric important.
7ª - Els organismes governamentals competents (locals, comarcals, autonòmics i estatals) han de defensar el dret a la salut de les persones per damunt dels interessos econòmics empresarials.

També informem que s'està treballant en l'el·laboració de l'Estudi Sanitàri de la Central Tèrmica de Cicle Combinat de 800 MW de gas Natural al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que es presentarà en les properes setmanes i del que ja s'informarà oportunament.


Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, 2 de març de 2002