HRVATSKA VATERPOLO REPREZENTACIJA 1999.

Vitomir Padovan je rujna 1999. igrajući za reprezentaciju Hrvatske osvojio srebrnu medalju na Prvenstvu Europe u Firenci. Finalnu utakmicu hrvatski vaterpolisti izgubili su od Mađara rezultatom 12-15.

Hrvatska nije uspela preplivati Mađarsku u finalnom dvoboju Europskog vaterpolskog prvenstva ali je osvojenim drugim mjestom vaterpolo postao najtrofejniji hrvatski sport u 1999. godini. U borbi za treće mjesto bili su bolji Italijani, te pobedili Grke sa 7-6.


'Napravili smo korak ne od 7 već od deset milja. Za priprema a i za ovog natjecanja nosio nas je veliki entuzijazam i ambicioznost' -izjavio je izbornik Neven Kovačević.
'Ova sezona je pravi temelj za nastavak našeg rada. Nemam ništa predbaciti niti igračima, niti sebi. Možda smo odbranu trebali odigrati drukčije. Mađari su naše pogrške kažnjavali realizacijom'.
 Poredak:
1. Mađarska
2. Hrvatska
3. Italija
4. Grčka
5. Rusija
6. Španjolska
7. SR Jugoslavija
8. Njemačka
9. Rumunjska
10. Slovačka
11. Slovenija
12. Nizozemska

    IGRAČI:
1. Siniša Školneković
2. Vitomir Padovan
3. Teo Đogaš
4. Dubravko Šimenc
5. Slavko Letica
6. Ratko Štritof
7. Mile Smodlaka

8. Ivo Ivaniš
9. Alen Bošković
10. Samir Barać
11. Igor Hinić
12. Frano Vićan
13. Vjekoslav Kobešćak
14. Vedran Jerković
15. Višeslav SarićMađarski izbornik Kermeny je o finalu sa Hrvatskom rekao:' Mi i Hrvati smo najviše pokazali na EU i zasluženo igrali finale koji je bio prava propaganda vaterpola. Igrači su se nadigravali, nisu samo čekali situacije sa igračem više pa je bilo nekoliko spektakularnih pogodaka. Mi smo imali malo više sreće, malo više vatre u sebi'.


ZAGREB - Srebrni vaterpolisti svečano su dočekani u zagrebačkom hotelu Esplanade. Odbor za doček bio je predvođenom predsjednikom HOO-a Antunom Vrdoljakom.

Predsjednik Hrvatske vlade Zlatko Mateša je dodelio svakom članu reprezentacije zlatnik 'Stjepan Radić'.

DOČEK NAKON ŠTO SU HRVATSKI VATERPOLISTI NA PRVENSTVU U FIRENCI OSVOJILI SVOJU PRVU (SREBRNU) EUROPSKU MEDALJU