ENGLISH VERSION
 
VITOMIR PADOVAN
WELCOME TO UNOFFICIAL
WEB SITE!

 Snimila: Sandra Vitaljić (Nacional)

Snimio: Saša Burić (Gloria)
ENGLISH VERSION

Vitomir Padovan je rođen 19.04.1970. u Mostaru gdje je rođena i njegova majka Antonija, no tamo je proveo samo nekoliko dana. Na Korčuli je završio prvih sedam razreda osnovne škole te, kao nekada njegov otac Egon, trenirao vaterpolo. Vito kaže da je proplivao dosta kasno, sa sedam ili osam godina jer se bojao vode, dok su drugi klinci na Korčuli plivali već s tri godine, stoga je morao nadoknaditi izgubljeno vrijeme i ubrzo je postao jedan od najbržih plivača. Kad mu se danas dogodi da dva dana ne trenira, osjeća se slabo, obavezno mora skočiti u bazen. To je navika jer u bazenu dnevno provede po šest sati pa mu je čudno dugo vremena biti na 'suhom'. S nepunih 13 godina preselio se u Beograd jer su mu roditelji tamo dobili posao.  U Beogradu je vrlo brzo postao član vaterpolske reprezentacije. Sa 15 godina bio je najmlađi igrač, a na Europskom prvenstvu u Bonnu bio je kao 19-godišnjak.


Sa Partizanom je osvojio tri prvenstva, tri kupa, kup kupova i jedan superkup. Sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Europsko prvenstvo 1987. i 1988., prvaci svijeta bili su 1989., a iste godine s reprezentacijom su osvojili srebro u Bonnu.
Godine 1990. pobijedili su na Igrama dobre volje, a 1991. su bili prvi na Svjetskom i Europskom prvenstvu. U Beogradu je završio srednju školu i počeo studirati turizam.
Vito Padovan je sredinom 1991. otišao u Italiju, gdje je pet godina proveo igrajući uglavnom za drugoligaške klubove. Iz Beograda je otišao u Trst gdje je igrao godinu dana, te u Bresciju gdje je igrao tri godine, a zadnju godinu je proveo u Comu.
Iz prve postave reprezentacije tadašnje Jugoslavije, koja je bila najjača na svijetu, morao se zadovoljiti klubom iz druge lige. "Ponovno sam se morao dokazivati, a kako sam igrao u slabijim klubovima, ljudi su me gledali pomalo drukčije. No bio sam mlad i vrlo brzo sam se priviknuo", kaže Vito Padovan.

Tokom 1996. kraći period je igrao za klub Neptunes na Malti. Ubrzo nakon toga prihvatio je poziv zagrebačke Mladosti.
U toku četvorogodišnje karijere u Mladosti najveći uspjeh bila je sezona 98/99, kada je s klubom osvojio Kup Hrvatske, Kup kupova i Prvenstvo Hrvatske.
Rujna 1999. igrajući za reprezentaciju Hrvatske osvojio je srebrnu medalju na Prvenstvu Europe u Firenci. Finalnu utakmicu hrvatski vaterpolisti izgubili su od Mađara rezultatom 12-15. Svibnja 2000. vaterpolisti Mladosti HPB osvajaju srebrnu medalju na Final Four-u u Bečeju (Yu). Od listopada 2000. Vito igra u francuskom prvoligašu i višegodišnjem državnom šampionu Olympic iz Nice.
prim.w. U izradi stranice upotrebljavani djelovi (italic)
iz intervjua:¨Vaterpolist na manekenskim pistama¨ (Nacional*234, razgovor vodila Sanja Markušić)
optimized for 800X600 resolution
dokument encoding: Windows-1250

visitors since 19.04.2001
FastCounter by bCentral