Sopa de Ganso
Per Sergi De Dios

La pèrdua de la identitat

Un aspecte rellevant d'aquesta obra és el tractament de la pèrdua de la identitat d'un personatge. En una de les escenes que passa al palau de Freedonia on viuen, entre altres, la senyora Teasdale i en Firefly, apareixen dos personatges que tenen la mateixa aparença que aquest últim. Es tracta de l'escena que transcorre per la nit, en la vídua, encarregada de vigilar els plans de guerra de Freedonia, no pot dormir perquè està intranquil.la i truca per telèfon a en Firefly i li diu que vagi a la seva habitació per així donar-li la combinació de la caixa forta on ha guardat els plans perquè els agafi i se'ls emporti. Aquesta conversa telefònica és seguida per Chicolini i Pinky, espies enviats per l'ambaixador Trentino. Firefly hi accedeix però, abans d'anar-hi, va a la cambra de bany de la seva habitació i Chicolini, que l'estava vigilant, el tanca perquè no pugui sortir. Llavors aquest es disfressa de Firefly i va a veure la senyora Teasdale. Just després, Pinky arriba a l'habitació de'n Firefly i observa que aquest està tancat a la cambra de bany. Llavors aquest també es disfressa de Firefly de la mateixa manera que Chicolini ho havia fet. En Pinky també va a veure a la vídua i, quan Chicolini estava a dins, dóna un cop a la porta, Chicolini s'amaga sota el llit, i entra. La senyora Teasdale dóna la combinació de la caixa forta a Pinky i aquest se'n va. Després de tancar la porta, Chicolini surt de sota el llit i la vídua es queda perplexa i li pregunta si no se n'havia anat. Aquest li respon que es deu trobar malament i que li va a buscar un got d'aigua. Just quan tanca la porta, apareix el vertader Firefly i ella llavors li demana el got d'aigua i ell, lògicament, no sap de què parla.
En Pinky, en comptes d'obrir la caixa forta, encén una ràdio i organitza un rebombori que desperta l'atenció de Firefly i la senyora Teasdale. En Pinky comença a còrrer i trenca un mirall que hi havia i deixa un forat a la paret. Quan Firefly baixa del pis d'adalt, on hi eren els dormitoris, cap a la planta baixa, on hi era la caixa forta, en passar per davant del lloc on hi havia el mirall que havia trencat en Pinky, es troba, al seu davant, una persona igual a ell.

Firefly se n'adona que el mirall ha desaparegut i sap que qui té davant d'ell és una altra persona. Comença a fer moviments i gesticulacions per veure les respostes de qui té davant i, aquest, fa les mateixes coses que ell. En aquest moment, Firefly té una crisi d'identitat. No sap qui és el vertader governant. Recordem que aquest va arribar al poder d'una forma il.legítima i poc ortodoxa i, aleshores, té el dubte de si el vertader governant és qui té davant. No sap qui dels dos és Firefly. Ell sap que si l'altre pot fer el mateix que ell, l'altre pot ser reconegut com al nou cap de govern de Freedonia. Si aquest impostor es dóna a conèixer, la població pot arribar a creure que l'impostor és el vertader Firefly. Fins i tot, pdria donar-se el cas que la gent estigués més a gust amb el "nou" Firefly que amb el "vell". Tornem a la idea Shakespearina proposada en l'obra Macbeth en què el dictador no vol que ningú posi en perill el seu poder i, l'única manera de fer-ho és eliminant a tot ésser sospitós. El dictador té por a aquest "nou Firefly" perquè pot acabar amb ell i adjudicar-se el poder. Per això, el vertader Firefly es queda perplex, no sap què fer. En altres històries com El Príncipe y el mendigo de Walt Disney, hi ha la idea que el doble perfecte del rei el pot substituir sense que ningú s'assabenti de res. Per això, Firefly està intranquil, ja que, en qualsevol moment, qui té davant pot ocupar el seu lloc al poder. És en el moment que apareix Chicolini, quan hi ha en un mateix pla tres éssers amb la mateixa aparença, que el dictador diu que ja n'hi ha prou, s'adona que l'estan enganyant, i decideix que s'ha d'acabar amb la farsa. Llavors es llença cap als dos impostors i atrapa a Chicolini mentre Pinky fuig. L'escena posterior és la del judici a Chicolini, de la qual hem parlat en l'apartat anterior .

Aquesta pel.lícula tracta des de l'òptica de l'humor la pèrdua de la identitat i ho fa amb el joc de les disfresses tot convertint l'aparença de dos personatges (Pinky i Chicolini) en la d'un tercer (Firefly) de tal manera que, aquests dos personatges eren idèntics a un altre i això creava confusió a aquest tercer i a una quarta (la senyora Teasdale) .

A part de crear una de les escenes més divertides dels Marx , molt lligada al gènere de l'"Slapstick" de la dècada dels 20, aprofiten aquesta posada en escena per mostrar el temor del dictador, és a dir, que una altra persona ocupi el seu lloc al poder. Tornem a trobar en Macbeth un punt de referència, aquest cop en l'aspecte de l'ànsia del poder, simbolitzada pel dictador Firefly en aquesta obra dels Marx.

Sopa de Ganso és reconeguda, juntament amb Una noche en la Ópera, com una de les millors pel.lícules dels germans Marx, obra que mostra des de l'humor tots els aspectes negatius de les autocràcies. Aquest llargmetratge és una mostra del modernisme dels Marx, és una prova de què, mentre existeixin dictadors en el món, aquesta obra encara té molt per explicar.

 

PUJAR