![]() |
Krantenberichten |
![]() |
Op 25 April had ik een expositie in Nijkerk met mijn schilderijen (meer info klik hier)
De lokale krant "Nijkerk Nu" hield een interview met mij over mijn schilderijen en de expositie. Op deze pagina staat het artikel met de foto die daar bij hoorde. Na de expositie, belde de krant mij weer op om te schrijven over hoe de expositie gegaan was. Ook dit artikel kun je hier onder lezen.
Een andere krant het "Veluws Dagblad" hield ook een interview over de expositie en mijn internetpagina. Ook dat artikel is beneden te lezen.
Ik had ook nog een radio interview met "Radio Stad Nijkerk" maar dat heb ik jammergenoeg alleen op casettebandje.
Niet alles in de berichten is helemaal waar. Niet alle reporters weten natuurlijk iets over Bob Ross dus sommige dingen zijn door de reporter verkeerd geinterpreteerd. Ik heb 1 foutje verbeterd: in de krant stond Rob Ross i.p.v Bob Ross.
Scholier exposeert in de Wulfshoeve
Nijkerk- Van kinds af aan tekende hij al veel, binnenkort exposeert hij zijn schilderijen in de Wulfshoeve: Vincent van der Gouwe, een zeventienjarige VWO-scholier. De laatste twee jaar heeft hij ongeveer vijftig schilderijen gemaakt. Daarvan komen er zaterdag 25 april twintig in de Wulfshoeve te hangen. De rest neemt hij los mee, zodat de mensen daar ook tussen kunnen neuzen.
Op zijn eerste schilderij na, wil Vincent ze best allemaal verkopen. Vincent: "Dan heb ik tenminste weer ruimte om nieuwe te maken en bewaren." De expositie in de Wulfshoeve is voor hem een manier om er achter te komen wat het publiek van zijn werk vindt en wat men er voor over heeft. Eventuele prijzen wil hij dan ook vaststellen in overleg met een potentiële koper. Vincent schildert met olieverf en doet dit volgens de Bob Ross methode. Dat houdt in dat natte verf over natte verf wordt aangebracht waardoor de kleuren in elkaar overvloeien. Het schilderen gebeurt met hele grote kwasten van een formaat zoals een huisschilder die gebruikt. De verf wordt niet met streken opgebracht maar als het ware tegen het doek aangedrukt. Vincent zet zijn doeken dan ook niet op een ezel maar tegen de muur. "Een ezel zou waarschijnlijk achterover vallen door de kracht die je gebruikt." Het zijn voornamelijk landschappen aan het doek heeft toevertrouwd. Op heel donkere, vaak zwarte achtergronden schildert hij bomen, zeeën en wolkenpartijen. Door hier en daar lichte kleuren te gebruiken op de donkere achtergrond ontstaan duidelijke contrasten en dat heeft de voorkeur van de jonge schilder. Dieren, huizen, auto's of andere details, vindt je niet bij Bob Ross. De toegepaste nat-op-nat olieverftechniek maakt dit onmogelijk.
Twee jaar geleden leerde Vincent via een televisieprogramma de Bob Ross techniek kennen. Daar werd met name benadrukt dat het een heel makkelijke manier van schilderen is. Vincent: "In heel korte tijd kun je een mooi schilderij maken." Begin 1996 kreeg hij een basisschilderset van Bob Ross voor zijn verjaardag. Nu heeft hij zodanig de techniek onder de knie dat hij het uitbreidt met zijn eigen ideeën en technieken. Bijvoorbeeld het aanbrengen van details met acrylverf. Zijn hobby, de ruimtevaart, voegt Vincent nu aan zijn schilderijen toe door uit een landschap in olieverf een raket te laten opstijgen, daar op aangebracht in acrylverf. Zo vervaagt langzaam de Bob Ross methode en ontstaat een eigen stijl.
Relief
Een ander eigen idee dat Vincent aan zijn werken toevoegt is het werken met relief. Door reliëfpasta te gebruiken krijgen boomstammen echt een schorseffect. Vergelijking van zijn eerste en zijn laatste schilderijen laat duidelijk de vordering zien die hij in die twee jaar heeft gemaakt. De afbeeldingen van nu hebben scherpere kleuren, vlakken zijn egaal in een kleur en er zit meer diepte in zijn werken. Of de jonge kunstenaar van het schilderen zijn beroep wil maken, weet hij nog niet. Vincent heeft geen vaste dagen of tijden om te schilderen. Hij zit nu in zijn examenjaar en heeft er daardoor soms maanden geen tijd voor. Na de tentamens gaat hij eerst een aantal halve schilderijen af maken. Daarop is bijvoorbeeld alleen een dreigende lucht te zien. Het landschap ervoor moet hij er nog bij schilderen.
Als Vincent aan een schilderij begint, heeft hij vooraf nooit een totaal-idee van wat hij wil maken. Hij begint vaak met een lucht en werkt zo van achteren naar voren het schilderij af. Over een gemiddeld schilderij doet hij zo'n anderhalf uur, als hij tenminste achter elkaar doorwerkt. Vaak echter schildert hij met onderbrekingen. Hij laat dan eerst achtergronden drogen of brengt reliëfpasta dat eerst moet drogen voor het beschilderd kan worden. Het kan dat weken of soms een paar maanden duren voor een schilderij helemaal af is.
Internet
Hij maakt bij voorkeur schilderijen in de afmeting van ongeveer A3 formaat. "Daarop kan ik mijn ideeën goed kwijt en het blijft aantrekkelijk om te zien." Naast de eendaagse expositie in de Wulfshoeve op 25 april heeft Vincent een doorlopende expositie op het internet. Op zijn eigen site heeft hij twaalf foto's van schilderijen ingescand, met daarbij een korte toelichting over hoe je ze kunt maken. Onlangs kreeg hij een reactie van iemand uit California die zijn werken prachtig vond. Zijn adres op het Internet is:
http://www.oocities.org/SoHo/Gallery/7503. Wie geen tijd heeft om naar de Wulfshoeve te komen, kan altijd daar een kijkje nemen.
Artikel uit het "Veluws Dagblad" van vrijdag 24 april 1998.
Bob Ross-fan zet doeken op Internet
Nijkerk - Al op jonge leeftijd tekende de Nijkerkse 6 VWO-scholier Vincent van der Gouwe dat het een lieve lust was. Maar toen hij televisieschilder Bob Ross bezig zag, was hij helemaal verkocht. Vincent, die zaterdag deelnemer is bij de expositie van amateurkunstenaars in de Nijkerkse Wulfshoeve, is nu zo bedreven met zijn hobby dat hij twaalf van zijn mooiste werken op het Internet heeft geplaatst.
Talloze mensen van over de hele wereld "surfen" langs zijn eigen gemaakte homepage. Tot in de verste uithoeken trekken zijn schilderijen bekijks. Vooral in de Verenigde Staten van Amerika, waar veel Bob Ross-fans wonen, maakt hij veel reacties los.
Uit California ontving hij complimenten voor zijn werk, maar ook dichter bij huis was het werk van Vincent niet aan de aandacht van de mensen ontsnapt. "Iemand uit Zeist stuurde mij een e-mail, waarin hij vertelde zelf ook in tekenen geïnteresseerd te zijn. Puur uit toeval was hij op de pagina terecht gekomen. Ik vertelde hem dat ik zaterdag exposeerde in de Wulfshoeve in Nijkerk. Waarop hij mij heeft toegezegd dat hij zaterdag naar Nijkerk komt om te kijken."
Het kan raar lopen, beaamt Vincent van der Gouwe. Het Internet, waarop hij een jaar geleden een abonnement nam, heeft de wereld voor hem letterlijk geopend. Via de website van Geocities besloot Vincent zijn eigen pagina's te maken. Een beetje vaardigheid kwam er uiteraard wel bij kijken, maar toen hij dat onder de knie had, was er geen stoppen meer aan. Twaalf van zijn mooiste werken liet hij inscannen bij een vriend, waarna hij zelf de opmaak van de pagina's vervolmaakte. Ondertussen leert hij er ook nog van, want iedereen die het wil mag zijn oordeel vellen over het tentoongestelde werk. Alle commentaar via het adres: HTTP://www.oocities.org/SoHo/Gallery/7503 is welkom, aldus Vincent. "De mensen kunnen invullen wat hun favoriete schilderij is en wat ze van mijn werk vinden. En dat is weer handig, zodat ik mijn stijl kan aanpassen."
Het tekenen zit er al van jongs af in. "Ik maakte al veel potloodtekeningen. Totdat ik de uitzendingen zag van Bob Ross, die momenteel weer te zien is bij TV10." De inmiddels overleden Amerikaanse kunstenaar vervaardigt binnen een half uur een schilderij met meestal landschappen. Zijn schildermethode, de nat-op-nat stijl, sprak Vincent bijzonder aan. De verf wordt daarbij laag over laag op het doek gesmeerd. "Het effect daarvan is dat je mooie overloopeffecten krijgt. Het is snel en mooi. En je leert er veel van: over hoe je kwasten moet vasthouden en zo."
Na zijn middelbare school wil Vincent zich verder bekwamen. "Ik heb me aanvankelijk aangemeld voor een studie biologie, maar ik twijfel sterk of ik dat ga doen. Misschien is het toch verstandiger dat ik me verder ga specialiseren in het schilderen of computeren."