CALELLA 

  Coneix la nostra ciutat 
  La llegenda: La Llopa
 
 


"Moltes vegades, a les nits, somiava projectes plens d'il.lusió, però a la matinada em despertava oblidadissa i covarda; la llum del dia convertia en irreal l'esperança de la vigília. Llavors tornava a la meva vida del dia anterior i de l'altre. I el neguit s'esmortia. Aleshores comprens que cada vegada que renuncies a un somni, el calendari perd un full i tu et fas una mica més petit; has fet un pas més cap a la desaparició" (Camins de boira, de Jaume Martín)

Coneix la nostra ciutat 

    Calella està situada a la Costa del Maresme, comarca litoral de Catalunya, a cavall entre el mar i la muntanya. El Maresme ha sofert un espectacular creixement aquests darrers anys com a zona residencial i turística, afavorit per la proximitat a Barcelona, les bones comunicacions i el clima, favorable i suau.

Situació Calella
    El terme de Calella comprèn la franja costera de més de tres quilòmetres de platja entre Sant Pol de Mar i Pineda de Mar, sobre la qual s'estén el nucli urbà, i una part muntanyosa que coincideix amb les estribacions de la serralada del Montnegre.
    La platja de Calella, orgull dels calellencs, ampla, de sorra gruixuda i neta, ha propiciat la creació d'un important complex turístic i una adequada infrastructura de serveis. Ciutat cosmopolita, febril a l'estiu, disposa d'una gran quantitat de terrasses, bars, restaurants, tavernes i discoteques, així com d'una intensa activitat comercial. Per tot això, Calella és coneguda com la capital turística del Maresme. Vista de Calella
      Calella, amb 11.687 habitants, té una intensa activitat esportiva, amb 37 entitats esportives que asseguren la pràctica més o menys organitzada i habitual de 29 esports diferents. La bona conjugació dels esports arrelats tradicionalment a la ciutat des de fa dècades (bàsquet, futbol, handbol, ciclisme, tennis taula, vela, pesca, atletisme,...) i dels esports de més recent consolidació (activitats subaquàtiques, escalada, voleibol, beisbol, natació,...) conformen un ampli i ric ventall esportiu, difícilment present en altres indrets demogràfics similars de Catalunya.
    Temps enrera la població tenia un caràcter eminentment agrícola i va desplegar, com altres poblacions, un important comerç marítim, arribant a tenir fins i tot drassanes. Més tard, durant molts anys, fou també un centre important de la indústria del gènere de punt.
    El nucli antic de la població es conserva al voltant de l'església de Santa Maria i Sant Nicolau, d'estil neoclàssic, que conserva el portal barroc de l'antic edifici. Al Museu-Arxiu de Calella es conserven objectes i documents relacionats amb la vida de la ciutat, així com l'obra pictòrica de l'artista calellenc Lluís Gallart, de gran valor artístic, i la reconstrucció de l'antiga farmàcia Barri.
    Sobre la carretera N-II, que travessa la població, hi ha el Parc Dalmau, un gran espai verd, veritable pulmó de Calella, on hi ha ubicat el Pavelló Municipal d'Esports, seu de l'Escola de Bàsquet.
 Parc Dalmau Calella

La llegenda: La Llopa
 
    Temps era temps, explica la llegenda, els pagesos de Calella van veure que un llop es passejava per les seves terres i provocava destrosses. Es van unir tots plegats i van sortir amb les escopetes fins que van aconseguir matar aquella fera. La van exposar a l'entrada del poble i el veterinari va complir el deure d'analitzar l'animal. El primer que va descobrir és que no era un mascle, sinó una femella. L'animal, però, semblava una lloba i així s'ho va creure tot el poble. Heus ací, però, que va aparèixer una dona de Sant Pol cridant indignada que li havien matat la gossa que més estimava, que s'havia escapat de casa i, perduda, va fer cap a Calella.

    Des d'aquell moment Calella s'ha dit de la Llopa, encara que caldria dir més correctament de la Lloba. Pura llegenda, és clar, que no té res a veure amb l'origen de la ciutat de Roma.
    D'aquí prové la mascota de l'Escola, en Wolfy. És un petit llop, que juga a bàsquet. Així, els alumnes de l'Escola són Wolf Cubs, o sigui "cadells de llop" o "llobatons", i el Butlletí que publiquem porta el nom de El Llobató.
 

Torna a Índex
 
 Calella | Història | Fitxa tècnica | Equips | Activitats | En Wolfy | Idees i exercicis
Curiositats | Enllaços | E-mail | Resultats | Cartellera | Col.laboradors | Reportatges
 
©  Wolf Cubs Productions Ltd.

This page hosted by  Get your own Free Homepage