IDEES I EXERCICIS 

  El Pla de Treball
  Continguts del Pla de Treball
  Activitats especials
  Distreure el personal
  Idees
  Exercicis


"El bàsquet és un joc senzill, que només els entrenadors han convertit en quelcom complicat" (Red Auerbach)

El Pla de Treball
 
L'Escola de Bàsquet del C.B. Calella disposa d'un complet Pla de Treball, que inclou tota la informació necessària per poder programar els entrenaments de tot el curs.
Aquest Pla de Treball està dividit en 5 etapes:

    1. Pre-Temporada. Des de l'1 de setembre fins el 15 d'octubre.
    2. Etapa 1. Des del 15 d'octubre fins Nadal.
    3. Etapa 2. Des de Nadal fins Setmana Santa.
    4. Etapa 3. Des de Setmana Santa fins el 31 de maig.
    5. Post-Temporada. Mes de juny.

El Pla de Treball inclou tres mòduls diferenciats, amb esquemes de treball adaptats. Malgrat tot, alguns d'aquests mòduls poden dividir-se en més apartats, segons el curs, per facilitar el treball de determinats grups d'alumnes.

    A. Cadet, Infantil i Pre-Infantil.
    B. Mini i Pre-Mini.
    C. Escola d'Iniciació.

Els entrenadors i monitors de l'escola de Bàsquet utilitzen el Pla de Treball com un guió per confeccionar els entrenaments, amb el precís marge de maniobra que els permet en cada situació concreta, afegir, treure o modificar el que correspongui.
Aquest Pla de Treball és confeccionat pel Comitè Tècnic, etapa per etapa, per tal de poder ajustar-lo al màxim a les necessitats puntuals de cada grup de treball.
 

Continguts del Pla de Treball
 
El Pla de Treball conté un determinat nombre de símbols, que equivalen als seus continguts, amb expressió del temps d'aplicació de cadascun d'ells. Aquests continguts són els següents:

· CC. Treball a realitzar en l'escalfament a la pista. Carrera contínua a ritme baix i mig. Concentració.
· VAR. Treball a realitzar en l'escalfament a la pista. Variacions en la carrera contínua:
 - Córrer enrera, de costat, aixecar genolls, talons, de costat creuant cames, girs, salts,...
· SC. Treball a realitzar en l'escalfament a la pista. Saltar a corda un nombre determinat de repeticions, variant el tipus de salt:
 - Normal, alternant peus (100 a 200), peus junts (50 a 100), peu coix (25 a 50).
 - Afegir-hi salts de màxima elevació i salts especials.
· SLT. Treball a realitzar en l'escalfament a la pista. Fer sèries de salts sobre el terreny, amb una línia de referència, un nombre determinat de repeticions (15 a 25), variant el tipus de salt:
 - Peus junts de costat, peus junts endavant i enrera, creuant peus, peu coix, girs, zig-zag,...
· TEC. Treball tècnic a realitzar en l'escalfament a la pista. Fixació de determinats aspectes elementals de tècnica individual, per parelles. Ritme i perfecció en l'execució. Passada, tir, fintes, posició bàsica, defensa, joc de peus, domini de la pilota, rebot,... No ha d'esdevenir una rutina.
· EST. Treball tècnic a realitzar en l'escalfament a la pista. Estiraments. Concretar uns exercicis determinats (6 a 10), que han de fer-se bé, forçant el gest, un temps determinat (10" a 15").
· TI. Tècnica individual. Exercicis de fonaments de tècnica individual. Sempre que es pugui, aplicar-ho amb ritmes reals i amb oposició (per parelles o grups de 3). Cal parlar molt, corregint sense aturar el treball i donant la màxima informació possible. Si convé, s'ha de personalitzar en els encerts i les errades. No fer les coses per hàbit.
· TCI. Tàctica individual. Exercicis d'aplicació dels fonaments de tècnica individual, en situacions de joc 1x1, 2x2 i 3x3.
· REP. Treball de repeticions. Realització de sèries d'un moviment tècnic, simple o complex, amb l'objectiu bàsic de perfeccionar-lo. S'han d'evitar els hàbits que portin el jugador a un treball avorrit i rutinari.
· RIT. Treball de ritme. Realització d'exercicis de curta durada, de ritme elevat. Millora de la velocitat de reacció i agilitat.
· FIS. Treball físic. Exercicis de condició física, amb o sense pilota, on es treballarà la flexibilitat, la coordinació, l'equilibri, la força i la potència.
· PT. Programa de tir. Sèries de tir, amb objectius, per millorar la qualitat i eficàcia del llançament.
· TE. Treball específic, per posicions de joc. Exercicis de tècnica i tàctica individual, en forma de sèries, per posicions de joc, amb treballs específics per aquestes posicions.
· REB. Treball especial de rebot. Millora de la necessitat d'agafar el rebot. Treball exhaustiu en aquest aspecte. Bloqueig, mecànica i accions posteriors en el rebot defensiu. El rebot d'atac.
· DEF. Treball especial de defensa. Millora de la necessitat de defensar, amb tècnica, agressivitat i actitud general. Ha de ser un treball molt exigent i molt dur.
· CNT. Treball específic de contraatac. Millora de la capacitat de córrer el contraatac, amb el "timing" adequat i fent les coses adequades en els moments oportuns. Treball de 2x0, 3x0, 2x1 i 3x2.
· NSG. Treball especial de transicions en continuïtat, defensa-atac (Non Stop Game). Es tracta d'un esquema de joc complet, des del rebot defensiu fins la solució final, que ha de donar fluidesa i ritme a les transicions defensa-atac. El seu objectiu és alliberar el jugador de la "disciplina" dels sistemes pre-establerts, fent-lo jugar un bàsquet alegre i creatiu. Aquest treball exigeix l'establiment de trobades de monitors i entrenadors per fixar esquemes i estudiar opcions que es presenten.
· JC. Joc continu. Treball de joc real 3x3 o 4x4 en continuïtat, molt útil per aplicar esquemes treballats. Ha de ser la base on es fonamenti el veritable joc col.lectiu en situacions reals de joc.
· TCE. Tàctica d'equip. Bàsicament joc 5x5, on són d'aplicació els continguts del programa de Tàctica Individual, referits al joc 5x5, en defensa i atac. Cada equip o grup de treball ha de combinar-ho segons les seves peculiars necessitats. Malgrat tot, i durant algunes etapes, alguns temes tàctics d'atac, especialment pel que fa referència als moviments contra defenses organitzades, queden relegats a un segon terme, i es dóna més protagonisme al joc en continuïtat (NSG).
· PSF. Treball de psicomotricitat sense pilota (físic). Exercicis de caràcter individual o per parelles, a mans lliures, que equivalen a la preparació física de base d'algunes etapes (CF).
· PST. Treball de psicomotricitat amb pilota (tècnic). Exercicis de caràcter individual o per parelles, amb pilota, que equivalen a la psicomotricitat d'algunes etapes (PS).
· JOC. Es planteja la realització d'un joc, o de varis jocs (JOCS), d'iniciació esportiva o no, però sempre amb un determinat contingut d'exigències de caràcter físic o tècnic. No s'han de repetir els jocs en excés, ni aplicar-los com si es tractés d'una rutina.
· CNC. Concursos. Exercicis de caràcter competitiu, de caràcter individual, per parelles o per equips, on l'objectiu és "guanyar". Poden ser de tir, passada, circuits de bot, relleus per equips,... És molt important que els monitors s'involucrin en el concurs de la forma més activa possible.
· PARTIT. Per als grups d'iniciació, es refereix a la realització de partits "útils", on s'ensenyi als alumnes com funciona el bàsquet en situacions reals de joc. Com s'han de moure, quines posicions han d'ocupar, què vol dir atac i defensa, quina és l'actitud del jugador a la pista, normes de conducta, reglament, passar la pilota, moure's per rebre, el tir i l'entrada,...
· TREBALL LLIURE. Treball de caràcter lliure, on l'entrenador decideix el treball que es realitzarà. Cal controlar que aquest treball no insisteixi en aspectes ja programats a la resta del pla d'aquell dia.
 

Activitats especials
 
En els continguts del Pla de Treball s'hi inclouen també determinades activitats "especials", que són les següents:

· TREBALL PER ESTACIONS. Durant un temps determinat, els alumnes, dividits en grups de 4 a 6, realitzen un recorregut per diferents exercicis o proves (estacions), al ritme de la música. Normalment, es fa un treball de 10 o 12 estacions, de 3 minuts de durada, amb un descans d'un minut entre estacions, per fer el pas d'una a la següent. Aquest treball es fa de forma organitzada, amb un monitor a cada estació, qui és l'encarregat de fer realitzar el treball o l'exercici programats al grup d'alumnes. L'estació del minitramp acostuma a ser la prova "estrella".
· BÀSQUET-AVENTURA. Durant un temps determinat, els alumnes, dividits en grups de 4 a 6, realitzen un recorregut de caràcter lliure per diferents exercicis o proves, al ritme de la música. Aquest treball, en forma d'aventura, permet als alumnes escollir d'entre un munt de possibilitats, jugant i fent bàsquet. Acostuma a tenir una durada de 45 minuts. Els monitors, en aquest cas, s'involucren de ple en el joc i juguen amb els alumnes, tot i orientant-los en cadascuna de les proves. Totes les proves estan relacionades amb el bàsquet.
· LA GRAN FIRA DEL BÀSQUET. Durant un temps determinat, els alumnes, de forma individual i lliurement, participen de les "atraccions" de la "Fira". Aquestes "atraccions" són jocs similars als que es poden trobar en una fira, o en un parc d'atraccions, salvant les distàncies, relacionats o no amb el bàsquet. Aquesta activitat té un previ on els alumnes han de guanyar uns "diners" simbòlics, fent unes proves de "dir", "fer" i "representar", que els permetran "pagar" l'accés a cada "atracció". Sembla complicat, però no ho és gens, alhora que és molt divertit. També s'utilitza la música i la durada de l'activitat és de 45 minuts.

Aquestes activitats ocupen la totalitat de la sessió d'entrenament, i s'apliquen de forma esporàdica, durant tot el curs. També són perfectament aplicables en les festes de Nadal i Fi de Curs.
El Treball per Estacions es programa per a totes les categories, mentre el Bàsquet-Aventura i La Gran Fira del Bàsquet es programen només per als alumnes d'Iniciació, Pre-Mini i Mini.

Polsa aquí per més informació relativa a les ACTIVITATS ESPECIALS.
 

Distreure el personal
 
Fa alguns anys, un gran entrenador, malauradament ja desaparegut, va publicar una sèrie d'articles a les revistes especialitzades de bàsquet, on donava una peculiar visió del món dels entrenaments i dels partits. Aquest entrenador fou un innovador, amb unes fantàstiques teories de l'entrenament, que ell convertia en pràctiques habituals. Era un geni i, com tots els genis, fou despreciat per molts. Nosaltres volem retre homenatge a la seva memòria, a la memòria de José Antonio Gasca, entrenador de l'Askatuak.
El seu gran objectiu era "entretener al personal". Nosaltres estem completament d'acord amb ell. Creiem fonamental distreure el personal, que els alumnes s'ho passin bé, que desitgin que arribi l'hora de l'entrenament. Per això, programem exercicis amb "detalls distrets", exercicis on l'objectiu segueix essent el que correspongui, físic, tècnic, tàctic,..., però on hi ha un o més detalls que el fan més agradable, si cap, de treballar.
A continuació, relacionem alguns d'aquests "detalls distrets", o no tant, però que serveixen a la finalitat proposada. Més endavant, anirem ampliant aquesta relació:

1. Fer córrer descalços els jugadors, després de l'entrenament, unes poques voltes per relaxar.
2. Fer botar la pilota amb el revés de la mà, amb un dit, amb el colze, amb el puny.
3. Fer exercicis de tir per parelles, amb "petits treballs" afegits:
        - Tir, rebot, passada i tocar la línia de banda.
        - Tir, rebot i passada d'esquenes.
        - Tir, rebot, passada, saltar "a cavall" i seguir.
4. Fer partits de 5 contra 5, a 7 punts. L'equip perdedor fa un esprint fins la línia de fons contrària.
5. Intercalar exercicis "flash" de curta durada, en algunes fases de l'entrenament, en forma de jocs amb pilota per parelles, com per exemple picar pilotes, lluites per la possessió, "tocar i parar", "botar i robar", i molts altres.

Defensa... defensa... defensa!!!
 

Idees
 
Els entrenadors i monitors de l'Escola de Bàsquet han de ser creatius, han de tenir idees genials per millorar cada dia el seu treball. El Comitè Tècnic de l'Escola realitza reunions periòdiques en aquest sentit. No n'hi ha prou amb entrenar; cal entrenar amb imaginació i qualitat. Els alumnes no es mereixen cap altre plantejament.
A continuació, relacionem algunes d'aquestes "idees". Més endavant, anirem ampliant aquesta relació:

1. No fer files d'alumnes en els entrenaments. Sempre màxima activitat. Sempre que es pugui, una pilota per alumne, i com més temps millor.
2. Corregir les errades sense aturar l'entrenament.
3. Aplaudir quan es converteix cistella en un exercici de tir.
4. Aplaudir sempre quan es comença l'entrenament, quan s'acaba i quan ho requereix el moment.
5. Fer exercicis de tir per parelles, amb defensa. El defensor utilitza una escombra per obligar el tirador a fer tirs amb una accentuada paràbola de llançament.
 

Exercicis
 
En aquest apartat relacionarem exercicis que utilitzem habitualment a l'Escola de Bàsquet, i que considerem d'interès per a tots vosaltres. Obviarem els exercicis "clàssics" i molt coneguts, així com aquells massa especialitzats. L'objectiu fonamental és "aportar coses noves", en la mesura que això sigui possible. Potser hi ha algun detall que us interessa, que no coneixeu, o algun petit matís que complementa algun aspecte del vostre treball habitual. Sigui com sigui, són exercicis que sempre ens han anat molt bé. Només cal, en tot cas, que tothom ho adapti al nivell i categoria que corresponguin.
Que us sigui interessant..., i que la sort us acompanyi! (amb llicència de Mel Brooks. Spaceballs).

    A.  Exercicis de bot i passada.
    B.  Exercicis de tir.
    C.  Exercicis d'atac.
    D.  Exercicis de defensa.
    E.  Altres exercicis.
 

Torna a Índex
 
 Calella | Història | Fitxa tècnica | Equips | Activitats | En Wolfy | Idees i exercicis
Curiositats | Enllaços | E-mail | Resultats | Cartellera | Col.laboradors | Reportatges
 
©  Wolf Cubs Productions Ltd.

This page hosted by  Get your own Free Homepage