"No esperis que et toqui el torn per parlar; escolta de veritat i seràs diferent"

Charles Chaplin

 

MÓN HERTZIÀ: Introducció

Dades (i)rellevants per entendre la Ràdio:

-El físic alemany H. Hertz inventa l'oscil·lador i el ressonador amb els quals va obtenir ones elèctriques d'alta freqüència, és a dir, electromagnètiques, que s'utilitzen per a la radiotelegrafia i que s'anomenen també, des de llavors, hertzianes.

-1896: el físic i inventor italià G. Marconi construeix un emissor i un receptor, i efectua amb èxit transmissions, primer a distàncies curtes i mitjanes,

  G. Marconi

i després a través de l'Atlàntic (1901). Va treballar gairebé en tots els aspectes del nou invent -emissió, propagació, recepció i amplificació de les ones hertzianes-. És considerat el "pare de la ràdio".

-14 de novembre de 1924: s'inaugurà Ràdio Barcelona, la primera emissora de l'Estat espanyol.

-Any 1938: Orson Welles realitza “The war of the worlds" jugant amb els elements radiofònics quotidians, com els butlletins informatius, i amb elements fantàstics, com la narració d'una invasió extraterrestre. Aquest programa va commocionar Amèrica.

................................

-Segle XXI: En qualsevol moment apareixerà una nova generació radiofònica que canviarà el món hertzià tal com el coneixem. Però de moment ens conformarem amb el que tenim. Capítol a capítol repassarem el bo i millor del dial. Tot el que volies saber i no t’havies atrevit mai a preguntar, o bé, no havies preguntat perquè encara no sabies que existia.

Pròximament..... Capítol 1: El matí hertzià (primera part)

Un text de Raquel Lozano

A més, sobre la ràdio podeu visitar aquesta web de Josep Maria Martí, director de Cadena Ser a Catalunya. És una de les més completes:

http://kane.uab.es/generes_radiofonics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Atzukak, 2004