سياستگذاري عمومي

Public Policy

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   حسين قلجي

 كارشناس ارشد سياستگذاري 

---------------------

Home

صفحه اصلي

    اندیشه سیاسی

 بين الملل

سیاستگذاری

مطالعات ایران

مطالعات امنیتی

--------------------

مقالات

قوميتگرايي

امنيت ملي اسرائيل

حمله نظامي به ايران

گزينه هاي امريكا عليه ايران

نيكولو ماكياولي

توسعه ورامين

خط مشي عمومي

مدلهاي سياستگذاري

-------------------

لينكها

لينكها

-------------------

معرفي


زندگينامه

گالري عكس 

------------------

گروهها

 گروه سياستگذاري

گروه پاسارگاد

-------------------

آزمونها

آمادگي آزمون ارشد

آمادگي دكتري

 

4-  راهکارهای توسعه پایدار شهرستان ورامین

بعد از آنکه به بررسی اجمالی چالشها و موانع توسعه شهرستان پرداختیم اینک جای آنست که طرح برخی از راهکارهای عملیاتی برای ارتقای موقعیت شهرستان ورامین بپردازیم . در این بخش از تحقیق به دنبال این مسئله هستیم که برای رفع موانع توسعه چه راهکارهایی را می توان به کار گرفت ؟ طبق بخشهای قبل در این بخش نیز راهکارها را به فراخور چالشها در پنج بخش دسته بندی نموده ایم :

راهکارهایی را که باید در بخش های زیر بکار بسته شود : الف ) محیطی ، ب) کشاورزی و دامپروری ، ج ) صنعت ، د) گردشگری و ه ) فرهنگی اجتماعی .

1- 4-  راهکارهای توسعه ظرفیتهای محیطی  

همانطور که گفته شد مهمترین چالش پیش روی توسعه در هر منطقه ای کمبود آب است بخصوص در مناطقی که متکی به کشاورزی هستند (32) ، لذا تدبر وتامل در زمینه رفع و حل مسئله آب از ضروری ترین کارها در شهرستان است . بطور خلاصه در مورد مسئله آب شهرستان ورامین می توان این کارها را پیشنهاد داد :

1-  مدرانیزاسیون مکانیسم آبیاری و بالابردن راندمان بهره برداری از آب در سطح شهرستان.

2- طرح و اجرای برنامه های کلان آموزش صرفه جویی آب در سطح شهرستان

3- بهینه سازی کانالهای آب در اراضی کشاورزی

4- یکپارچه سازی اراضی جهت کشت مکانیزه  5- تخصیص آب بین مصارف مختلف اعم از مصرفی ، کشاورزی و صنعتی  6- مهار آبهای سطحی  7- تامین آب از منابع خارج از منطقه مانند افزایش آب اختصاص یافته از سد لتیان  8- شناخت منابع آبی و طرح و اجرای برنامه های کنترل آبهای زیرزمینی   9- بالابردن هزینه استفاده های نادرست و غیراصولی درمصارف خانگی و کشاورزی از آب   10- استفاده های بهینه از آبها و پسابهای سرگردان و از بین بردن مردابها ، گندآب ها و نی زارها در سطح شهرستان .

مشکل عمده دیگر بر سر راه توسعه شهرستان مشکل ارتباطات جاده ای است . راهکارهای توسعه ارتباطات را نیز می توان بطور خلاصه چنین بیان کرد : 1- راه اندازی طرح معلق شده متروی تهران – ورامین (33)   2- احداث جاده ای مناسب و پاسخگو برای حجم تردد میان ورامین و تهران (34)   3- توسعه راههای ارتباطی در داخل شهرستان بخصوص در مناطق حاشیه ای تا اولا ضریب امنیت بالا رفته و در ثانی ارتباطات تسهیل شده و ثالثا دسترسی به مناطق توریستی افزایش یابد .   4- تسهیل و کاهش زمان دسترسی به پایتخت برای کاهش زمان و هزینه عرضه کالا و محصولات تولیدی منطقه به بازار مصرف .

در مورد حل مسئله دور افتادگی شهرستان اولا باید راههای جایگزین به سمت سمنان ، گرمسار و مشهد غیر از جاده فعلی در نظر گرفته شوند که از شهرستان ورامین عبورداده شوند . دوما به سمت نواحی مرکزی و جنوبی مانند قم و کاشان و اصفهان نیز مسیرهایی که از سطح شهرستان عبور کنند طراحی و اجرا گردد ، تا نقش ارتباطی سابق ورامین که شاهراه ارتباطی شرق – غرب و شمال – جنوب بوده و این مسئله عامل آبادانی آن بوده احیا گردد که این راهکار می تواند بلند دامنه و طولانی مدت در نظر گرفته شود .

2- 4-  راهکارهای توسعه بخش کشاورزی و دامپروری

1- کمبود آب کشاورزی دغدغه اصلی کشاورزی شهرستان می باشد که باعث بلا استفاده ماندن 30 درصد اراضی حاصلخیز منطقه است لذا به زیر کشت بردن این مناطق و بهره وری از خاک حاصلخیز باعث شکوفایی کشاورزی منطقه و توسعه خواهد شد . 2- جلوگیری از بیابان زدایی و فرسایش روز افزون خاک نیز از راهکارهای عملیاتی و میان مدت در راستای برخورد با عدم توسعه یافتگی است (35) . 3- استفاده بهینه از آب های سرگردان و پسابها مانند فاضلاب تهران که هم اکنون تا 6 هزار هکتار را می تواند آبیاری کند . 4- مدرنیزاسیون کشاورزی و دامپروری و سرمایه گذاری کلان در این بخش ، ایجاد کشاورزی صنعتی به جای کشاورزی سنتی در شهرستان باعث افزایش تولید و بالا رفتن کیفیت و از سوی دیگر ایجاد اشتغال خواهد شد . 5- احداث بازارهای عرضه مستقیم محصولات کشاورزی و دامی بصورت مدرن و با نظارت و کنترل مناسب در جهت بهره مندی کشاورزان و دامپروران از سود واقعی محصولات خود و از بین بردن واسطه گری و تضییع حقوق تولید کنندگان و مصرف کنندگان .  6- تسریع و تسهیل در عرضه محصولات به پایتخت و در اختیار گذاشتن امکانات مناسب حمل ونقل .  7- آموزش کشاورزی ودامپروری علمی و اجرای طرحهای آموزشی و بهداشتی در این زمینه   8- احداث و راه اندازی کارخانجات تولیدی در منطقه و ترغیب سرمایه گذاران خارج از منطقه برای سرمایه گذاری در این منطقه . احداث کارخانجات لبنی ، چرم ، سوسیس و کالباس ، تخم مرغ و ... علاوه بر رونق کشاورزی و صنعت نقش به سزایی در از بین بردن بیکاری و فقر و اعتیاد خواهد داشت .

 3- 4-  راهکارهای توسعه صنعت شهرستان

دربخش چالشهای توسعه بخش صنعت بطور خلاصه به برخی از مشکلات مهم اشاره شد اینک یه فراخور وضعیت به بیان برخی راهکارهای حل چالشهای صنعت می پردازیم:

1- رفع موانع ارتباطی شهرستان به منظور تسهیل توسعه صنعت   2- طرح و اجرای برنامه های مناسب برای جذب سرمایه ها برای سرمایه گذاری در بخش صنعت شهرستان

3- از بین بردن تصور کشاورزی بودن منطقه از اذهان عموم و ارتقای معیارهای صنعتی در مقایسه با دیگر شهرستانها همچون کرج .  4- کشت و تولید محصولات کشاورزی و دامی که مواد اولیه کارخانجات و صنایع هستند مانند چغندرقند ، پنبه ، ذرت که مواد اولیه کارخانجات قند و روغنکشی هستند و نیز افزایش تولیدات دامی مانند پوست و مو و پشم در راستای کارخانجات چرمسازی ، پشم ریسی و نخ ریسی . 5- بکارگیری نیروهای متخصص و ماهر که به دلیل نبود شغل روزانه راهی کرج ، تهران و اسلامشهر هستند و بکارگیری نیروهای متخصص بومی علاوه بر رشد صنعت منطقه باعث کاهش حجم مسافرت در سطح استان ، کاهش آمار تلفات جاده ای و جلوگیری از تحمیل هزینه های رفت و آمد خواهد شد .  6- توسعه مراکز صنعتی به موازات جاده اصلی ورامین تهران به منظور تسهیل و ترغیب برای روی آوردن صنعت به این منطقه.   7- اعطای تسهیلات مناسب و تبلیغ مناسب و بازاریابی برای جذب سرمایه های سرگردان و کانالیزه کردن آن ها در بخش صنعت .

4- 4-  راهکارهای توسعه گردشگری

امروزه نزد همه توافق است که توریسم به عنوان صنعت سوم و عامل مهمی در افزایش درآمدهای منطقه ای و ملی است . اما همانطور که در بخش قبل گفته شد چالشهای چندی پیش روی این صنعت وجود دارد که در این قسمت به ارائه چند راهکار برای حل آن می پردازیم : 1- زدودن غبار غربت از چهره آثار باستانی و جاذبه های شهرستان بوسیله اطلاع رسانی ، برگزاری همایش ها ، فراخوان آثار ، ساخت برنامه های مستند درباره جاذبه ها و آثار باستانی شهرستان در سطح وسیع و همه کشور .  2- مانند همه بخشهای دیگر ، توسعه راههای ارتباطی در این بخش هم به عنوان راهکار مهم مطرح است . ایجاد راههای مناسب ، امکانات رفاهی مطلوب و تبلیغ مناسب از عوامل مهم توسعه این بخش می توانند باشند .   3- تلاش برای ثبت آثار مقبول در فهرست آثار ملی و یونسکو .

5- 4-  راهکارهای حوزه فرهنگ و اجتماع

در حوزه توسعه اجتماعی – فرهنگی چالشهای چندی مانند : مهاجرت ، بیکاری ، نبود حس منطقه گرایی و ضعف مدیریت و سیاستگذاری شهری را در بخش قبل نام بردیم علی القاعده در این قسمت از تحقیق به راهکارهای چندی از مواجهه با این مشکلات می پردازیم .(36)

1- کنترل و نظارت بر مهاجرت مهاجرین خارجی و داخلی به شهرستان و جلوگیری از ایجاد حاشیه نشینی در سطح منطقه که مامن جرم و جنایت و اعتیاد است (37) .  2- تلاش مداوم و مستمر برای افزایش سطح آگاهی خانواده ها در جهت مقابله با بیماری ها ، اعتیاد ، سرقت ها و ... تا شهرستان به گلستان خلافکار تبدیل نشود   3- بالا بردن سطح امنیت شهرستان با توجه به حساسیت بافت خاص جمعیتی شهرستان و عنایت خاص به ده کوره ها و شهرکها و روستاهای حاشیه ای .   4- ارتقای دانش مدیران شهری و افزایش کارایی مدیریت شهری کلان و برنامه ریزی های منسجم و عملی با بینش عمیق از مسائل و مشکلات .   5- ایجاد حس ورامین – دوستی در میان مدیران ، نمایندگان و مسوولان شهرستان و ایجاد تعصب و علاقه در میان مردم شریف نسبت به شهرستان خود تا در آبادانی آن از صمیم قلب بکوشند .

6- ایجاد همگونی و یکصدایی در میان بافت صد رنگ و خاص شهرستان که راهکاری دراز مدت و کاریست که باید بر روی کودکان و خردسالان انجام گیرد .

امید است با عنایت خداوند متعال ، دلسوزی مسوولین نظام و زحمت مدیران و حمایت های مردم شهرستانی داشته باشیم در خور مردم مهربان و زحمت کش و غیور ورامین .

 

پی نوشتها

 

(1)   عظیمی ، فیروز ، جغرافیای طبیعی – انسانی ورامین . دانشگاه تهران . دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، گروه جغرافیا 1374 ص 18

(2)   عظیمی ، فیروز ، جغرافیای طبیعی – انسانی ورامین . دانشگاه تهران . دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، گروه جغرافیا 1374 ص 20

(3)   عظیمی ، فیروز ، جغرافیای طبیعی – انسانی ورامین . دانشگاه تهران . دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، گروه جغرافیا 1374 ص 24

(4)   رشیدی عراقی ، داریوش . بررسی اقتصادی دشت ورامین . دانشگاه تهران . گروه اقتصاد و کشاورزی 1373 ص 10

(5)   کلاویخو ، سفرنامه کلاویخو (ترجمه مسعود رجب نیا ) تهران بنگاه . ترجمه و نشر بی تا صص 14-20

(6)   برای اطلاعات بیشتر در باره تاریخ ورامین نگاه کنید : آذری ، عطاالدین ، جغرافیای تاریخی ورامین . تهران : 1384 صص 11-20

(7)   عظیمی ، فیروز ، جغرافیای طبیعی – انسانی ورامین . دانشگاه تهران . دانشکده ادبیات و علوم انسانی ، گروه جغرافیا 1374 صص 25-30

(8)   رشیدی عراقی ، داریوش . بررسی اقتصاد دشت ورامین . دانشگاه تهران . گروه اقتصاد . کشاورزی 1373 ص 51

(9)   شیبانی ، حمیدرضا . توانهای محیطی و اقتصاد روستایی شهرستان ورامین ، دانشگاه تهران . گروه جغرافیا – 1374 صص 7-9

(10)  شیبانی ، حمیدرضا . توانهای محیطی و اقتصاد روستایی شهرستان ورامین ، دانشگاه تهران . گروه جغرافیا – 1374 صص 10-12

(11)  قوامی ، س ، هیدرولوژی آب زیرزمینی ورامین . امور بررسیهای آب 1364 ص 25

(12)  رشیدی عراقی ، داریوش . بررسی اقتصاد دشت ورامین . دانشگاه تهران . گروه اقتصاد . کشاورزی 1373 ص 73

(13) برای اطلاعات بیشتر نگاه کنید به : شیبانی ، حمیدرضا . توانهای محیطی و اقتصاد روستایی شهرستان ورامین ، دانشگاه تهران . گروه جغرافیا – 1374 صص 15-18 اداره امور دام جهاد سازندگی 1374

(14)  نگاه کنید به : آمار جهاد سازندگی اداره امور صنایع روستایی 1374

(15)  شیبانی ، حمیدرضا . توانهای محیطی و اقتصاد روستایی شهرستان ورامین ، دانشگاه تهران . گروه جغرافیا – 1374 ص 20

(16) برای اطلاع بیشتر در مورد آثار باستانی نگاه کنید به : پورتال رسمی سازمان میراث فرهنگی www.irontour.orgو www.tehto-porfal.ir

(17)  سایت سازمان میراث فرهنگی استان تهران www.tehran miras.ir

(18)  سایت      www.irantour.org

(19)  کرزن ، جرج ، ایران و قضیه ایران (ترجمه وحید مازندرانی ) تهران : مرکز انتشارات علمی فرهنگی 1362 صص 465 و 466

(20)  آذری ، عطاالدین ، جغرافیای تاریخی ورامین . تهران: بی نا 1348 ص 62

(21)  سایت سازمان میراث فرهنگی

(22) درباره انقلاب اسلامی و ورامین نگاه کنید : حاجی بیگی ، محمد علی ، انقلاب اسلامی در ورامین . تهران : مرکز اسناد 1383 ص 401

(23) شیبانی ، حمیدرضا . توانهای محیطی و اقتصاد روستایی شهرستان ورامین ، دانشگاه تهران . دانشکده ادبیات گروه جغرافیا – 1374 ص 28-30

(24)  قارونی . ع . آبهای زیرزمینی دشت ورامین . سازمان آب منطقه ای 1370 صص 25-60

(25) شهر خوابگاهی عبارتست از شهرهایی که درصد اشتغال صنعت و یا کشاورزی در آنها به شدت پایین است و ساکنان آنها غالبا برای کار به شهرهای مجاور رفت و آمد می کنند . این پدیده مختص شهرهای بزرگ و مهاجرپذیر است که بدلیل گران بودن هزینه مسکن مهاجران در شهرهای نزدیک اسکان می یابند .

(26)  خبرگزاری جمهوری اسلامی 9/ 2 / 1385 سایت ایرنا

(27)  رشیدی ، مریم . بررسی منابع ومسائل آب دشت ورامین . دانشگاه تهران دانشکده ادبیات گروه جغرافیا 1376 ص 104

(28)  آمار : اداره امور دام جهاد سازندگی 1374

(29) شیبانی ، حمیدرضا . توانهای محیطی و اقتصاد روستایی شهرستان ورامین ، دانشگاه تهران . دانشکده ادبیات گروه جغرافیا – 1374 ص 44

(30)  رشیدی عراقی ، داریوش . بررسی اقتصاد دشت ورامین . دانشگاه تهران . گروه اقتصاد . کشاورزی 1373 صص 130-135

(31)  مومنی ، مهدی . درآمدی بر اصول و روشهای برنامه ریزی ناحیه ای ، تهران : نشرگویا 1377 صص 39-60

(32) در مورد مسائل آب شهرستان ورامین نگاه کنید به : فراهانی ، ابراهیم . بررسی در تغییرات کمی و کیفی آبهای زیرزمینی ورامین ، دانشگاه تهران دانشکده مرکز تحقیقات مناطق کویری 1379   امینی ، محمد . بررسی آب و کشاورزی منطقه ورامین ، دانشگاه تهران ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی 1373   رشیدی ، مریم . بررسی منابع آب دشت ورامین دانشگاه تهران ، دانشکده ادبیات گروه جغرافیا 1376

(33) طرح متروی تهران ورامین سالهای سال قبل همزمان با متروی کرج ریخته شده اما بدلیل پاره ای از مسائل مسکوت مانده است و نتیجه آن تنها یک قطار شهری " ریل باس " است .

(34)  طرح تعریض جاده نیز از سالها قبل برنامه ریزی شده است ( از دوره آقای قمی ) ولی بنا به دلایلی هنوز به اجرا در نیامده است .

(35) در مورد مطالعه سرعت بیابانزایی مراجعه کنید به : رفیعی ، عماد . بررسی بیابانزایی دشت ورامین . دانشگاه تهران دانشکده . منابع طبیعی 1382

(36) در رابطه با فرهنگ و اندیشه ورامین نگاه کنید به : وزیری ، سعید ، ورامین قلمرو هنر و اندیشه . تهران : نشر آزادگان 1372   حاجی بیگی ، محمد علی . انقلاب اسلامی در ورامین . تهران : مرکز  اسناد 1382

(37)  مومنی ، مهدی . درآمدی به اصول و روشهای برنامه ریزی ناحیه ای ، تهران : نشر گویا 1377 ص 39 

 

 

1             3

copyright 2007 Gheleji