CSEREHÁT - SZÉKELYUDVARHELY Cu privire la participarea reprezentantului DPMN la semnarea Protocolului de la Odorheiu Secuiesc din 15 Decembrie 1997 
 
 
Raportez cu supunere, Superiorilor mei:  
 
În ziua de 15 Decembrie 1997 am participat la negocierea semnării unui Protocol la Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, între (1) primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, (2) consilierii locali, (3) Congregația Inimii Neprihănite, (4) Aris Industries S.A. i (5) Basel Hift. Întâlnirea a fost organizată de APADOR(CH) i Liga Pro-Europa. La invitația organizatorilor i cu aprobarea ministrului Tokay Gyorgy, am participat la întrunire în calitate de observator (ceea ce nu înseamnă ca nu am avut un rol activ pe parcursul negocierilor).  
 
Povestea începe în ziua de Duminica,14 Decembrie 1997, la orele 14, când am plecat din Bucureti, cu o maina Dacia 1300 a Comitetului Helsinki din România, împreuna cu Renate Weber i Gabriel Andreescu (plus oferul Cristescu de la APADOR), Am ajuns la Odorheiu Secuiesc la orele 20, i am tras la hotelul Târnava din centrul oraului. La orele 21 am avut o întâlnire de pregătire. Au participat: Gabriel Andreescu, Rénate Weber, Smaranda Enache, Szokoly Elek i subsemnatul. S-a stabilit, în linii generale, programul de a doua zi, tactica de adoptat în cazul în care senatorul George Pruteanu ar dori sa asiste la negocieri, modalitatea de desfăurare a întâlnirii etc. Am mers la culcare la 2 noaptea.  
 
În dimineața zilei de Luni,15 Decembrie 1997, grupul menționat mai sus a vizitat clădirea din Cserehat. Senatorul Pruteanu, plus doua echipe de televiziune, se aflau deja acolo. Câteva observații personale: clădirea este imensă, situată pe un deal ce domina oraul, iar privelitea este minunata. Mi s-a părut ca:  
 
(a) clădirea este supradimensionată (P+2) din multe puncte de vedere (e.g.: holuri extrem de spațioase, încăperi largi i înalte, scări interioare cu o vădita justificare estetic-arhitecturala etc.);  
 
(b) nu cred ca planul clădirii a fost efectuat avându-se în vedere destinația declarata a edificiului, aceea de a găzdui un aezământ pentru îngrijirea i educarea copiilor handicapați. De pilda: (I) nu exista lifturi, dei odăile în care se presupune ca vor dormi copiii se afla la etajul II; (ii) nu exista rampe pentru cărucioare, ci numai scări cu trepte înalte, pe care doar un adult sănătos i în putere le-ar putea urca i cobori fără dificultăți; (iii) nu exista săli speciale de tratament medical sau recuperatoriu, ci doar o camera ce se spune ca va deveni cabinetul medical; (iv) nu exista masuri i instalații speciale de siguranța (e.g.: balustradele joase, ferestrele i uile neasigurate etc.); (v) grupurile sanitare sunt construite în mod evident pentru a fi folosite de adulți sănătoi, iar nu de copii, i cu atât mai puțin de câtre nite copii cu handicap fizic sau mental;  
 
(c) după părerea mea, clădirea este potrivita pentru un I seminar teologic greco-catolic, eventual cu o mica anexa destinata copiilor orfani (iar nu handicapați); dacă se admite rezonabilitatea unei asemenea destinații, atunci clădirea apare într-o lumina noua i justifica în buna măsura frustrările comunității locale, frustrări exprimate de primar, de consilierii locali, de presa locala etc.;  
 
(d) existenta pazei înarmate în clădire i în jurul edificiului este un factor suplimentar de tensiune intre Congregație i comunitatea locala.  
 
După vizitarea clădirii, ne-am îndreptat spre sala de festivități a Consiliului local, unde urmau sa se desfăoare negocierile. Alături de cei invitați, s-au prezentat la întâlnire i reprezentanții presei centrale (TVR1, Mediafax etc.), ce-l acompaniau pe senatorul George Pruteanu. Pentru a forța prezenta senatorului la negocieri, Congregația Inimii Neprihănite a anunțat ca George Pruteanu. Face parte din delegația lor, lucru socotit inacceptabil de către consilierii locali. Spre a dezamorsa criza, organizatorii au hotărât că la negocieri sa participe doar părțile interesate, iar senatorul, presa centrala, precum i presa locala (ce fusese inițial invitata) sa nu fie prezenți în sala. Senatorul s-a manifestat cu furie (neputincioasa), i este meritul lui Gabriel Andreescu de a-I fi dat afara, până la urma, din încăpere.  
 
Întâlnirea propriu-zisa a debutat la orele 11 cu o declarație de intenții a lui Cyril Bürgel, reprezentantul Basel Hilft i finanțatorul construcției. El a adoptat un ton de împăciuire i chiar i-a cerut iertare pentru eventualele inconveniente pe care le-ar fi adus comunității locale prin construirea aezământului.  
 
În replica, primarul Szász Jenő a folosit un ton dur, cum ca nu accepta altă soluție decât răscumpărarea clădirii i trecerea ei în proprietatea Consiliului local Odorheiu Secuiesc.  
 
Au urmat apoi nenumărate (i aproape cu neputința de descris) argumente i contra-argumente, dovedind (i) lipsa de comunicare actualmente existenta între părți i (ii) faptul ca nu se va putea ajunge la un compromis în probleme aa-zis ontologice, cum ar fi cele legate de proprietatea asupra terenului. Pe la 14:30, când spiritele erau destul de încinse, iar oboseala începuse sa se arate la cei mai mulți dintre participanți, mi-am permis sa propun încheierea unui protocol care să recunoască existenta unei platforme comune minimale, pe cinci puncte, i anume:  
 
(1) limba materna i religia copiilor ce vor avea de-a face cu aezământul nu vor fi schimbate;  
(2) vor fi angajate cu prioritate persoane din Odorheiu Secuiesc i din zona;  
(3) copiii cu handicap din Odorheiu Secuiesc au prioritate;  
(4) numărul măicuțelor va rămâne intre 10 i 20;  
(5) constituirea unui grup de contact, care sa supravegheze aezământul încă de acum (grup format din măicuțe, consilieri locali, dar i medici, contabili etc.).  
 
Propunerea a fost primita cu oarece entuziasm de către pârtile implicate, aa ca am trecut imediat la formularea textului Protocolului. Personal, speram ca într-o jumătate de ora totul va fi gata, apoi se va tine conferința de presa, iar noi ne vom putea întoarce acasă la o ora rezonabila. Din păcate, n-a fost sa fie aa.  
 
Prima forma a Protocolului a fost discutata i rediscutată, până când din propunerile inițiale n-a mai rămas aproape nimic. În acel moment (pe la orele 16:30), Smaranda Enache mi-a mărturisit ca ea nu crede ca se va mai semna ceva, pentru ca atmosfera semăna foarte bine cu cea de la alte negocieri (de la Târgu Mure), care euaseră. Gabriel Andreescu i Renate Weber au reluat încercarea de a se iei din noianul argumentelor sterile.    
 
Parca spre a compromite orice ansa de înțelegere, în acel moment primarul a înmânat finanțatorului (Cyril Bürgel) i reprezentantului Aris (pe numele sau Roibu) o hârtie prin care îi anunța oficial ca Primăria va începe acțiunea legală de răscumpărare a clădirii. Pentru a doua oara pe parcursul negocierilor, reprezentantul Basel Hilft s-a declarat profund jignit (i antajat); prima oară fusese atunci când primarul a produs un lamentabil i foarte injurios protest al părinților copiilor cu handicap din Odorheiu Secuiesc. Până la urma, Cyril Bürgel n-a mai putut fi reținut de nimeni (nici de Gabriel Andreescu, nici de măicuțe, nici de mine) sa rămână în sala; a plecat i a dat o declarație presei (care atepta de la prânz în fata uii, i care va continua sa atepte acolo până după 18:30), cum ca nu va mai finanța terminarea lucrărilor la clădire (pentru ca se presupune ca ar mai fi nevoie de circa un milion de dolari).  
 
Din acest moment, am observat o schimbare de atitudine, atât la primar, cât i la consilierii locali. Până atunci, unii dintre acetia adoptaseră o poziție extrem de rigida; de pilda, ei insistau ca viitorii angajați ai aezământului sa fie doar din Odorheiu Secuiesc i din zona Odorhei, iar nu din Odorheiu Secuiesc i din zona, cum propuneau măicuțele. Pentru mine a devenit limpede ca, până să se teamă de romanizare etc., consilierii doreau doar sa evite prezenta unor persoane (fie ele i de naționalitate maghiara) din Miercurea Ciuc. i a fost nevoie de întreg talentul acrobatico-negociatoristic al lui Gabriel Andreescu, Renate Weber i Smaranda Enache pentru a calma spiritele - ce se încinseseră din nou.  
 
După apte ore de negocieri epuizante, aproape cu disperare, am făcut o ultima propunere: punctele din platforma minimala asupra cărora exista divergențe să fie pur i simplu scoase din text, iar eventualele rezerve sa fie menționate când se va semna forma finala a Protocolului. După încă o perioada de agonie (fără extaz), aa s-a i întâmplat, iar Protocolul poate fi citit în anexa acestui raport. 0 mențiune speciala s-ar cuveni făcuta asupra punctului 1; au existat următoarele variante: 
 
(a) Beneficiarii sunt copiii cu dificultăți i handicap din Odorheiu Secuiesc i din zona Odorhei (varianta Consiliului local);  
(b) Beneficiarii sunt copii cu dificultăți. Copiii cu handicap din Odorheiu Secuiesc i din zona au prioritate (varianta Congregației);  
(c) Beneficiarii sunt copiii cu dificultăți. Copiii cu handicap din Odorheiu Secuiesc i din zona au prioritate. Procentul copiilor cu handicap în cadrul categoriei copiilor cu dificultăți va fi stabilit ulterior, de către o comisie de specialitate (medici, asistenți sociali, măicuțe, autorități locale i județene etc.). Aceasta era varianta mea.  
 
Nici una din cele trei variante de mai sus n-a întrunit acordul părților; în aceasta noua situație de criza, Gabriel Andreescu a propus actuala formulare a punctului 1, formulare care a fost - nu foarte uor - acceptata până la urma.  
 
Trebuie sa mărturisesc aici ca, în acele momente, a fost nevoie uneori ca moderatorii sa cam ridice tonul la părțile angajate în negocieri. Până i eu mi-am permis o data sa bat cu pumnul în masda (desigur, pe jumătate în gluma). În cele din urma, Protocolul a fost semnat (era trecut de orele 18), i a urmat o scurtă conferința de presa, în fata unor jurnaliti obosiți i foarte frustrați.  
 
Aproape împleticindu-ne, ne-am dus sa mâncăm ceva, apoi ne-am despărțit de cei de la Liga Pro-Europa (care au plecat la Târgu Mure), iar noi, în aceeai formație, ne-am îndreptat spre Bucureti, unde am ajuns, cu peripeții, la orele 4 în dimineața zilei de Marti,16 Decembrie 1997.  
 
Sunt foarte multe alte amănunte pe care nu le-am trecut în acest raport, dar pe care le pot povesti, daca exista interes pentru aa ceva.  
 
Dincolo de raportul propriu-zis, mi-as permite, cu toata umilința, o seama de considerațiuni: Odorheiu Secuiesc are o populație secuiască de peste 95%; este vorba despre o comunitate foarte conservatoare i foarte mult centrata pe interese strict locale. Localnicii sunt extrem de suspicioi fata de cei din afara zonei Odorhei. De asemenea, ca o reacție de auto-apărare, ei sunt foarte mândri de statutul lor i al oraului lor, dei acestea se întemeiază pe izolare. Subzista încă resentimente împotriva oraului Miercurea Ciuc, declanate de când Miercurea Ciucului a devenit reedința de județ.  
 
Pe de alta parte, Congregația Inimii Neprihănite nu a înțeles, până acum, specificul comunității locale în mijlocul căreia va trebui, eventual, să-i desfăoare activitatea i ca-i duca viata.  
 
Impresia mea, ca nespecialist, este ca ambele părți în conflict au făcut erori, inclusiv juridice, foarte mari; totui, cred că fostul primar i fostul Consiliu local au greit mult mai mult i mult mai adânc. Măsura în care fostul primar i fostul Consiliu local au greit din prostie, nepricepere sau din pricina corupției (bani, calatorii în Occident etc.) nu o pot aprecia, în actuala faza a cercetării.  
 
Am impresia, de asemenea, ca poziția Congregației este mult mai solidă, actualmente, decât cea a Consiliului local. Evident, nu pot sa prezic ce se va întâmpla peste 5-6 ani, când problema juridica ii va fi aflat, sa sperăm, rezolvarea definitivă. Ceea ce pot spune însă cu certitudine este faptul că un asemenea focar de infecție poate molipsi ansamblul corpului social, i amenință să compromită precum evenimentele de la Târgu Mure din 1990 pentru încă un deceniu eforturile României de integrare euro-atlantică.  
 
Câteva ceasuri petrecute în secuime te pot repede îmbolnăvi de scenarita; fie-mi, dar, îngăduit i mie să-mi permit câteva speculații: O chestiune esențialmente locală, parohiala chiar, inițial neînsemnată, a fost transformata probabil de către profesioniti într-o diversiune care amenința să compromită imaginea secuimii, a maghiarimii din România i chiar a României. Scopul pare sa fie întreruperea actualelor tentative de integrare euro-atlantică, precum i o apropiere de zona de interese, influenta i dominație a fostului Imperiu Sovietic. Drama (câteodată comedia) ce se derulează acum la Odorheiu Secuiesc este aceea a unei comunități extrem de centrate asupra unor probleme strict locale ce se vede folosita de anumite grupuri de interese drept imagine a ungurimii din România.  
 
Impresia mea este ca măicuțele Congregației sunt de fațada, dar o fațada foarte convenabila. Imaginea promovata este cam următoarea: bestiile de secui nu le lasă pe bietele măicuțe sa aibă grijă de orfani i copii handicapați, pentru ca secuii sunt unguri, iar ungurii sunt ovini, anti-români i, în genere, lipsiți de inima (din moment ce vor sa le alunge pe seraficele călugărițe ale Congregației Inimii Neprihănite).  
 
Rezolvarea tensiunilor actuale nu-i o chestiune juridica sau morala, ci o problemă eminamente politică, ce nu privete doar UDMR, ci toate forțele democratice din România. După părerea mea, chestiunea de la Odorheiu Secuiesc este foarte grava i nu mai suferă amânare. După părerea mea, actualul protocol n-a făcut decât sa mai cumpere ceva timp, dar nu prea mult. În nici un caz nu-I vorba de trei luni; mai degrabă, de trei săptămâni (adică până după sărbătorile de iarna).  
 
Consider ca o prima urgenta sa li se asigure secuilor ajutorul pentru o abordare profesionista a situației (juridic, psihologic, politic etc.), deoarece impresia mea este ca de partea cealaltă se afla profesioniti relativ înalt calificați (i având, în mod evident, la dispoziție sume considerabile de bani).  
 
De aceea, va rog sa luați în considerare cele câteva modeste propuneri de mai jos: .  
 
(1) Detaarea de urgenta, pe lângă Consiliul local i primar, pentru o perioada de cel puțin 90 de zile a doua persoane: (a) un jurist experimentat, eventual însoțit de o echipa corespunzătoare pentru cercetări legislative i (b) un specialist în conflict management. Plata acestor specialiti s-ar putea face i din surse externe, pe care le-am identificat.  
(2) Un audit al finanțelor municipiului Odorheiu Secuiesc, împreună cu o cercetare asupra situației financiare a membrilor fostului Consiliu, precum i a fostului primar.  
(3) Audit la firma Aris Industries în legătura cu construcția în cauza (i, desigur, nu numai cu ea). Subliniez faptul ca Roibu mi s-a părut sensibil la argumente raționale, ceea ce ar putea semnala i faptul ca s-ar cam teme de o purecare a hârțoagelor afacerilor sale. În acelai timp, cum eu cred ca avem de-a face cu profesioniti, ansele de a găsi ceva necurat acolo sunt foarte reduse.  
(4) Sesizarea autoritarilor competente (cum ar fi de pilda, Garda Financiara) în legătura cu eventualele neregularități sau ilegalități legate de clădirea din Cserehát.  
 
 
S C E N A R I U ( non-S.F.)  
 
Îmi pot imagina ca ar fi vorba de banii fostei Securități, sau pur i simplu de bani murdari etc. Banii vin din Elveția, sa spunem, i în scripte apare ca pentru clădire s-ar fi cheltuit 7 milioane de dolari. Sa mai presupunem ca, în realitate, construcția a costat doar 5 milioane de dolari. Avantaj imediat: 2 milioane de dolari, Sa mai presupunem ca acea clădire nu a fost construita spre a adăposti copii handicapați, ci e vorba, în realitate, de un seminar greco-catolic. Sa mai presupunem ca Vaticanul este dispus sa mai plătească vreo 5 milioane de dolari pentru clădire, daca greco-catolicii devin proprietari de drept. Avantaje: se spăla banii murdari, i se mai i câtiga pe deasupra câteva milioane bune de dolari.  
 
 
 
Dan Oprescu  
 
Bucuresti,16 XII 1997  
 
 
 
 
Dokumentumok | Archív | Friss hírek | Fotók | Tiltakozások, felhívások | Üzenetek | Sajtószemle | Vissza a kezdőlapra  


This page hosted by
Get your own Free Home Page