Bitkiden şifa

Home
Ölçüler
Dualarımız
Site haritası
Güzel sözler
Çiçek bahçesi
Hadis-i şerifler
Sünnet-i seniye

sayfamıza mesaj

Giriş Sayfası Olarak Ayarla      Sık Kullanılanlara Ekle

Sayfayı yazdır
 Isırgan otu (Urtica dioca/urenus)
El ve ayak banyoları Çay hazırlamak Tentürü
Resim 1 Saç yıkamak Resim 2  Resim 3

Isırgan otu nedir?

Bir keresinde , radyoda konusma yapan bir doktor tarafından , sahip oldugumuz sifalı bitkilerin en etkililerinden birinin Isırgan Otu (Urtica diocia / urens) oldugu belirtilmisti . Eger ne kadar sifalı oldugunu bilmis olsaydı , insanlık alemi ısırganotundan baska hiç bir sey yetistirmezdi . Ama ne yazık ki , bu gerçek pek az kisi tarafından biliniyor . Isırganotu , kökünden baslamak üzere , kökü , yaprakları , tohumları bile sifalı olan bir bitkidir . Eski çaglarda da büyük bir saygınlıga sahipti . Albrecht Dürer (1471 - 1528) bir tablosunda , elinde ısırganotu olan bir melegin Tanrı katına uçusunu canlandırmıstı . Isviçreli botanik bilimci Künzle , bir yazısında , yakıcı özelligi sayesinde (Tüylerde bulunan histamin ve asetilkolin) korunmamıs olsaydı , bitkinin kökünün çoktan kurumus olacagını belirtmisti . Eger kendini koruyamamıs olsaydı , hasarat ve hayvanlar onu çoktan yok etmislerdi . Büyük ısırgan otu (Urtica diocia L.) , çok yıllık ve otsu bir bitkidir , boyu bazen 1 m'yi geçer , yapraklar koyu yesil renkli , saplı , disli kenarlı ve yakıcı tüylüdür . Küçük ısırgan otu (Urtica Urens L.) , bir yıllık ve otsu bir bitkidir .Boyu 60 cm kadar olabilir . Yapraklar açık yesil renkli , saplı , disli kenarlı ve yakıcı tüylüdür . Duvar kenarları ve harabeliklerde bol olarak görünür .Her iki türünde yaprakları 2-4 cm uzunlukta , oval veya kalp biçimindedir . Taze iken deri ile temas edince deride kızartı ve yanma yapar . Dızlagan ve dikenli ısırgan isimleriyle de bilinir . Ülkemizde her iki tür de yetisir .

Isırganotu , karaciger ve safra kesesi hastalıklarında , dalak hastalıklarında , solunum sistemi balgamlanmasında , mide kramplarında ve ülserlerindebagırsak ülserlerinde ve akciger hastalıklarında öncelikle önerilir . Degerli etken maddeleri (Potasyum tuzları , organik asitler-formik asit , histamin , asetilkolin ve Vitamin C) alabilmek için , çay hazırlanırken , yapraklar yalnızca haslanır (kaynatılmaz) . Isırganotu , koruyucu olarak da günde bir bardak içilebilir . Mikroplu hastalıklarda ve mikrop salgılanan hallerde de bitki çok iyi bir yardımcıdır . Belirli bir yastan sonra bedendeki demir miktarı azalmaya baslar . Bu nedenle , yorgunlık ve bitkinlik halleri görülür , kisi yaslandıgını düsünmeye baslar ve verimliligi giderek azalır . Iste bu durumlarda , demir içerikli taze ısırgan otu ile çok olumlu sonuçlar alınabilir . Bir ısırgan otu küründen sonra , kisi kendini çok kısa bir süre içerisinde eskiye oranla çok daha rahat hisseder , enerji ve çalısma gücü geri gelir , dıs görünüm olarak da belirgin bir güzelme baslar .

Başa dön

 

Resim 1

Başa dön

Resim 2

Isirganotu - Büyütmek için TIKLAYINIZ

Başa dön

Resim 3

Isirganotu - Büyütmek için TIKLAYINIZ

Başa dön

 

 

 

 

Kullanım Biçimleri :

Çay hazırlamak : Yarım veya bir tatlı kasıgı ince kıyılmıs bitki , orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haslanır  , 5 dakika demlendikten sonra süzülür .

Başa dön

Isırganotu Tentürü : Ilkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yıkanır , elden geldigince ince kıyılır ve bir sisenin bogazına kadar doldurulur . Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir , hergün çalkalanarak güneste 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür . Koyu renkli siselerde , serin bir yerde yıllarca saklanabilir .

Başa dön

El ve Ayak Banyoları : Iki avuç dolusu yıkanmıs kök , sap ve yaprak , 5 litre soguk suya konularak , 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır . Banyo sırasında bitkiler suyun içinde kalabilir . Bu banyo suyu , yediden ısıtılarak , 2-3 kere daha kullanılabilir .

Saç Yıkamak : 4-5 avuç taze veya kurutulmus yaprak , 5 litre suya koyulur , agır ateste kaynama derecesine kadar ısıtılır , 5 dakika demlendikten sonra süzülür . Kök kullanıldıgında ise , 2 avuç dolusu ince kıyılmıs kök , 10-12 saat soguk suda bekletilir , sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 10 dakika beklendikten sonra süzülür . Bu durumda , saç yıkamak için sodalı sabun gerekir .

Başa dön