Conclusions


Aquest treball m'ha fet arribar a les conclusions següents:


1. La Llei 1/1998 de Política Lingüística (l'actual) és massa tova, és a dir, massa poc normalitzadora. Fins i tot, ja no es no titula "Llei de Normalització Lingüística". Això s'explica, en part (vide resum) perquè quan van començar els treballs de la Ponència hi va haver moltes pressions per part del PSC i de sectors afins perquè s'abolissin certs temes i certs termes.

2. Un dels motius que semblen, a primer cop d'ull, més bàsics per entendre la rebaixa de la Llei és el de l'existència de les polèmiques lingüístiques aparegudes als mitjans de comunicació. Concretament, la premsa espanyola s'hi ha interessat i n'ha parlat sovint, i és per això que m'atrau aquesta qüestió, i per això vaig decidir compilar tot el material sobre la normalització de la premsa .


3. La primera Llei (la del 1983) també havia tingut unes retallades dels objectius i dela plantejaments, com hem vist en el resum. Llavors, però, la principal causa va ser l'afany de trobar el consens i la recerca constant de la unanimitat total del Parlament. Ja aleshores la normalització perdia un llençol a cada bugada, com va passar el 1998.

4. El Parlament català, al meu parer, ha tingut massa poc en compte tant els professionals de la llengua (sociolingüistes, filòlegs, acadèmics, assagistes, professors, escriptors, etc) com els processos de normalització d'altres llengües a l'hora de fer les Lleis; en canvi, sí que ha volgut pactar i dialogar amb grupuscles amb interessos molt allunyats dels de la ciutadania. Aquesta hipòtesi es desprèn de l'al·lusió que fa l'article (vide resum) als treballs i fatigues de les Ponències de les Lleis per mantenir l'esperit inicial i de les pressions que ja he comentat.

5. Els col·lectius en defensa de la normalització del català sempre han anat més enllà de les Lleis, igual que una bona part de la societat catalana. És, però, fonamental, que els partits i el Parlament en general estiguin més propers a la societat civil.

6. Fer Lleis de Normalització no ha estat ni gens fàcil ni gens ràpid. Tot i això, s'ha perdut el (tan cercat i preuat) consens total. És un tema que cada vegada és més debatut i més popular, amb més presència al carrer i als media, la qual cosa només és positiva fins a cert punt.

7. E. Boix i F.X. Vila afirmen que el conflicte lingüístic prové d'un desajust entre les capacitats d'una llengua de servir a una sèrie de finalitats i les necessitats socioculturals d'aquesta societat. Per tant, existeix conflicte sempre que hi ha un desajust com l'esmentat, sense necessitat que existeixi una altra llengua. O sigui, que no cal que hi hagi competència. Als Països Catalans, hi ha un conflicte lingüístic entès en termes de desajust, un desajust que podria i hauria de ser compensat per les Lleis de Normalització, però al capdavall aquetes lleis no són tan eficaces com per solucionar el problema.


8. En resum, aquests autors -i Ninyoles- plantegen el conflicte en termes de desajust: el català té un desajust, perquè no està normalitzat en tots els àmbits, en el sentit que no serveix per a tot (totes les necessitats socials). I segons Milian, aquest desajust necessita una legislació en matèria de llengua molt més agosarada de la que tenim.


9. Per contra, els sectors antinormalitzadors plantegen el conflicte en termes de competència. Segons ells, existeix una competència entre el català i el castellà a Catalunya, i la seva denúncia de la situació presumptament precària del castellà a Catalunya es basa en aquest plantejament: el fet que la llengua vehicular de l'escola sigui el català és incompatible amb el fet que ho sigui el castellà, perquè ho és una o ho és l'altra. És la manera de denunciar la inferioritat del castellà en aquest àmbit, i potser generalitzar-ho. Perquè des del punt de vista del desajust, no es pot denunciar la inferioritat del castellà, atès que el castellà serveix per a cobrir totes les necessitats socials.

10. Atès que el consens i la unanimitat al voltant de les Lleis de Normalització són una prioritat i una condició sine qua non, és important i convenient -per a la salut del català- mantenir un percentatge de vots favorable als partits que impulsen o impulsarien el procés de normalització del català.


Introducció

Metodologia

Resum

La llei del 1998 a la premsa

Lleis

Articles

Conclusions



Daniel Ruiz-Trillo

L'elaboració de les lleis

UAB.

Política Lingüística 2001-2002

Albert Branchadell.