Etusivu Uunoituus Historiaa Keittiönoita ja Vihreä noita Alexsandrialainen wicca Sapatti nyt Linkit
Wicca

MITÄ WICCA ON?

TRADITIONAALINEN JA EKLEKTINEN WICCA

KENELLE WICCA ON TARKOITETTU?

ONKO WICCA IHAN OIKEA USKONTO?

YLEISIÄ ENNAKKOLUULOJA

MISTÄ WICCA ALKAA JA MIHIN SE LOPPUU?

WICCAN MORAALI JA REDE

WICCA JA MAGIA

ELEMENTIT

YKSI ELI ENERGIA KAIKKIALLA

WICCOJEN JUMALATAR

WICCOJEN JUMALA

COVEN VAI SOLITAARI

VARJOJEN KIRJA ELI PYHÄT KIRJOITUKSET

WICCAN ERI SUUNTAUKSIA

SAPATIT Eli auringon juhlat

ESPATIT Eli kuun juhlat

TYÖKALUT

TARUJA

SIIRTYMÄRIITIT

MITÄ WICCA ON?

Wicca on uuspakanallinen luonnonuskonto, jonka perustajaksi voidaan nimetä Gerald Gardner. Hänen jälkeensä wiccalaisuuteen on kuulunut paljon ihmisiä, jotka ovat tulkinneet wiccaa omalla tavallaan. Wiccassa on yleisesti käsitettynä kaksi pääsuuntausta: traditionalistinen wicca ja muut wiccat. Wiccaa voisi kuvata lyhyesti yleistäen näin: Wiccassa pidetään luontoa postitiivisena ja läheisenä sitä kunnioitetaan ja ihminen koetaan osaksi sitä, ei luonnon herraksi. Naisia kohdellaan tasa-arvoisesti. Wicca on loppujen lopuksi hyvinkin joustava uskonto, mutta sen tärkein sääntö ja moraali kuuluu: "Tee mitä tahdot kunhan et vahingoita", tästä ei tingitä. Wiccat eivät pidä omaa uskontoaan muita uskontoja parempana ja siksi he eivät käännytä tai hae uusia jäseniä. Wicca ei pakota mihinkään, wiccasta voi myös luopua, jos ei koe sitä omakseen. Kaikki wiccat ovat uskontonsa papittaria/pappeja.

Käy myös lukemassa hyödyllistä kritiikkiä täältä.

TRADITIONAALINEN JA EKLEKTINEN WICCA

Traditionalistiseen wiccaan kuuluu yleisen käsityksen mukaan vain kaksi suuntausta: garnerilainen wicca ja aleksandrialainen wicca. Traditio voi tarkoittaa perinteeksi muuttunutta suuntausta, mutta myös ehdotonta pitäytymistä perimätietoon. Gardnerilainen ja aleksandrialainen wicca voidaan voidaan erottaa muista wiccan suuntauksista juuri sillä, että ne molemmat pohjautuvat Gerald Gardnerin alkuperäiseen Book of Shadows:iin nimenomaan sen esoteerisen osuuden puolesta. Muut wiccan suuntaukset ovat syntyneet myöhemmin julkisen tiedon pohjalta. Sekä traditionaalinen, että eklektinen wicca ovat tasa-arvoisia, vaikka jotkut yksilöt joskus tuntuvatkin arvottavan toisen toista paremmaksi. Ihmiset ovat erilaisia ja heillä on erilaisia tarpeita ja siksi on muodostunut erilaisia wiccan suuntauksia, jotka vastaavat eri tarpeisiin. Nykyisin eklektinen wicca on se wiccan muoto, johon ensimmäiseksi törmätään. Se on joustavaa ja yksilön tarpeisiin helposti muukautuvaa. Ensimmäinen suomeksi käännetty kirjakin on eklektinen: Scott Cunninghamin: Wicca - opas wiccan harjoittajalle, valitettavasti se on täynnä käännösvirheitä ja ei yksin riitä kertomaan koko wiccan maailmankatsomuksesta tai sen harjoittamisen muodoista. Tosin se on hyvä kirja aloittaa asiaan tutustuminen.

KENELLE WICCA ON TARKOITETTU?

Wicca uskontona ei ole kaikille. Tämä tarkoittaa sitä, että wiccat eivät ajattele uskontonsa olevan "oikeassa", he ajattelevat sen olevan vain oikeita heille itselleen. Siksi wiccat eivät käännytä tai hae uusia jäseniä. Wiccoilla ei ole olemassa suurta gurua tai johtajaa, joka sanelee muille mitä tehdä. Wiccan harjoittamisen voi myös tahtoessaan lopettaa. Ihmisethän muuttuvat, mielestäni tämän pitäisi olla jokaisessa uskonnossa itsestäänselvyys.

ONKO WICCA IHAN OIKEA USKONTO?

Aivan yhtä "oikea" uskonto kuin esimerkiksi kristinusko tai buddhalaisuus. Tällähetkellä Suomessa on käynnissä projekti, jolla pyritään saattamaan wicca viralliseksi uskontokunnaksi Suomessa. Projektin tarkoituksena on saada wiccoille samat uskonnollisen yhdyskunnan oikeudet kuin muillakin rekisteröidyillä uskonnollisilla yhdyskunnilla on. Lisäksi tarkoituksena on saada suuri yleisö ymmärtämään mitä wicca on ja mitä se ei ole ja täten rikkomaan ennakkoluuloja.

Usein olen kuullut varsinkin kristillisestä taustasta peräisin olevilta ihmisiltä kysymyksiä elämän tarkoituksesta wiccalaisille, kärsimyksen syistä yms. Ihan ensiksi on sanottava, että wiccaan ei voi suhtautua kuten kristinuskoon. Wicca nimittäin ei väitäkkään olevansa "ainoa-oikea-uskonto-jonka-harjoittajat-tietävät-Totuuden". Siksi voi olla vaikea vastata kysymyksiisi, koska ei voi vastata kaikkien wiccojen puolesta, eikä myöskään väittää että oma mielipide/usko olisi totuus. Wicca eroaa myös kristinuskosta siinä, ettei se pyrikkään antamaan "vastauksia", jokasen pitää etsiä vastauksensa itse. Siispä jokaisella wiccalla onkin usein omat kysymyksensä ja omat vastauksensa ja ne eivät todellakaan vastaa koko wiccakenttää. Yleinen usko on kuitenkin jälleensyntymiseen, missä muodossa tämä tapahtuu, sen jokainen wicca määrittelee itse. Wicca saatetaan asiantuntemattomalta taholta pikaisesti tuomita "taas yhdeksi lahkoksi", mutta täältä löytyvästä linkistä voimme lukea, että wicca ei lukeudu" vaaralliseksi kultiksi".

YLEISIÄ ENNAKKOLUULOJA

Ensimmäinen yleinen ennakkoluulo varsinkin kristittyjen ja tapakristittyjen keskuudessa on, että wicca olisi jokin saatananpalvonnan muoto. Sitä se ei ole. Wiccat eivät usko saatanaan tai muihinkaan kristillisen uskonnon mytologisiin hahmoihin.

Toinen ennakkoluulo, johon olen törmännyt on wiccojen vapaamielisyys seksuaalisuuden suhteen. Hämmästyttävää kyllä tässä tuhansien saunojen maassa ei tahdota ymmärtää rituaalista alastomuutta. Se että wiccat kunnioittavat luontoa ja pitävät seksuaalisuutta pyhänä näkyy rituaalityöskentelyssä. Kohuttu "Suuri Riitti" eli yhtyminen tapahtuu yleensä VAIN maljan ja tikarin tai joskus harvoin yksityisesti pariskunnan kesken. Suuren Riitinkin tapauksessa sen saavat suorittaa VAIN rakastavaiset tai aviopari. Ketään ei myöskään voida painostaa tai houkutella suureen riittiin. Toisen ihmisen manipuloiminen olisi vahingoittamista. Lisää vahingoittamisesta tulee myöhemmässä osiossa. Suuri Riitti tapahtuu myös aina yksityisyydessä. Seksuaalimagian käytön luulisi olevan jo tuttua meille suomalaisillekin tänne tulleiden vaikutteiden mm. Tantran kautta. Kuitenkin monien vuosisatojen kristillismoralismin pakkosyöttäminen kansalle on tuottanut tuloksia ja edelleen monet ihmiset pitävät seksuaalisuutta piiloteltavana ja häpeällisenä asiana. Lisäksi seksuaalisuuden yhdistäminen toiseen kristillisen näkökulman mukaan "pahaan asiaan" eli magian käyttöön saa "yliluonnollisiin asioihin" uskomattomankin tapakristityn pelkäämään, että kyseessä olisi jotain saatanallista. Magian käytöstä tulee lisää infoa tuonnenpana. Kristillisyys on tuonut mukanaan myös monia rajoituksia esimerkiksi sen suhteen, mikä on seksuaalista (ja pahaa) ja mikä ei. Monissa wiccakirjoissa mainittu fivefold kiss tuottaa myös joskus suvaitsevaisuus ongelmia. Ihmisten mielikuvitus on kai niin kiero, että kaikessa kuvitellaan olevan jotain "perverssiä" tai "kinkiä", vaikka kyseessä olisi pikemminkin henkinen tapahtuma. Henkisen seksuaalienergian ja polariteettien käsittäminen on monille ei-wiccoille vaikesti ymmärrettävä asia. Mielestäni Janet ja Stewart Farrarin kirjassa: Witches' Bible alkaen sivulta 156 on selitetty kattavasti ja selkeästi seksin yhteydestä wiccaan. Kehotan lukemaan sen, jos aihe kiinnostaa.

Kolmas ennakkoluulo on, että Wiccan työkaluista Athamella suoritettaiin viiltelyä, veriuhreja tai muuta sen kaltaista vahingoittavaa toimintaa. Tämä ei ole totta, jo pelkkä Wiccan Redekin kieltää sen yksiselitteisesti.

Lisää ennakkoluuloista ja peloista, voi lukea täältä.

MISTÄ WICCA ALKAA JA MIHIN SE LOPPUU?

Wiccan rajaaminen tai määritteleminen on vaikeaa ellei peräti mahdotonta, koska wiccalaisuus perustuu niin pitkälti itseidentifikaatioon. Kuitenkin wiccojen yhteisiksi piirteiksi mainitaan mm. seuraavia: positiivista suhdetta luontoon pidetään pyhänä, ihminen ajatellaan osaksi luontoa, nainen on tasa-aevoisessa tai johtavan papittaren asemassa, muita uskontoja kohtaan ollaan suvaitsevaisia ja täten kaikenlainen käännyttäminen on epäsuotuisaa, seksuaalisuus ja ruumiillisuus ovat hyviä ja pyhiä, oma kokemus ja henkilökohtainen suhde Jumaluuteen ovat tärkeitä, kaikki ovat papittaria ja pappeja, elementit Maa, Ilma, Tuli ja Vesi ovat tärkeitä, mahdolliset coven eli noitapiirirakenteet. Wiccat kokevat olevansa osa maailmankaikkeutta. He löytävät jumaluuden Jumalattaren ja/tai Jumalan eri muodossa.

Kaikille wiccasta kiinnostuneille suosittelen lisäksi sivua www.wicca.fi, josta löytyy mm. erittäin kattava kirjalista.

WICCAN REDE

Rede on kehoitus toiset käyttävät sanaa laki, mutta itse kutsuisin sitä kehoitukseksi. Kehoitukseksi siksi, että se on se pätkä, jonka monet wiccasta kiinnostuneet huomaavat vastaavan omaa moraalikoodiaan. Siihen ei siis tarvitse pakottaa ketään. Yleisesti käytetty pätkä on tämä:

An it harm none, do what ye will. Suomeksi: Tee mitä tahdot, kunhan et vahingoita.

Tähän pätkään liitetään myös usein ns. kolminkertaisuuden laki eli:

Mind the threefold law ye should, Three times bad and three times good

Sen merkitys lyhyesti on, että sen minkä lähetät palaa sinulle kolminkertaisena takaisin. Toiset wiccat toteavat sen palaavan saman suuruisena takaisin, toiset taas sanovat sen vain palaavan takaisin, määrittelemättä kuinka suurena. Joka tapauksessa molemmat lauseet kertovat siitä, että wiccoilla on vahva moraalikäsitys: ei saa vahingoittaa. Vahingoittamisella tarkoitetaan manipulaatiota, fyysistä vahingoittamista, henkistä vahingoittamista, maagista vahingoittamista, jne. Kuitenkaan wiccassa ei ole sääntökokoelmaa, joka kieltää kaiken, vaan terveelle omalletunnolle ja maalaisjärjelle annetaan mahdollisuus toimia.

Wiccan Rede on tietääkseeni lähtöisin Doreen Valienten kirjoituksesta. Tämä teksti kuuluu näin:

The Wiccan Rede

(By Doreen Valiente)


Bide the Wiccan Redes ye must, In Perfect Love and Perfect Trust;

Live ye must and let to live, Fairly take and fairly give;

Form the Circle thrice about, To keep unwelcome spirits out;

Bind fast the spell every time, Let the words be spoke in rhyme.

Soft of eye and light of touch, Speak ye little, listen much;

Deosil go by waxing moon, Sing and dance the Witches' Rune;

Widdershins go by waning moon, Chant ye then a baleful tune;

When the Lady's moon is new, Kiss hand to her times two;

When the moon rides at peak, Heart's desire then ye seek.

Heed the North wind's mighty gale, Lock the door & trim the sail;

When the wind comes from the South, Love will kiss them on the mouth;

When the wind blows from the West, Departed souls have no rest;

When the wind blows from the East, Expect the new and set the feast.

Nine woods in the cauldron go, Burn them quick, burn them slow;

Elder be the Lady's tree, Burn it not or curs'd ye'll be;

When the wind begins to turn, Soon Beltane fires will burn;

When the wheel has turned to Yule, Light the log, the Horned One rules.

Heed the flower, bush or tree By the Lady blessed be'

When the rippling waters flow cast a stone - the truth you'll know;

When ye have & hold a need, Hearken not to others' greed;

With a fool no seasons spend, Or be counted as his friend.

Merry meet and merry part Bright the cheeks, warm the heart;

Mind the threefold law ye should, Three times bad and three times good;

Whene'er misfortune is enow, Wear the star upon your brow;

True in troth ever ye be Lest thy love prove false to thee.

'Tis by the sun that life be won, And by the moon that change be done;

If ye would clear the path to will, Make certain the mind be still;

What good be tools without Inner Light? What good be magic without wisdom-sight?

Eight words the Wiccan Rede fulfill - An it harm none, do what ye will.

WICCA JA MAGIA

Kyllä wiccat ovat noitia ja he harjoittavat magiaa. Mitä magia on? Magia on energian käyttöä ja ohjausta, jotta saavutettaisiin toivottu lopputulos. Energia ei ole "hyvää" tai "pahaa", myöskään magian harjoittaminen ei ole hyvää tai pahaa. Kyse on tekijästä ja hänen motiiveistaan. Koska wiccat noudattavat Redeä, he eivät voi harjoittaa vahingoittavaa magiaa.

YKSI ELI ENERGIA KAIKKIALLA

Wiccat uskovat, että kaikkialla maailmankaikkeudessa kaikki koostuu loppujenlopuksi samasta energiasta. Jotkut kutsuvat tuota energiaa Voimaksi toiset Energiaksi ja kolmannet Akashaksi. Tämä energia on persoonatonta ja se on juuri sitä energiaa, johon wiccat pyrkivät vaikuttamaan, harjoittaessaan magiaa. Energia ei ole luonteeltaan hyvää tai pahaa, vaan neutraalia. Jotkut tulkitsevat sen olleen alkuräjähdyksen syynä, toiset vertaavat sitä sähköpistokkeesta tulevaan sähkövirtaan. Wiccat ajattelevat, että tämä Energia, tämä Yksi on jakautunut kahtia, muodostaen kaksi vastakohtaa: Jumalan ja Jumalattaren. Nämä vastakohdat eivät kuitenkaan ole akselilla hyvä-paha, kuten kristinusko on jakaantunut, vaan feminiininen-maskuliininen.

COVEN VAI SOLITAARI

Voisi sanoa, että wiccan harjoituksessa on kahta eri muotoa: coven -työskentely ja solitaarinen eli itsellinen työskentely. Useimmat pienillä paikkakunnalla asuvat wiccat ovat ikäänkuin olosuhteiden pakosta solitaareja. Mutta suuremmilta paikkakunnilta löytyy sekä solitaareja että coven -työskentejijöitä. Solitaarisuus voi myös olla omatahtoinen valinta. Tietyillä suuntauksilla on omat tapansa toimia ja esimerkiksi tradionalistit työskentelevät miltein yksinomaan coveneissa. Mutta toisaalta eklektikot voivat valita haluavatko työskennellä solitaareina vai coveissa.

VARJOJEN KIRJA ELI PYHÄT KIRJOITUKSET

Wiccoilla ei ole pyhää kirjaa kuten esimerkiksi islamilaisilla Koraani. Wiccoilla on kuitenkin usein Books of Shadows eli Varjojen kirja, joka on wiccan omakätisesti kirjoittama opus. Tosin monet nykyisin käyttävät tietokonetta varjojen kirjansa kirjoittamiseen. Varjojen kirja sisältää loitsuja, rituaalikaavoja ja muita omistajansa tärkeiksi katsomaian kirjoituksia. Usein oma Varjojen kirja on kirjoittajalleen pyhä ja hän ei halua näyttää sen sisältöä kaikille. Toisaalta jotkut wiccat ovat hyvinkin avoimia omiensa suhteen ja julkaisevat ne jopa netissä.

WICCAN ERI SUUNTAUKSIA

Wiccassa on monia eri suuntauksia ja tässä on aika kattava linkki eri suuntauksista ja käsityksistä. Itse edustan aleksandrialaista wiccaa. Lisää linkkejä tulee, kunhan niitä löydän.. ;)

SIIRTYMÄRIITIT

Wiccat juhlistavat elämän suuria siirtymäriittejä kuten monien muidenkin uskontojen edustajat.

Wiccanings

Lapsen syntymää juhlistetaan seremonialla mimeltä wiccanings. Wiccanings eroaa esimerkiksi krstillisestä kasteesta siten, että siinä ei vauvaa sidota mihinkään uskontoon tai sukontokuntaan. Lapsi sen sijaan siunataan.

Tässä muutamia linkkejä:

Wiccaning -rituaali

Wiccaning

 

Handfasting

Wiccahäät ovat nimeltään handfasting ja niissä kirjaimellisesti sidotaan pariskunnan kädet yhteen narulla. Alkuaan Handfasting eli kätten yhteen liittäminen oli ainoa avioliittoon vihkimistapa, koska kristillinen kirkko antoi maallisten tahojen hoitaa avioliittoon vihkimisen. Seremonia on saanut nimensä siitä, että sen aikana vihittävien kädet tai oikeastaan ranteet kirjaimellisesti sidotaan yhteen nauhalla. Tapa on lähtöisin samasta juuresta kuin kättelemisellä sopimuksen vahvistaminenkin.

Tässä muutamia linkkejä:

Handfasting info

Handfasting.com

 

Hyvästit

Hautajaisia ei wiccoilla vietetä kuten monissa muissa uskonnoissa, valtavasti surren. Toki jokainen kaipaa rakastaan ja itkeekin, mutta on hyvä muistaa, että se rakas ihminen syntyy uudelleen. Ehkä tapaatte jo seuraavassa elämässä. Kuolema ei ole wiccalaisille elämän loppu, vaan eräs vaihe spiraalissa.

Tässä muutamia linkkejä:

Eräs hyvästien rituaali

Hyvästit