Press clipp

Index:

MEDEX Project
Proposal

MEDEX Budget
Proposal 1997- 98

MEDEX 1996
Photo Gallery

MEDEX WWW
Links and Favorites

Children's aid Direct
Letter of Introduction

Terre des hommes
Letter of Introduction

Poruke / Messages

Siba's Home Page

Novi Travnik Home Page
(Mainly in Bosnian)

Postage Stamps of Bosnia and Herzegovina

 

VECERNJE NOVOSTI, SARAJEVO,

11. Septembar/rujan 1997

MEDEX MORA OPSTATI

U pitanju je opstanak kampa na planini Pavlovica (opstina Novi Travnik), u kome se obucavaju djeca za zastitu od mina

Od jula 96 kroz ovaj kamp je proslo oko 1400 djece sa podruja Federacije.

Sest dana besplatnog boravka dovoljno da cetiri instruktora volontera obuce malisane, ali, nedostaje novac

U julu 1996 . godine grupa entuzijasta, medju kojima je veci broj demobilisanih boraca, na dvadeset kilometara od Novog Travnika, na planini Pavlovici, odlucila se na organizovanje kampa za obuku djece skolskog uzrasta na zastiti od mina. Do danas, kroz kamp "Medex" proslo je oko 1.400 djece s podrucja Federacije BiH, koja ovdje borave po sest dana, a sa njima rade cetiri instruktora.

Razlozi koji su naveli ove entuzijaste da rade na obuci djece najbolje se mogu naci u rijecima jednog od njih, bivseg pripadnika Armije BiH, koga svi zovu Kameni. Kaze:

"Niko ne zna pravi podatak o zaostalim minsko - eksplozivnim sredstvima nakon cetvorogodisnjeg rata. Nazalost, svakodnevne informacije o broju stradalih samo potvrdjuju da je obuka ljudi, narocito djece, neophodna. Onoliko koliko se zna, a mislim da je samo 30 odsto evidentiranih na podrucju Federacije, od potpisa Dejtonskog sporazuma, stradalo je oko 200 djece."

GDJE SU OSTALI

Nakon sestodnevnog besplatnog boravka u kampu djeca odlaze svojim kucama i, prema informacijama iz "Medexa", jos nijedno dijete nije povrijedjeno. U vrijeme dok je ekipa "Vecernjih novina" boravila na Pavlovici u kampu je bila i Aleksandra, djevojka iz Italije, koja je dosla da pomogne u obuci.

Nazalost, bez obzira na to sto Eldin, Senad, Arijana i Eko (instruktori volonteri) na najhumaniji nacin zele i hoce pomoci, opstanak kampa je u pitanju. Zgrada u kojoj borave opcinsko je vlasnistvo, a rad sa djecom podrzalo je nekoliko humanitarnih organizacija samo sitnim donacijama, dok ostali prihodi ne postoje. U zelji da pomognu, pripadnici Holandskog bataljona SFOR - a ponudili su odredjena materijalna stedstva za obnovu objekta kako bi se stvorili uvjeti za rad kampa i za vrijeme zime.

Medjutim, informacije govore da jos ne mogu postici dogovor s predstavnicima opcinskih vlasti Novi Travnik. No, i ovo nije kraj nevolja, volontera u "Medexu", u kome je, dok smo boravili, na obuci bila grupa djece iz Srebrenice, privremeno smjestena u Vozucoj. U kampu nam kazu da prethodna grupa Srebrenicana nije dosla, jer im se nije mogao obezbjediti prijevoz, za koji su privatnici od Vozuce do Novog Travnika trazili 1.000 DEM.

NOVAC IZNAD SVEGA

I dok na jednoj strani bivsi pripadnici Armije, volonteri i humanisti pokusavaju i zele svoje ratom stjeceno iskustvo prenjeti na djecu i time sacuvati njihove zivote, dotle neki drugi, a njih je vise zele unovciti ili pokupiti politicke poene na bosanskoj djeci koja su uspjela da prezive zlo. Treba samo doci na Pavlovicu, vidjeti izuzetnu organizaciju i osmjehe na djecjim licima i bar na trenutak pomisliti i na svoju djecu. Vjerujemo da onda "Medex" ne bi imao problema.

Za razliku od onih koji bi morali i mogli pomoci i doci medju malisane, dosli su oni koji to mogu, zele i mogu. Doslo je travnicko pozoriste, sa Enesom Skrgom na celu, i djeci prikazalo predstavu "Dugonja, trbonja i vidonja" u reziji Mirka Adzaipa. I kazu:

"Bilo je prelijepo, jer su djeca iz Srebrenice prvi put gledala pozorisnu predstavu, i mi smo sretni. Ici cemo opet."

Nadja Ridzic

     
   

Nazad / Back

     
   

Most recent revision 7th November 1997


© Siba's Friends and Relatives Worldwide, Inc.


From 26th April 1997 You are visitor No : .

   

This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page