Inledning

Flagga

Korta fakta

Karta

Historia

Forntid

Spanska tiden

Amerikanska tiden

Marcos tar över

Nutid

Natur

Natur

Djurliv

Klimat

Samhälle

Styrelseskick

Huvudstaden Manila

Industri

Jordbruk

Kul att veta

En känd person

Mat

Källor

Litteraturförteckning

Länkar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp

Historia - Del 2

Den amerikanska tiden

Nu var landet alltså en koloni till USA. Mycket av jordbruksexporten gick till USA och det tjänade man lite pengar på, men den viktigaste förändringen var att sjukvården och skolorna förbättrades. Det var mest den filippinska överklassen som var positiva till USA och i de första valen 1907 segrade istället nationalistpartiet som ville göra landet självständigt. Inte förrän 1934 påbörjades övergången och det var meningen att man skulle ha full självständighet 1946.

Inte en gång till...

1941, under andra världskriget, ockuperades och bombades Filippinerna av Japan. Även denna gång gjorde befolkningen motstånd, på ön Luzon leddes det av en kommunistisk gerillagrupp som kallade sig Hukbalahap. När världskriget var över blev även Filippinerna fritt, äntligen. De har dock fortfarande väldigt nära kontakt med USA som en stor den av exporten går till. USA har också militärbaser på Filippinerna.

Hukbalahap fortsatte att kämpa för en mer kommunistisk regim, men slogs ner med hjälp av USA.

Marcos

1965 blev Ferdinand Marcos president. Han gjorde lite ekonomiska förändringar som inte blev så lyckade och det blev stora demonstrationer. Det bildades ett nytt kommunistiskt parti och de hade även en egen armé, New People's Army. För att ta upp striden mot dem införde Marcos undantagstillstånd 1972, det gav också honom större makt. Marcos styrde landet som en diktatur och han ändrade reglerna så att han kunde behålla makten ända tills 1986. Hans motståndare förtrycktes och 60 000 sattes i fängelse. Trots det ökade motståndet och det organiserades bättre inom t ex New Democratic Front.

Under sjuttiotalet gick det lite bättre för landet, men man hade fortfarande stora ekonomiska problem. Efter att undantagstillståndet hade upphävts 1981 var det val igen och Marcos vann, men hans metoder var tveksamma.

Hans motståndare

Två år senare återvände en politisk motståndare, Benigno Aquino, efter att i flera år ha hållit sig undan i USA. Han mördades redan på flygplatsen, framför allas ögon. Vid begravningen kantades vägarna av uppåt två miljoner människor. Det blev politisk kris och i hopp om att få tillbaka sin popularitet utlyste Marcos omval, delvis tvingad av USA. Den mördade politikerns fru, Corazon Aquino, ställde också upp i valet, men förlorade först. Efter fyra dagars folkuppror tvingades Marcos fly ur landet.

Corazon Aquino blev president och fick försöka återupprätta demokrati efter många år med bl.a. korruption. Folket var positiva till hennes planer på att förbättra landet, åtminstone i början. Men det gick inte så jättebra som vissa hade väntat. De olika rebellgrupper som fanns på olika ställen ute i landet var svåra att stoppa, den dåliga ekonomin ledde till fler nedskärningar etc, men man kan nog säga att landet började gå mot en fungerande demokrati.

Läs om den nuvarande författningen här.

Spanska tiden <<< Föregående  | Fortsättning >>> Nutid