Inledning

Flagga

Korta fakta

Karta

Historia

Forntid

Spanska tiden

Amerikanska tiden

Marcos tar över

Nutid

Natur

Natur

Djurliv

Klimat

Samhälle

Styrelseskick

Huvudstaden Manila

Industri

Jordbruk

Kul att veta

En känd person

Mat

Källor

Litteraturförteckning

Länkar

 

 

 

 

Upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp

Historia - Del 3

Nutid

Sedan länge är Filippinerna hårt härjat av gerillakrig, sedan början på sjuttiotalet har 120 000 människor dött i dessa strider. Det finns massor av olika gerillagrupper, men de kan delas in i två grupper. Nationella Demokratiska Fronten i Filippinerna, NDFP, är den största gruppen. De är en politisk organisation som kämpar för nationell befrielse, även det Filippinska kommunistpartiet ingår här. Det är främst New People's Army, en av de sjutton organisationer som NDFP består av, som tar hand om de väpnade striderna. Många fredsförhandlingar har gjorts och, man har i alla fall formellt enat sig om att respektera mänskliga rättigheter, men regeringen anses av många göra för lite för att förbättra situationen. I vissa områden finns även avtal om vapenvila, men det är inte alltid den följs. De senaste åren har stödet dock minskat för New People's Army

Den andra sortens gerillagrupper är de muslimska, dessa finns i södra delen av landet, främst på Mindano. Bara 4 % av Filippinernas befolkning är muslimer och därför finns det inte heller så många gerillagrupper. Ett par av dem härjade på sjuttiotalet, men är utdöda idag, andra har stoppats av regeringen.

En obehaglig födelsedagspresent

Men konflikterna tillhör inte det förflutna. Ett par dagar före president Gloria Macapagal-Arroyos femtiofyraårsdag, den tredje mars 2001, hotade den muslimska gerillagruppen Abu Sayyaf med att halshugga en kidnappad amerikan, Jeffrey Shilling. Den 24-årige amerikanen har varit tillfångatagen i sju månader och gerillan har krävt 10 miljoner dollar för att släppa honom och nu kom alltså hotet som en "födelsedagspresent" till presidenten. Det skulle verkställas klockan fem på hennes födelsedag om de inte fick träffa den Saudiarabiske ambassadören Al Ghamby.

Presidenten svarade med att beordra fullt krig mot Abu Sayyaf, och om gruppen gör allvar av sitt hot "kommer de att utplånas" sade hon. Man har även skickat en förhandlare för att försöka rädda gisslan som förutom Shilling utgörs av en filippinsk dykinstruktör.

Abu Sayyaf, som är en av de minsta gerillagrupperna, verkar ha en något annorlunda syn på födelsedagspresenter. Förra året mördade de två personer i en gisslan med femtio. Även då var det en gåva till presidenten som då hette Joseph Estrada.

Benådad

Samma dag som dag som Shilling skulle halshuggas flögs hans mamma till gerillan för att be om nåd. Abu Sabaya, gruppens talesman, gick med på att skjuta upp avrättningen, men sa samtidigt att de kommer att döda amerikanen om de blir provocerade. Gerillan hälsade även att man kunde tänka sig att förhandla med regeringen, men det går inte regeringen med på.

Presidenten tänker inte heller ta tillbaka sitt uttalande om fullt krig mot Aby Sayyaf, och regeringstrupper bevakar bl.a. de katolska kyrkorna på ön Jolo, där Abu Sayyaf har sitt fäste, eftersom man fruktar fler kidnappningar.

Abu Sayyaf är en av två grupper som säger sig kämpa för en muslimsk stat på Filippinerna, men det finns kritiker som hävdar att de inte har något med islam att göra.

Förra året hölls bl a två finländare i en grupp på 21 personer fångna av Abu Sayyaf i mer än fyra månader. De ses på bilden här ovan.

Fritagen

Den 12 april stormade regeringstrupperna gerillans tillhåll och efter en kort eldstrid kunde en oskadd Jeffrey Shilling fritas. Därmed har alla de över 40 utländska fångarna fritagits eller släppts, men en filippinsk man är fortfarande kvar.

 

Marcos <<< Föregående