InledningFlaggaKorta faktaKartaHistoriaForntidSpanska tidenAmerikanska tidenMarcos tar överNutidNaturNaturDjurlivKlimat
|
Styrelseskick![]() Gloria Arroyo Filippinerna är en republik och har alltså en president.
Presidenten väljs för sex år och även vicepresidenten utses av folket.
Av den anledningen kan presidenten och vicepresidenten tillhöra helt
olika partier. Den nuvarande presidenten heter Gloria Macapagal-Arroyo, hon tillsattes januari i år efter att Joseph Estrada tvingats avgå p g a
en korruptionsskandal. Estrada har nyligen häktats för korruptionsärenden som
tillsammans uppgår till 800 miljoner kronor. De allvarligaste anklagelserna kan leda till dödsstraff
(men det är inte troligt), och det hjälper inte att betala borgen.
Den filippinska författningen tillkom 1987, efter att Marcos hade störtats. Den röstades igenom av folket och innehåller flera regler som skall förhindra framtida diktatorer och maktmissbrukare. Kongressledamöterna får inte ha några andra ämbeten samtidigt som de sitter i parlamentet och de måste också redovisa vad de har för ekonomiska intressen innan de kan börja sitt arbete. Presidenten kan inte heller bli omvald som Marcos blev. Fungerar dåligt Trots den ordentligt utformade författningen, finns det en del problem. Oppositionen, d v s de partier som för tillfället inte har makten, anses ofta ha för lite att säga till om och många partier är kopplade till rika finansfamiljer eller enskilda kandidater. Köp av andras röster är vanligt och det finns en hel del som inte litar på systemet och därför inte röstar alls. Det är inte heller någon större skillnad på partiernas inriktning och politikerna hoppar vilt mellan dem utan att bry sig om partitillhörighet. Maktdelningen Den s k tredelade makten fungerar såhär:
Domstolarna i Filippinerna är indelade i tre nivåer: regionala domstolar, som man först går till, appellationsdomstol, som man överklagar till, och en högsta domstol i sista hand (bild till höger). Det finns också speciella domstolar för t ex skatte- och tullfrågor. Filippinerna är indelat i 15 regioner och 73 provinser. Dessa styrs av guvernörer eller regionala församlingar. En del provinser, längst i norr och söder, styrs i praktiken av olika gerillagrupper och några har även fått officiellt självstyre. Över huvud taget är den statliga makten koncentrerad till Manila-området och provinserna är ganska självständiga. Detta beror bland annat på gerillan, men även att de ligger utspridda på de tusentals öarna och det är därmed svårt att hålla kontakt med alla. Läs även om regeringens kamp mot olika gerillagrupper.
|