Eskrim 
*Müzik
*Eskrim
*Liberal Politik
*Bilgisayar köşesi
*Anti-dernekler
*Edebiyat Sayfaları
    *Kitap, kitaplar...
   *SerbestÇizgi
   *Seçme Yazılar
   *Fıkralar
   *Yazı ve Öyküler *O'na Dair...
*Bana Dair...
*Siteye Dair...
*Seyahatname
*Özür

ANASAYFA

resmin orjinali

     Dünyanın en eski savaş türlerinden kılıç mücadelesi birkaç yüzyıl önceki "hayati" güncelliğini yitirmiş de olsa varlığı sevenlerince eskrim sporu şeklinde sürdürülüyor. Topla oynananlar gibi popüler değilse de 1896'daki ilk modern olimpiyatlardan beri olimpik spor olan eskrim saygın yerini bundan sonra da koruyacak gibi görünüyor. Son derece büyük fiziksel kondisyon ve çok çabuk düşünüp karar verebilme yetisini gerektiren eskrim bu özellikleri yüzünden kılıç satrancı diye de adlandırılıyor. Kurallar çok basit. Üç farklı tip silah var: Epe, flöre, kılıç

     Mesela EPE branşında elinizde yuvarlak taslı bir tür kılıç var ve siz bunun ucuyla rakibin vücuduna tuş yapmaya çalışıyorsunuz. Tuş için epenin ucunu -sadece ucunu- rakibin vücudunda herhangi bir yere değdirmeniz yeterli. Kafa, kol, bacak, topuk her yer olabilir. Sayı önce tuş yapana verilir ve oyun tekrar başlar, 5 tuşa ilk ulaşan maçı kazanır. Aynı anda yapılan tuşlarda iki tarafa da birer tuş verilir.

     İşte bu yukarıdaki şekilde bir epe maçı görülüyor.

     FLÖRE biraz daha karışık. Elinizdeki silah daha küçük -ve de daha zarif-, gene silahın sadece ucuyla tuş yapabiliyorsunuz. Ama bu sefer sadece adamın gövdesine yapılan tuşlar sayılıyor. Diğerleri, yani kol, kafa ve bacaklara yapılan tuşlar puan kazandırmıyor.

     Bu da bir bayanlar flöre maçından alınmış. Tuş bölgesi giydikleri gri
yelekle sınırlı.
 

     KILIÇ ise en değişik olanı. Bu sefer belden yukarıda her yere tuş yapabiliyorsunuz. Yani kafa ve kollara da tuş geçerli. Üstelik silahın sadece ucuyla değil yan taraflarıyla da vurabiliyorsunuz. Böylece tuş yapmanız -tabii yemeniz de- çok kolaylaşıyor.

     Ve de bir kılıç müsabakası

     Hem Flöre hem de Kılıçta tabii ki epe gibi önce tuş yapan o sayıyı alıyor. Ama aynı anda tuş yapıldığında asla iki tarafa da tuş verilmiyor. Tuşu kimin kazandığı atak üstünlüğü denilen bir kıstasa göre belirleniyor. Yani aynı anda bu tuşlar yapılmadan önce kim atak halinde idiyse sayıyı o alıyor. Atak hali de basitçe söylersek oyuncunun rakinin üzerine doğru silahıyla da tehdit ederek hızla gidiyor olması demek. Bu durumda tabii ki tuş atak oynayana veriliyor. Eğer ki geri kaçan rakip atak yapanın atağını silahıyla vurarak keserse bu durumda kendini savunmayı başarmış ve atak üstünlüğünü ele geçirmiş oluyor. Artık kendi atağına başlayabilir demektir.

     Bu yukarıdakiler ana kurallar. Aslında başka kurallar da var ama onlar oyunla ilgili değil, genel şeyler, işte rakipler ne yaparsa faul olur; malzemelerin standartları, boyu, biçimi ne olmalıdır falan gibi tüm sporlarda olan bazı detaylar.

     Bu arada merak edenler için: Bilinmesi gerekiyor ki şu var eskrim pek görsel bir spor değildir. Nasıl oynandığını bilmeyenler ve yapılan hızlı hareketleri takip etmeye alışmamış kişiler seyretmekten pek bir zevk almazlar. Bu da benim canım sporumun yayılmamasının en önemli sebeplerinden biri.
     (Bilenler biliyor, daha önce bu web sitesinde kendi koleksiyonumdaki parçalardan oluşan,  dünyanın en büyük ve iddialı eskrim fotoğrafları galerilerinden biri vardı. Geocities'in verdiği web alanının darlığından ötürü web sitemin bu en yeni versiyonunda maalesef galerilerimi koyamadım. Ama en kısa zamanda bir şekilde bu işi halledip anasayfadan duyuracağım.)
 
 

Ziyaretci defterime YAZMAYI unutmayin

Ziyaretci defterimi OKUMAYI unutmayin