Sterrenkunde - Aarde

Het heelal

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Aarde

De Aarde is onze planeet. Het is de enige planeet waar leven is gevonden. De Aarde ziet er vanuit de ruimte blauw uit, dat komt doordat er op de Aarde een heleboel water is. Het water bedekt iets meer dan tweederde van onze hele planeet.

De temperatuur
De temperatuur op de Aarde is bijzonder, want het is precies de temperatuur die leven nodig heeft. Toch zijn er wel temperaturen op de Aarde die niet echt comfortabel zijn voor leven. De temperatuur op Aarde verschilt van -60ºC tot 45ºC.

Leven
Het leven maakt de Aarde speciaal, want er is voor zover bekend op geen enkele andere planeet leven.
De condities voor het leven zijn ook precies goed op Aarde: er is genoeg vloeibaar water, er is zuurstof, het is op de meeste plekken niet te warm of te koud en er is een atmosfeer die de gevaarlijke straling tegenhoudt. Dat zijn allemaal dingen die op andere planeten niet aanwezig zijn. Op sommige planeten zijn wel 'n paar van de voorwaarden voor leven, maar leven heeft alle voorwaarden nodig.

Dagen en jaren
De Aarde doet er 24 uur over om om zijn as te draaien, in deze 24 uur is het één keer dag en één keer nacht. Een jaar is
de tijd die de aarde nodig heeft om haar baan om de zon af te leggen: 365 dagen, 6 uur, 9 minuten en 9,02 seconden.                                                Eens in de 4 jaar is er een schrikkeljaar, want als je vier jaar lang de 6 uur niet meerekend in ons jaar (wat we niet doen) krijg je de som: 4x6 en dat is 12, een dag.


Manen en ringen
De planeet Aarde heeft zoals je vast wel weet 1 maan, deze maan draait om de Aarde. Je ziet de kant van de maan die naar de zon toe staat omdat daar licht op valt. als de maan links van de zon staat dan is de rechterkant verlicht. Dit noemen we het eerste kwartier. Bij volle maan staat de maan tegenover de zon. Daarna gaat de maan rechts van de zon staan, nu zie je de linker helft. Dit noemen we het laatste kwartier. Na het laatste kwartier zien we de maan steeds minder, tenslotte krijg je de nieuwe maan. Als het nieuwe maan is staat de "rug"van de maan naar de zon toe. De Aarde heeft geen ringen, maar wel een mantel van ruimteschroot.

Bijzonderheden
- De Aarde wordt elke dag een beetje zwaarder en groter. Vanuit de ruimte vallen namelijk allerlei (stof)deeltjes op de Aarde. In totaal is dat wel 25000 kilo per dag!
- De Aarde is de enige planeet in ons zonnestelsel die vloeibaar water aan de oppervlakte heeft.
- Er is leven op de Aarde.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top