Sterrenkunde - Saturnus

Het heelal 

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Saturnus

Saturnus is een van de mooiste planeten in ons zonnestelsel. De ringen geven de planeet een mysterieus uiterlijk. Er zijn dan ook veel mensen die wel eens een bezoekje aan de planeet zouden willen brengen. En dan vooral aan de ringen.
Saturnus is net als Jupiter een gasplaneet. De planeet bestaat uit gas. En dat gas wordt diep in de planeet zo sterk samengedrukt dat het vloeistof wordt.

De temperatuur
Net als Jupiter heeft Saturnus geen oppervlakte. En zonder oppervlakte kun je niet echt spreken van een oppervlakte temperatuur. Net als bij Jupiter zijn de bovenste gaslagen van Saturnus erg koud en is de kern heet door de druk. De aller bovenste gaslagen hebben een temperatuur van bijna het absolute nulpunt.

Leven
Op Saturnus kan geen leven bestaan. Er is geen oppervlakte om op te kunnen leven en er is geen zuurstofrijke atmosfeer (er is wel een klein beetje zuurstof).

Dagen en jaren
Saturnus doet 10747 aarddagen over een rondje om de Zon. Dat is bijna 30 aardjaren. Dat is erg veel, misschien zelfs meer dan je zou verwachten. Maar als je dan bedenkt dat Saturnus bijna 10 keer zo ver van de Zon staat valt het wel weer mee.Manen en ringen
Saturnus heeft 18 manen. Dat maakt Saturnus tot de planeet met de meeste manen. Bovendien heeft Saturnus de grootste (en vooral de helderste) ringen in ons zonnestelsel. Het is dus de winnaar op het gebied van manen en ringen.

Bijzonderheden
- Volgens sommigen is Saturnus de mooiste planeet in ons zonnestelsel.
- De meeste manen.
- De grootste ringen.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top