Sterrenkunde - Mars

Het heelal 

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Mars

Mars ligt naast de Aarde. Mars is ongeveer anderhalf keer zo groot als de Aarde. Mars wordt ook wel de rode planeet genoemd door de rode kleur die de planeet heeft, dat ligt aan het oppervlaktestof, dat veel waterhoudend ijzeroxide bevat, of anders gezegd, Mars is "verroest".

De temperatuur
Op Mars is het heel erg koud. Op een 'warme' zomerdag kan het er net boven het vriespunt komen (0C). 's Winters kan de temperatuur op de polen dalen tot wel -125C. Dat het zo koud is komt doordat de atmosfeer te dun is om de warmte op te slaan. 


Leven
Over leven op Mars is heel vaak gefantaseerd. Maar, er zijn aanwijzingen dat er vroeger op Mars vloeibaar water is geweest en water is n van de voorwaarden die nodig zijn voor leven. Nu heeft Mars alleen nog maar permanente ijskappen op de polen dit bestaat voornamelijk uit
bevroren koolstofdioxide ("droog ijs").  Een andere voorwaarde voor leven is een goede temperatuur, maar Mars staat net te ver van de Zon om een goede temperatuur te hebben. In de tijd dat er vloeibaar water was op Mars, was er ook veel vulkanische activiteit en zoals je wel weet spugen vulkanen enorm heet gesteente en gas uit. Misschien is die hitte genoeg geweest voor leven. Nu zijn de vulkanen dood of slapend, dat betekent dat ze geen heet gesteente en heet gas meer uitspuwen. Het is goed mogelijk dat daardoor de temperatuur te laag is geworden voor leven.

Dagen en jaren
Mars doet ongeveer 687 aarddagen over een rondje om de Zon. Dat is dus bijna 2 keer zo lang als de Aarde erover doet en een dag duurt ongeveer 28 uur. 

Manen en ringen
Mars heeft 2 manen. Mars heeft net als de Aarde geen ringen.

Bijzonderheden
- Mars had vroeger heel veel water.
- Mars is veel bezocht door ruimtesondes. Onder andere door de Soyourner die te zien is op het plaatje hiernaast.
- Een enorme kloof (Valles Marineris) van meer dan 4000 kilometer lang en op sommige plekken meer dan 7 kilometer diep. Deze kloof loopt van oost naar west, ongeveer over de evenaar.
- De grootste berg (Olympus Mons) in het zonnestelsel. Iets meer dan 24 kilometer hoog. Deze berg is een vulkaan. De vulkaan slaapt nu.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top