Etusivu Ankkurit Kuvat Taulukot Lomake Sekatekniikat Aurinkokunta |
Omaan aurinkokuntaamme kuuluu 1 tähti (Aurinko) sekä sitä kiertävät kappaleet. Näitä ovat: 9 planeettaa, kymmeniä planeettojen kuita, kymmeniätuhansia pikkuplaneettoja, suuri määrä komeettoja ja meteoroideja sekä planeettainvälistä kaasua ja pölyä. Aurinkokunnan kokonaismassasta 99,9 % on Auringossa. Myös muiden tähtien ympärillä lienee yleisesti vastaavia järjestelmiä. Planeettakuntien synty lienee normaalia tähden synnyn yhteydessä.
Planeettojen kiertoradat ovat Merkuriuksen ja Pluton ratoja lukuunottamatta melkein ympyrän muotoisia ja niiden 'polttopisteessä' on Aurinko. Planeettojen radat ovat lähes samassa tasossa, jota kutsutaan ekliptikaksi. Ekliptikan ja Auringon ekvaattoritason välinen kulma on seitsemän astetta. Pluton kiertorata poikkeaa eniten ekliptikan tasosta: se on kallellaan 17 astetta. Kaikki planeetat kiertävät Aurinkoa vastapäivään ja ne pyörivät myös akselinsa ympäri vastapäivään: poikkeuksen muodostavat Venus ja Uranus.
Aurinkoa lähimmän planeetan (Merkuriuksen) keskietäisyys Auringosta on 0.39 astronomista yksikköä (AU) ja kauimmaisen (Pluton) 39.8 AU. 1 astronominen yksikkö (1AU) vastaa Auringon ja Maan välistä keskietäisyyttä eli noin 150 miljoonaa kilometriä.
© Toni Karttunen
© Jaana Lintunen![]()
Päivitetty 12.09.2003